Stovky Prešovčanov vo štvrtok ochutnali národné jedlá európskych krajín
V priestoroch Hotelovej akadémie v Prešove sa vo štvrtok uskutočnilo prvé zo série podujatí "Tak chutí Európa, tak chutí Prešovský kraj", ktoré v rámci Európskeho týždňa regiónov organizuje Prešovský samosprávny kraj (PSK) v spolupráci so strednými školami.
Počas desiatich Dní otvorených dverí spojených s ochutnávkou národných špecialít, ktoré budú prebiehať až do 20. októbra, chce regionálna samospráva trochu inak priblížiť obyvateľom kraja zvyky a kultúru štátov Európskej únie.
"Budeme prezentovať jednotlivé členské krajiny Európskej únie netradičným spôsobom a to najväčšími zaujímavosťami a zároveň tradičným národným jedlom krajiny. Prirodzene nebudú chýbať tradičné jedlá z regiónov Prešovského kraja," povedala pre TASR hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Pripomenula, že počas návštevy všetkých podujatí sa môžu záujemcovia zapojiť do ankety Tradičná chuť Prešovského kraja, ktorú PSK vyhlásil na jar tohto roka. Jej výsledky budú zverejnené 22. októbra v rámci Dňa otvorených dverí na Úrade PSK.
Na Hotelovú akadémiu (HA) dnes prišli stovky ľudí, predovšetkým žiaci stredných škôl. Tí si pochutnali na dobrotách, ktoré im pripravili študenti akadémie pod dozorom svojich vyučujúcich.
"Pre návštevníkov sme pripravili asi 1000 porcií rôznych druhov jedál. Mohli ochutnať napríklad talianske tiramisu, francúzsky plnený hermelín, ale hlavne naše domáce špeciality ako halušky s bryndzou, s kapustou, mačanku či pirohy," konštatoval riaditeľ HA Jozef Šenko. Okrem toho mohli záujemcovia sledovať prípravu pokrmov a miešaných nápojov.
Najbližšie dve podujatia v rámci Dní otvorených dverí sa budú konať v pondelok 12. októbra na Gymnáziu P. O. Hviezdoslava v Kežmarku a na Strednej zdravotníckej škole v Poprade.
Zdroj: TASR
Komentáre