Výroba jedál a pokrmov v školskom zariadení
Výroba jedál a pokrmov v školskom zariadení
Mgr. Ľudmila Očenášová
1. Úvod
2. Materiálno-spotrebné normy pre zariadenia školského stravovania
2.1 Register platných MSN podľa pokrmových skupín
2.2 Vekové skupiny stravníkov
2.3 Diétne stravovanie
2.4 Aplikácia princípov v praxi
2.5 Postup prevažovania porcií hotových pokrmov
2.6 Finančné podmienky
3. Odporúčané výživové dávky
3.1 Vyhodnocovanie odporúčaných výživových dávok
3.2 Percentuálny podiel hodnôt energie a základných živín
3.2.1 Percentuálny podiel hodnôt energie a základných živín pri podávaní jedál na výber
3.3 Rozdelenie dennej výživovej dávky
4. Stravovanie žiakov športových škôl a športových tried
5. Zásady na zostavovanie jedálnych lístkov
5.1 Časová štruktúra jedálnych lístkov
5.2 Obsahová štruktúra pokrmov
5.3 Všeobecné zásady zostavovania jedálnych lístkov
5.4 Všeobecné požiadavky na manipuláciu s potravinami a prípravu pokrmov
l. Úvod
V súlade s vyhláškou MŠ SR č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania sa v požiadavkách na zabezpečenie výroby jedál a nápojov komplexne upravuje problematika ich výživovej hodnoty a výroby, ktorá sa v školských jedálňach uskutočňuje podľa:
- materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie, receptúr pre diétne stravovanie,
- odporúčaných výživových dávok podľa vekových kategórií stravníkov,
- zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov podľa prílohy č. 1,
- hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe,
- finančného príspevku od zákonného zástupcu dieťaťa alebo žiaka na nákup potravín na jedlo, podľa určeného finančného pásma v zmysle § 140 a 141 zákona č. 245/ 2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov,
- hygienických požiadaviek na prácu s potravinami pri zabezpečovaní celospoločenských programov s účasťou detí alebo žiakov škôl, alebo školských zariadení na príprave ovocia a zeleniny na ich konzumáciu pri zabezpečení pedagogického dozoru.
Viac si môžete prečítať v publikácii Školská jedáleň, aktualizácia november 2021.
Zdroj: raabe.sk