Výroba jedál a pokrmov v školskom zariadení

 

Výroba jedál a pokrmov v školskom zariadení

Mgr. Ľudmila Očenášová

1.      Úvod

2.      Materiálno-spotrebné normy pre zariadenia školského stravovania

2.1    Register platných MSN podľa pokrmových skupín

2.2    Vekové skupiny stravníkov

2.3    Diétne stravovanie

2.4    Aplikácia princípov v praxi

2.5    Postup prevažovania porcií hotových pokrmov

2.6    Finančné podmienky

3.      Odporúčané výživové dávky

3.1    Vyhodnocovanie odporúčaných výživových dávok

3.2    Percentuálny podiel hodnôt energie a základných živín

3.2.1 Percentuálny podiel hodnôt energie a základných živín pri podávaní jedál na výber

3.3    Rozdelenie dennej výživovej dávky

4.      Stravovanie žiakov športových škôl a športových tried 

5.      Zásady na zostavovanie jedálnych lístkov

5.1    Časová štruktúra jedálnych lístkov

5.2    Obsahová štruktúra pokrmov

5.3    Všeobecné zásady zostavovania jedálnych lístkov

5.4    Všeobecné požiadavky na manipuláciu s potravinami a prípravu pokrmov

 

 

l. Úvod

V súlade s vyhláškou MŠ SR č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania sa v požiadavkách na zabezpečenie výroby jedál a nápojov komplexne upravuje problematika ich výživovej hodnoty a výroby, ktorá sa v školských jedálňach uskutočňuje podľa:

  1. materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie, receptúr pre diétne stravovanie,
  2. odporúčaných výživových dávok podľa vekových kategórií stravníkov,
  3. zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov podľa prílohy č. 1,
  4. hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe,
  5. finančného príspevku od zákonného zástupcu dieťaťa alebo žiaka na nákup potravín na jedlo, podľa určeného finančného pásma v zmysle § 140 a 141 zákona č. 245/ 2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov,
  6. hygienických požiadaviek na prácu s potravinami pri zabezpečovaní celospoločenských programov s účasťou detí alebo žiakov škôl, alebo školských zariadení na príprave ovocia a zeleniny na ich konzumáciu pri zabezpečení pedagogického dozoru.

Viac si môžete prečítať v publikácii Školská jedáleň, aktualizácia november 2021.

ŠKOLSKÁ JEDÁLEŇ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: raabe.sk