Vzdelávanie a výchova
Chémia - Biele, červené alebo radšej ružové?

Červené víno sa vyrába z modrých odrôd, ako je napr.: Merlot, Frankovka, Cabernet Sauvignon, pretože v nich sa nachádza červené farbivo. Šťava väčšiny červených odrôd je však biela. Červenú farbu víno dostáva dlhším nakvášaním na šupkách, lebo tie obsahujú farbivá. Takto sa do vína dostávajú triesloviny, ktoré dodávajú červeným vínam charakteristickú chuť.
Na prvý pohľad je ružové víno tak trošku záhadou. Poznáme dva druhy ružových vín. Podľa toho, aký výrobný postup sa zvolí, podľa toho vznikne ružové víno zvané rosé alebo klaret. Rosé získame lisovaním rozomletého hrozna modrých odrôd po krátkom nakvasení. Má sýtejšiu farbu a vyšší obsah trieslovín, pripomína červené víno. Klarety sú vína, ktoré sa vyrábajú bez nakvášania, len lisovaním modrého hrozna. Sú jemné a osviežujúce. Vyrábajú sa najmä v nepriaznivých rokoch, keď poškodené a nezrelé hrozno nie je vhodné na výrobu červeného vína.
Tematický celok: Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne: Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy |
Môže víno horieť? Na to, aby sme mohli dať jednoznačnú odpoveď, skúsme uskutočniť experiment uvedený v pracovnom liste.
![]() |
Horí víno? >> |