Vzdelávanie a výchova

Fyzika - Premení sa voda na víno?

Fyzika - Premení sa voda na víno?
Pri víne sa určuje relatívna hustota pri 20 °C (d20/20). Je definovaná ako pomer hustoty homogénnej látky pri 20 °C k hustote vody pri 20 °C. Relatívna hustota suchých vín je od 0,992 do 1,003. Pri sladkých vínach je vždy vyššia ako 1,0.

Na hustotu vína vplýva najmä prítomnosť alkoholu a množstvo cukru. Hustota vína sa určuje najmä pomocou pyknometrov a hustomerov.

Someliéri, ktorí hodnotia víno senzoricky, jeho hustotu charakterizujú ako riedku, normálne hustú, olejovitú alebo slizovitú.

Pripravili sme si pre vás experiment, pri ktorom sa „premení“ voda na víno a víno na vodu.

 

Tematický celok:
• Hustota

Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
• Vysvetliť vybrané javy z bežného života pomocou hustoty.

Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy
Chémia:
Vlastnosti látok. Roztoky. Chemický a fyzikálny dej.
Osobnostný a sociálny rozvoj

 

Pomôcky: voda, červené víno, dva sklenené poháre na víno (na stopke), papier.

Postup:
• Naplň jeden z pohárov vodou a druhý červeným vínom.
• Dôležité je, aby boli naplnené až po okraj a nebol v nich už žiaden vzduch.
• Na pohár s vodou prilož opatrne papier, otoč ho a polož na pohár s vínom.
• Opatrne povytiahni papier, ale len na maličký kúsok, aby bol spojovací otvor medzi vodou a vínom čo možno najmenší.
• Pozorujeme, čo sa bude diať.

Pozorovanie: Červené víno bude v úzkom stĺpci (šírka stĺpca závisí od veľkosti otvoru, preto by mal byť čo možno najmenší) pomaličky stúpať zo spodného pohára nahor. Voda „pôjde“ opačným smerom. Nakoniec skončí skoro všetka voda v dolnom pohári a víno v hornom. Budú umiestnené presne naopak, ako to bolo na začiatku. Tento jav môžeme pozorovať, pretože víno má menšiu hustotu ako voda.

 

 

Ste učiteľ prírodovedných predmetov?

Prihláste sa na odber bezplatného mesačníka zasielaného e-mailom Kaleidoskop prírodných vied >>