Vzdelávanie a výchova
Kvalitná výživa ako prevencia únavy

Po odstránení základných príčin únavy sa snažíme upraviť dieťaťu aj výživu. Strava má byť ľahká, ale výživná. Optimálne kryjeme potrebnú energiu a navyše ju dopĺňame o ochranné živiny — vitamíny, minerály, enzýmy a ďalšie bioaktívne látky, napr. flavonoidy. Ochranné živiny zvyšujú imunitu organizmu, participujú na metabolických a ochranných procesoch.
Potrebnú energiu dodávajú základné tzv. kaloriferné živiny – bielkoviny, tuky a sacharidy. Ich metabolizovaním sa uvoľňuje energia. Najvýdatnejším zdrojom energie sú tuky, ktoré pri spálení 1 g poskytnú 9,3 kalórie (38,9 kJ), bielkoviny a sacharidy zhodne 4,1 kalórie (17,1 kJ).
Napriek tomu, že tuky sú energeticky najvýdatnejšie, musí byť zastúpenie všetkých troch základných živín v záujme zdravého vývoja dieťaťa optimálne rozložené. Najväčší podiel energie majú poskytovať sacharidy – 63 %, tuky 28 % a bielkoviny 9 %.
Nadmerná spotreba tukov by sa totiž mohla v dlhodobom horizonte negatívne odraziť na zdravotnom stave jedinca. Obezita by bola prvým signálom a pomerne rýchlo by sa dostavili aj prejavy poruchy lipidového metabolizmu so všetkými dôsledkami.
Z pohľadu prevencie únavy by sme uvedený trojpomer základných živín mali rešpektovať, v opačnom prípade by sme dieťa metabolicky preťažili a pocit únavy neodstránili, ale zvýšili.
Pri zostavení vhodného jedálneho lístka poslúži jednoduchá „pyramída správnej výživy“. Potraviny rozdelíme do 6 potravinových skupín. Každá skupina je reprezentantom vybraných živín, nie však všetkých, ktoré človek potrebuje, a skupiny sú vo svojom význame rovnocenné.
Pyramídu tvoria:
- zemiaky, cestoviny, obilniny, ryža, chlieb a pečivo, strukoviny.
- ovocie.
- zelenina.
- mlieko a mliečne výrobky.
- mäso, hydina, ryby, mäsové výrobky, vajcia.
- tuky živočíšne, cukry, sladkosti, soľ a koreniny.
Vybrané z publikácie Školské stravovanie v praxi.