Vzdelávanie a výchova
Michalovskí študenti varili zdravo

Pre návštevníkov školy pripravili zdravé špeciality z ovocia a zeleniny. Aj zdravé jedlá pripravené len z ovocia a zeleniny môžu byť veľmi chutné a oku lahodiace. Presvedčili o tom študenti zo SOŠOS v Michalovciach. "Sme škola, ktorá v Košickom kraji dostala štatút centra odborného vzdelávania v oblasti gastronómie. Zdravá výživa je v našom programe zakotvená už dávnejšie. Chceme medzi žiakmi a rodičmi propagovať zdravú racionálnu výživu, ale aj poukázať na dôsledky, ktoré vznikajú následkom nezdravého stravovania. Pozvali sme aj školy, ktoré sú s podobným zameraním v Košickom samosprávnom kraji.Tímy študentov varili rôzne zdravé jedlá bohaté na vitamíny," vysvetlil riaditeľ školy Miroslav Sivý.
Študenti a pedagógovia absolvovali aj odbornú prednášku s odborníkom na zdravú výživu, lekárom Pavlom Hermanom. Ten vysvetlil, že mnohí Slováci zdravé spôsoby stravovania stále podceňujú: "Najviac samovrážd sa pácha nožom a vidličkou. Nesprávnym spôsobom stravovania, nesprávnym pitným režimom a nedostatočnými pohybovými aktivitami poškodzujeme svoje telo. Zbytočne vo veľkej miere prinášame do svojho tela veľké množstvo tukov." Dodal, že zdravý spôsob stravovania je dobrou prevenciou pred vznikom vysokej hladiny cholesterolu, cukrovky, vysokého krvného tlaku, rakoviny a obezity.
Študenti pripravili pre verejnosť a pedagógov napríklad grilovanú mediteránnu zeleninu alebo pečené marhuľové knedličky. Študent Róbert Čonka spestril vitamínový deň vyrezávanými jablkami, mangom a baklažánmi, ktoré mohli návštevníci podujatia nielen obdivovať, ale aj ochutnať.
Zdroj: SITA (Korzár)