Vzdelávanie a výchova
Chémia - Odsoľovanie vody

Odsoľovanie alebo desalinácia je proces, v priebehu ktorého sa z morskej (alebo z brakickej) vody odstraňuje soľ.
Základným cieľom pri odsolení morskej alebo brakickej vody je dosiahnuť zníženie solí vo vode. Ak voda obsahuje 1 500 – 2 000 mg/l soli, chutí slano, je nepoužiteľná na pitie a na dennú spotrebu. Nehodí sa ani na osobnú hygienu alebo zalievanie rastlín. Za brakické vody sa považujú také, ktoré obsahujú 2 000 až 10 000mg/l soli, zatiaľ čo morská voda obsahuje 35 000 mg/l i viac.
Legislatíva WHO udávajú obsah soli v pitnej vode do 500 mg/l, čo znamená, že obsah soli treba znížiť o 75 % až 99 % (v závislosti od počiatočnej koncentrácie).
Tematický celok: Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne: Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy |
Odsolenie sa uskutočňuje zariadeniami nazývanými reverzná osmóza s použitím špeciálnych membrán. Podľa Európskej agentúry pre životné prostredie význam odsoľovania morskej vody, ktorý je veľmi energeticky náročný, postupne rastie aj v mnohých európskych krajinách. Podľa Svetového fondu na ochranu prírody môže odsoľovanie vplývať na zmeny klímy.
Problematické je používanie odsolenej vody v poľnohospodárstve. Izraelskí odborníci zistili, že zavlažovanie odsolenou vodou viac škodí, ako prospieva, pretože táto voda neobsahuje nielen ióny sodíka a chlóru, ale ani vápenaté, horečnaté a síranové ióny, ktoré sú pre rast rastlín nevyhnutné. Problematická je prítomnosť bóru, ktorý sa v odsolenej vode nachádza a pre rastliny je toxický. Napríklad v Izraeli bór nenávratne poškodil viacero sadov a spôsobil pokles úrody paradajok a podzemnice olejnej.
![]() |
Skúmanie varu vody >> |