Zásady zostavovania jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania

V školských zariadeniach trávia detí väčšinu aktívneho dňa. Pri pobyte v jednotlivých školách školských zariadeniach – materské, základné, ako aj stredné školy deti potrebujú dostatočnú energiu pri výkone duševnej práce – pri vyučovaní i pri fyzickej práci na hodinách telesnej výchovy alebo športových krúžkoch. Školské stravovanie zohráva dôležitú úlohu, aby dieťa dostalo v správnom čase a v dostatočnom množstve energeticky a biologicky hodnotnú stravu.

Pri zostavovaní jedálnych lístkov je potrebné dodržať zásady zostavovania jedálnych lístkov, ktoré sú uvedené v prílohe č. 1 vyhlášky ministerstva školstva č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, ako aj podľa odporúčaných výživových dávok.

Deťom v materskej škole sa podáva strava trikrát denne (desiata, obed a olovrant), z toho dôvodu hodnoty energie a základných živín musia byť dodržané na 60 % z celkového denného príjmu.

Žiakom základnej a strednej školy sa spravidla podáva len obed, a preto musia hodnoty energie a základných živín byť dodržané na 35 % z celkového denného príjmu.

V jedálnom lístku sa okrem názvu podávaného jedla vyznačuje číslo normy, hmotnosť hotového pokrmu, alergény a potraviny GMO.

 

Zostava jedálnych lístkov z hľadiska časovej štruktúry

Počas piatich stravovacích dní v jednozmennej prevádzke jedálny lístok obsahuje:

  1. dve hlavné mäsové jedlá,
  2. jedno hlavné jedlo so zníženou dávkou mäsa s nadstavením,
  3. dve hlavné jedlá múčne a zeleninové, ktoré sa podávajú najmä v pondelok.

 

Autor: RNDr. Agneša Rončáková

 

Viac si môžete prečítať v časopise Škola a stravovanie, číslo 9/2022.

Dočítate sa aj o tom, aké sú povinnosti vedúcej školskej jedálne. Kde môžu vedúce školských jedální hľadať informácie o legislatívnych zmenách, kto im pomáha riešiť ťažkosti súvisiace s prevádzkou zariadenia školského stravovania. Kde nájdu informácie o najnovších trendoch z oblasti výživy a stravovania detí a mládeže?

 

Zdroj: raabe.sk