Vzdelávanie a výchova

Prírodoveda - "Nekockový" cukor

Prírodoveda -
Vedeli ste o tom, že pred 170 rokmi bola v Česku vyrobená prvá kocka cukru? Kedysi bol cukor luxusným tovarom a predával sa v lekárňach ako liek. U nás sa vyrába najmä z cukrovej repy. Dospelý človek by mal denne zjesť najviac 90 g cukru (asi 11 kávových lyžičiek). Vyšší príjem cukru spôsobuje nielen obezitu, ale je aj jednou z príčin rakoviny.

V potrave máme viditeľný cukor – ten, ktorým si prisladíme čaj alebo sú ním pocukrované buchty. Veľké množstvo cukru, ktoré zjeme, je však skryté. Vedeli ste, že téglik ovocného jogurtu obsahuje až päť kociek cukru, alebo že veľká fľaša broskyňového ľadového čaju obsahuje 45 kociek cukru?

Pripravili sme pre vás zaujímavý a jednoduchý návod, ako si vyrobiť vlastný kockový, vlastne tak trošku aj „nekockový“ cukor. Žiaci si v tejto aktivite utvrdia vedomosti o základných vlastnostiach cukru – o jeho kryštalickosti a rozpustnosti vo vode.

 

Tematický celok:
• Rozpúšťanie a roztápanie
• Rozpustnosť a časticové zloženie
• Rozpustnosť a nerozpustnosť látok vo vode

Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
• Vedieť, že niektoré látky, ktoré vložíme do vody, sa v nej rovnomerne rozptýlia.
• Vedieť opísať, ako sa cukor rozpúšťa v čaji.
• Vedieť vysvetliť, že ak chceme z tekutého cukru urobiť znovu tuhý, musíme ho ochladiť, ale ak chceme získať cukor rozpustený vo vode, musíme vodu vypariť.

Medzipredmetové vzťahy a prierezové témy
Výtvarná výchova: Paketáž – tvar ako obal
Osobnostný a sociálny rozvoj

 

Pomôcky: kryštálový cukor (biely alebo hnedý), voda, pohár, miska, kávová lyžička, formy na ľad

Postup:
1. Do misky nasypeme približne polovicu hrnčeka cukru.
2. Postupne po lyžičkách pridávame vodu a miešame.
3. Vodu pridávame, kým sa cukor nespojí do hmoty, ktorá „drží spolu“.
4. Treba si dávať dobrý pozor, aby sa cukor úplne nerozpustil.
5. Zmes cukru a vody poriadne natlačíme vo formičiek.
6. Cukor s vodou necháme vo formičkách uschnúť, najlepšie do nasledujúceho dňa.
7. Z foriem vyberieme náš „nekockový“ cukor.
8. Cukrové tvary môžeme použiť do čaju alebo zabaliť ako darček.

Poznámka: Vodu, ktorú pridávame do cukru, môžeme zafarbiť potravinárskym farbivom. Tvary, ktoré tak vyrobíme, budú pekne sfarbené.

Inšpirácie: marthastewart.com a skiptomylou.org

 

Ste učiteľ prírodovedných predmetov?

Prihláste sa na odber bezplatného mesačníka zasielaného e-mailom Kaleidoskop prírodných vied >>