Vzdelávanie a výchova

Chémia - Farby v zelenine a ovocí

Chémia - Farby v zelenine a ovocí
Následkom prítomnosti antokyánov majú ovocie a zelenina rôzne farby. Pre človeka sú veľmi prospešné, pretože urýchľujú hojenie rán a uľahčujú odbúranie tukov.

Antokyány regenerujú očnú sietnicu a pôsobia proti žalúdočným vredom. Okrem mnohých iných účinkov uľahčujú prispôsobenie sa oka pri prechode zo svetla do šera.

Červená kapusta je červená preto, lebo jej bunky obsahujú v cytoplazme antokyány. Bolo by možné z kapusty farbivo dostať „von“? Mohli by sme zmeniť farbu výluhu z kapusty bez pridania farbiva?

Tematický celok:
• pH indikátor

Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
• Určiť pH pomocou indikátora.
• Vedieť pracovať s roztokmi indikátorov.
• Vykonať podľa návodu školský pokus.
• Vedieť pozorovať javy sprevádzajúce pokus, vyhodnotiť ich, interpretovať a zaznamenať výsledok pokusu.

Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy
Fyzika: Farby spektra.
Biológia: Poľné plodiny. Rastliny pestované v záhradách. Rastlinná bunka.
Osobnostný a sociálny rozvoj

 

Príprava výluhu červenej kapusty

Pomôcky: nadrobno nakrájaných päť listov červenej kapusty, voda, hrniec, odmerný valec (alebo iná odmerná nádoba na kvapalinu), nádoba na výluh.

Postup:
• Nakrájajte na drobné kúsky päť listov červenej kapusty. Zalejte ich 0,3 až 0,5 l vody.
• Zmes povarte asi 10 minút a nechajte vychladnúť.
• Vzniknutú tmavofialovú kvapalinu prelejte do pripravenej nádoby.

 

Ako zmeníme farbu výluhu bez farbiva? >>