Vzdelávanie a výchova
Chémia - Farby v zelenine a ovocí

Antokyány regenerujú očnú sietnicu a pôsobia proti žalúdočným vredom. Okrem mnohých iných účinkov uľahčujú prispôsobenie sa oka pri prechode zo svetla do šera.
Červená kapusta je červená preto, lebo jej bunky obsahujú v cytoplazme antokyány. Bolo by možné z kapusty farbivo dostať „von“? Mohli by sme zmeniť farbu výluhu z kapusty bez pridania farbiva?
Tematický celok: Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne: Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy |
Príprava výluhu červenej kapusty
Pomôcky: nadrobno nakrájaných päť listov červenej kapusty, voda, hrniec, odmerný valec (alebo iná odmerná nádoba na kvapalinu), nádoba na výluh.
Postup:
• Nakrájajte na drobné kúsky päť listov červenej kapusty. Zalejte ich 0,3 až 0,5 l vody.
• Zmes povarte asi 10 minút a nechajte vychladnúť.
• Vzniknutú tmavofialovú kvapalinu prelejte do pripravenej nádoby.
![]() |
Ako zmeníme farbu výluhu bez farbiva? >> |