Vzdelávanie a výchova

Obrazy do jedálne maľovalo dvesto žiakov

Svetový deň zdravej výživy si novomestskí školáci pripomenuli 16. októbra netradičnými aktivitami.

Trinásť pestrofarebných obrazov podporujúcich zdravú výživu a správne stravovanie bude už onedlho stálou ozdobou školskej jedálne v priestoroch Základnej školy na Ulici kpt. Nálepku. Vyše dvesto žiakov druhého stupňa ich spoločnými silami vytvorilo za niekoľko dní. Výber najlepších z nich premení školskú jedáleň na galériu zdravej výživy.

Diela mladých výtvarníkov zvýšia apetít žiakom celej školy. Obrazy plné melónov, jabĺk, hrušiek, pomarančov, hrozna, mrkvy, cibule, ale aj syra, budú po zarámovaní zdobiť steny školskej jedálne. V tej sa v súčasnosti stravuje takmer päťsto žiakov i väčšina pedagógov. „Žiaci vytvorili obrazy temperovými alebo vodovými farbami. Mnohé triedy využili aj techniku koláže,“ povedala učiteľka výtvarnej výchovy Ľubica Valová. Výtvarníci zvládli súťažnú tvorbu bez akejkoľvek pomoci. Mali pripravené presné námety podľa vlastnej fantázie, obraz si priestorovo rozvrhli a spoločnými silami namaľovali množstvo ovocia a zeleniny. „Víťazní šiestaci urobili jeden spoločný projekt, niektoré triedy súťažili s viacerými obrazmi,“ prezradila Valová. Po vyhodnotení súťaže budú najlepšie z exponátov zarámované a zasklené. V takejto podobe budú nainštalované na steny jedálne.

Nielen dlhodobá súťaž v maľovaní obohatila Svetový deň výživy, ktorý sa od roku 1979 pripomína vo vyše 150 krajinách celého sveta. Takmer šesťsto žiakov sa venovalo aj športovým i vzdelávacím aktivitám. „Uskutočnili sme aj súťaž v špagetkovom behu propagujúcom zdravé cestoviny, či vedomostnú súťaž o zdravej výžive a besedu so zdravotnou sestrou. Žiakov upútalo aj vystúpenie milovníkov diabola, ale aj cviky najmenších športových gymnastiek,“ informovala organizátorka dňa zdravej výživy Erika Zelenayová.

Celý projekt bol zameraný na uprednostnenie zdravých potravín. Podľa slov Zelenayovej je potrebné, aby dorastajúca generácia zaradila do svojej stravy podstatne viac zeleniny a ovocia. Do popredia by sa mala dostať aj konzumácia cestovín, syrov, rybieho mäsa a mlieka.

Zdroj: SITA (Trenčianske noviny)