Vzdelávanie a výchova

Prírodoveda - Kto nám dáva mliečko?

Prírodoveda - Kto nám dáva mliečko?
Mlieko už akosi automaticky spájame s kravami. Ale poznáme aj mlieko ovčie, sójové, mandľové alebo ryžové. V nasledujúcom texte sa budeme venovať mlieku zvierat, ktoré človek využíva, a prekvapivo... nebude od kráv.

Budeme sa postupne venovať koziemu, ovčiemu, ťaviemu, osliemu, lamiemu, byvoliemu, jačiemu, konskému a sobiemu mliečku.

Kozie mlieko je biologicky veľmi cenné, ľudský organizmus ho znáša ľahšie ako kravské, je lepšie stráviteľné a zložením tukových častíc sa podobá materskému mlieku. Zlepšuje imunitný systém a slúži ako prevencia nádorových chorôb.

Ovčie mlieko obsahuje viac vitamínov, minerálov a esenciálnych aminokyselín ako kravské. Z vitamínov sa v ňom nachádza A, D, E, B12, B1, z minerálnych látok najmä vápnik a zinok. Vyrábajú sa z neho najmä syr, bryndza, žinčica a jogurt.

 

Tematický celok:
• Pitný režim
• Najčastejšie sa vyskytujúce kvapalné látky a ich vlastnosti
• Aký úžitok nám poskytujú zvieratá?

Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
• Vedieť zhodnotiť, aké tekutiny sú pre človek najvhodnejšie a vysvetliť, odkiaľ pochádzajú.
• Vedieť vymenovať aj iné kvapalné látky, rozprávať o ich využití s dôrazom na ich vlastnosti.
• Vedieť vysvetliť, ako sa z kravského mlieka vyrába syr alebo maslo a ako sa starať o kravy a ovce, aby sme z nich mali úžitok.

Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy
Pracovné vyučovanie: Potraviny rastlinného a živočíšneho pôvodu.
Osobnostný a sociálny rozvoj

 

Vedci zistili, že ťavie mlieko posilňuje imunitný systém a pomáha liečiť niektoré druhy alergií. Na rozdiel od kravského mlieka neobsahuje kazeín, ktorý je silným alergénom. Má vysoký obsah vitamínu C, železa, vápnika a imunoglobulínov, ktoré sú podobné ľudským. Vyrába sa z neho zmrzlina a liečebná kozmetika.

Oslie mlieko bolo populárne v staroveku. Antické Grékyne ním kŕmili svoje deti a Rimanky ho používali na zjemnenie pokožky. Traduje sa, že kráľovná Kleopatra sa v ňom kúpavala. Dnes sa používa na liečenie alergií, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a obsahuje enzýmy brániace vzniku infekcií v tráviacom trakte.

Ľudia chovali lamy na území súčasného Peru ešte pred príchodom Inkov. Lamie mlieko obsahuje viac vápnika, fosforu i draslíka ako kravské mlieko. Zaujímavé je, že patrí medzi najmenej preskúmané druhy mliek.

Byvolie mlieko ma vysoký obsah tuku, je hustejšie, viac kalorické, ale obsahuje menej cholesterolu a je ľahšie stráviteľné ako kravské mlieko. Vyrába sa z neho známa talianska mozzarella. V Indii sa z byvolieho masla vyrába ghee, ktoré sa používa na dochucovanie jedál.

Jak je prispôsobený na život vo veľmi vysokých nadmorských výškach stredoázijských náhorných plošín. Jačie mlieko je husté a veľmi bohaté na tuky. Málokedy sa pije čisté. Zvyčajne sa pije s čajom. Vyrába sa z neho maslo, ktoré má široké využitie: pri príprave potravín, v lekárstve, kozmetike aj pri spracovaní kože.

Konské mlieko, podobne ako ťavie, sa považuje za zázračné. Dokáže pomôcť pri metabolických poruchách a tráviacich problémoch. Používajú ho onkologickí pacienti v období rekonvalescencie, detoxikuje organizmus a pomáha pri vstrebávaní minerálov. Vyrába sa z neho kumys – nápoj z kvaseného kobylieho mlieka. Pije sa najmä v Strednej Ázii a v európskej časti Ruska.

Sobie mlieko obsahuje 22 % tuku, čo je 6 krát viac ako kravské. Soby chovajú pre mlieko Laponci žijúci na severe Škandinávie, pretože žiadne iné zviera produkujúce mlieko by v tak nehostinných podmienkach neprežilo. Vyrába sa z neho fínsky syr Leipäjuusto. Zaujímavé je, že pri dojení sobov musia spolupracovať dvaja ľudia, jeden zviera dojí, kým druhý ho drží za parohy.

V dokumentoch na stiahnutie sme pre vás pripravili pexeso s obrázkami zvierat, ktoré nám poskytujú mlieko a tabuľku s písmenami, z ktorých je možné poskladať názvy týchto zvierat.
 

Pexeso so zvieratkami >>
Kartičky s písmenkami >>