Vzdelávanie a výchova
Biológia - BB alebo biológia bryndze

Vyrábali ju veľmi tvrdú, delila sa sekaním a nebola vhodná na konzumáciu. Až Detvan Ján Vagač prišiel na to, ako ju upraviť tak, aby bola mäkká. Vymyslel to, keď skúšal, ako konzervovať ovčí syr. Tak vznikla roku 1787 prvá slovenská bryndziareň v Detve a po nej vznikali ďalšie bryndziarske manufaktúry.
Bryndza patrí medzi mäkké syry. V 18. a 19. storočí ju v Liptove plnili do drevených geliet, ktoré pltníci odvážali dolu Váhom až do Viedne a Budapešti.
V roku 1892 Teodor Vallo uviedol na trh ešte mäkšiu a roztierateľnú bryndzu, asi takú, akú poznáme dnes. Princíp spočíval v tom, že vyzretý ovčí syr sa rozotrel na valcoch. Namiesto soli sa pridával soľný roztok. Tento známy bryndziar poslal v roku 1903 návrh, aby uhorská vláda prijala ochranu receptúry bryndze pred falšovateľmi.
Tematický celok: Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne: Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy |
Pripravili sme pre vás pracovný list, v ktorom sa nachádzajú aktivity týkajúce sa živých organizmov, ktoré súvisia s výrobou bryndze.
![]() |
Pracovný list - výroba bryndze >> |