Vzdelávanie a výchova
Fyzika - Premení sa voda na víno?

Na hustotu vína vplýva najmä prítomnosť alkoholu a množstvo cukru. Hustota vína sa určuje najmä pomocou pyknometrov a hustomerov.
Someliéri, ktorí hodnotia víno senzoricky, jeho hustotu charakterizujú ako riedku, normálne hustú, olejovitú alebo slizovitú.
Pripravili sme si pre vás experiment, pri ktorom sa „premení“ voda na víno a víno na vodu.
Tematický celok: Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne: Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy |
Pomôcky: voda, červené víno, dva sklenené poháre na víno (na stopke), papier.
Postup:
• Naplň jeden z pohárov vodou a druhý červeným vínom.
• Dôležité je, aby boli naplnené až po okraj a nebol v nich už žiaden vzduch.
• Na pohár s vodou prilož opatrne papier, otoč ho a polož na pohár s vínom.
• Opatrne povytiahni papier, ale len na maličký kúsok, aby bol spojovací otvor medzi vodou a vínom čo možno najmenší.
• Pozorujeme, čo sa bude diať.
Pozorovanie: Červené víno bude v úzkom stĺpci (šírka stĺpca závisí od veľkosti otvoru, preto by mal byť čo možno najmenší) pomaličky stúpať zo spodného pohára nahor. Voda „pôjde“ opačným smerom. Nakoniec skončí skoro všetka voda v dolnom pohári a víno v hornom. Budú umiestnené presne naopak, ako to bolo na začiatku. Tento jav môžeme pozorovať, pretože víno má menšiu hustotu ako voda.
Ste učiteľ prírodovedných predmetov?Prihláste sa na odber bezplatného mesačníka zasielaného e-mailom Kaleidoskop prírodných vied >> |
![]() |