Vzdelávanie a výchova

Kvalitná výživa ako prevencia únavy

Kvalitná výživa ako prevencia únavy
Ak sa vám zdá, že niektoré deti sú malátne, nesústredené, podráždené, napriek snahe majú horšie výsledky v škole, nevedia sa koncentrovať, ťažko si zapamätávajú učivo a vnímajú nové informácie, ich fyzická výkonnosť je znížená, sú spavé, trpia nechutenstvom, často ich bolí hlava, sú to symptómy únavy.

Po odstránení základných príčin únavy sa snažíme upraviť dieťaťu aj výživu. Strava má byť ľahká, ale výživná. Optimálne kryjeme potrebnú energiu a navyše ju dopĺňame o ochranné živiny — vitamíny, minerály, enzýmy a ďalšie bioaktívne látky, napr. flavonoidy. Ochranné živiny zvyšujú imunitu organizmu, participujú na metabolických a ochranných procesoch.

Potrebnú energiu dodávajú základné tzv. kaloriferné živiny – bielkoviny, tuky a sacharidy. Ich metabolizovaním sa uvoľňuje energia. Najvýdatnejším zdrojom energie sú tuky, ktoré pri spálení 1 g poskytnú 9,3 kalórie (38,9 kJ), bielkoviny a sacharidy zhodne 4,1 kalórie (17,1 kJ).

Napriek tomu, že tuky sú energeticky najvýdatnejšie, musí byť zastúpenie všetkých troch základných živín v záujme zdravého vývoja dieťaťa optimálne rozložené. Najväčší podiel energie majú poskytovať sacharidy – 63 %, tuky 28 % a bielkoviny 9 %.

Nadmerná spotreba tukov by sa totiž mohla v dlhodobom horizonte negatívne odraziť na zdravotnom stave jedinca. Obezita by bola prvým signálom a pomerne rýchlo by sa dostavili aj prejavy poruchy lipidového metabolizmu so všetkými dôsledkami.

Z pohľadu prevencie únavy by sme uvedený trojpomer základných živín mali rešpektovať, v opačnom prípade by sme dieťa metabolicky preťažili a pocit únavy neodstránili, ale zvýšili.

Pri zostavení vhodného jedálneho lístka poslúži jednoduchá „pyramída správnej výživy“. Potraviny rozdelíme do 6 potravinových skupín. Každá skupina je reprezentantom vybraných živín, nie však všetkých, ktoré človek potrebuje, a skupiny sú vo svojom význame rovnocenné.

Pyramídu tvoria:

  • zemiaky, cestoviny, obilniny, ryža, chlieb a pečivo, strukoviny.
  • ovocie.
  • zelenina.
  • mlieko a mliečne výrobky.
  • mäso, hydina, ryby, mäsové výrobky, vajcia.
  • tuky živočíšne, cukry, sladkosti, soľ a koreniny.

 

Vybrané z publikácie Školské stravovanie v praxi.