Vegánske jedlo po prvýkrát v štátnej jedálni každý deň. Jedáleň Venza v Bratislave spúšťa zaujímavý projekt
Po prvýkrát na Slovensku zavádza štátna vysokoškolská jedáleň možnosť pravidelného a plnohodnotného vegánskeho stravovania Pre toto odvážne rozhodnutie sa rozhodla po spolupráci s vášnivou vegánskou kuchárkou v rámci projektu Neposlušné varenie.
Jedáleň Venza prichádza s novinkou v podobe čisto rastlinných jedál na začiatku akademického roka v spolupráci s vegánkou a aktivistkou za lepšie životné prostredie, Tamarou Stohlovou, ktorá projekt realizovala ako súčasť svojho štúdia na Sokratovom inštitúte.
„ Jeme priveľa živočíšnych potravín. Málokto si uvedomuje, aký dopad má tento životný štýl na našu planétu, na naše zdravie a na podmienky, v ktorých sú zvieratá chované, “ vysvetľuje autorka iniciatívy dôvody, pre ktoré jedáleň s ponukou zaradenia vegánskych jedál oslovila. „ Primárnym cieľom iniciatívy nie je, aby sa ľudia stali vegánmi. Ak však majú chuť prispieť k udržateľnosti či ohľaduplnosti obsahom svojich tanierov, nič im v tom už nebráni. “
Chcete si prečítať článok až do konca?
Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:
- denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
- informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
- kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
- námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
- odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
- prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
- ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
- aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
- súťaže o zaujímavé ceny,
- prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.