Vzdelávanie a výchova

Hygienické požiadavky na manipuláciu s mliečnymi výrobkami

Hygienické požiadavky na manipuláciu s mliečnymi výrobkami
Pri skladovaní a podávaní mliečnych výrobkov v škole je nevyhnutné dodržiavať hygienické požiadavky podľa osobitného predpisu:

a) skladovanie mliečnych výrobkov zabezpečovať tak, aby sa zachovala ich zdravotná neškodnosť, kvalita a biologická hodnota,

b) mliečne výrobky s dátumom najneskoršej spotreby 3 až 5 dní je možné prebrať v prípade, ak sa vyznačenie dátumu výroby mliečneho výrobku zhoduje s dátumom jeho expedovania,

c) mliečne výrobky s predĺženou dobou spotreby 3 až 5 dní treba skladovať v suchých a chladných priestoroch s teplotou skladových priestorov neprevyšujúcou 7 °C a mliečne výrobky s predĺženou dobou spotreby 90
dní v suchých a chladných priestoroch s teplotou skladových priestorov neprevyšujúcou 24 °C,

d) mliečne výrobky sa nesmú podávať, ak vykazujú zmeny farby, chuti, vône alebo konzistencie.

Pri podávaní mliečnych výrobkov je nevyhnutné vytvárať podmienky, ktoré zohľadňujú požiadavky na estetické
a hygienické prostredie a kultúru spoločného stravovania.

Výnos Ministerstva pôdohospodárstva SR č. 981/1996-100, ktorým sa vydáva prvá časť a prvá, druhá a tretia hlava druhej časti Potravinového kódexu SR (oznámenie č. 195/1996 Z. z.).

Vybrané z publikácie Nové právo v školskej praxi.