Vzdelávanie a výchova

Prírodoveda - Ľadová čokoláda

Prírodoveda - Ľadová čokoláda
Okrem samotnej čokolády je najdôležitejšou prísadou kokosový olej. Spôsobuje chladný pocit v ústach pri jedení ľadovej čokolády. Na to, aby sa roztopil, potrebuje teplo,ktoré si odoberá z úst. Preto máme pocit, že čokoláda je studená, aj keď sme ju práve nevytiahli z chladničky.
Pripravili sme si pre vás pracovný list, v ňom sa dozviete, ako ľadovú čokoládu pripraviť. Okrem postupu obsahuje otázky pre žiakov, ktoré sú zamerané na pozorovanie a premeny skupenstva.

 

Tematický celok:
 
Zmena skupenstva vplyvom tepla
Vlastnosti látok a zmeny vlastností látok
 
Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
 
Žiak vie, že hmota sa vplyvom tepla mení, pri čom sa menia skupenstvá.
Vie vysvetliť, že vplyvom sa mení skupenstvo tuhé na kvapalné a tento jav sa nazýva topenie.
Topenie vysvetľuje na príklade roztápania ľadu a dáva ho do súvisu s bežnou skúsenosťou – topenie čokolády v dlani.
 
 
Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy:
Osobnostný a sociálny rozvoj
 

Ľadová čokoláda >>