Kaleidoskop – november 2024
Dobrý deň,
vedeli ste, že v Kórei sa pri fotografovaní nehovorí “sýýýr” ale “kimchiii”? Možno ste sa zamysleli nad tým, prečo to spomíname v úvode Kaleidoskopu. Práve kimchi je ústrednou témou nášho novembrového Kaleidoskopu.
Deň kimchi bol stanovený na 22.11., pretože v tomto období kórejské domácnosti pripravujú kimchi. V minulosti bolo ideálne obdobie na prípravu kimchi 7.11. keď nastupuje zima, alebo 22.11. keď napadne prvý sneh.
Vďaka obsahu vitamínov, minerálov a iných telu prospešných látok môžeme kimchi považovať za superpotravinu. Prvé písomné záznamy o kimchi sú z roku 57 p.n.l., bolo jedným z oficiálnych jedál na olympijských hrách v roku 1988 a 20 rokov neskôr sa dokonca dostalo do vesmíru. Dnes je UNESCOM vyhlásená na nehmotné kultúre dedičstvo.
Vyskúšate si s nami pripraviť kimchi? Neviete, ako na to? Nevadí, naše úlohy vám v tom pomôžu.
Redakcia
Biológia - Mikroorganizmy v kimchi
Medzi mikroorganizmy prítomné v kimchi patria Bacillus mycoides, B. pseudomycoides, B. subtillus, Lactobacillus brevis, Lb. Curvatus, Lb. Kimchii, Lb. parabrevis, Lb. pentosus, Lb. plantarum, Lb. sakei, Lb. spicheri, Lactococcus carnosum, Lc. Gelidum, Lc. Lactis, Leuconostoc carnosum, Ln. citreum, Ln. gasicomitatum, Ln. Gelidum, Ln. Holzapelii, Ln. Inhae, Ln. kimchii, Ln. lactis, Ln. Mesenteroides, Serratia marcescens, Weisella cibraria, W. confusa, W. kandleri, W. kimchii, W. koreensis, W. soli. Okrem nich sú v kimchi prítomné aj archeá a kvasinky ako napríklad Saccharomyces, Candida, Pichia a Kluyveromyces a práve posledné dve spomínané sú zodpovedné za znehodnocovanie kimchi.
V rámci biológie sme si pre vás pripravili aktivitu na pozorovanie mikroorganizmov, začnite s jogurtom a môžete pokračovať napríklad aj s kimchi.
Tematický celok:
- Život s človekom a v ľudských sídlach
Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
- Vysvetliť, aký význam majú pre človeka mikroorganizmy, pestované rastliny a živočíchy žijúce v ľudských sídlach a v ich okolí.
Stiahnite si dokument
Fyzika - Soľ a kimchi
Proces výroby kimchi zahŕňa solenie zeleniny, aby sa z nej vytiahla voda, pomáha to pri konzervovaní a umožňuje, aby koreniny prenikli hlbšie do potravín. Konečná koncentrácia soli v kimchi sa pohybuje od 2 do 5 %.
Pripravili sme si pre vás experiment zahŕňujúci solenie… nie však kapusty, ale len vody.
Tematický celok:
- Správanie telies v kvapalinách a plynoch
Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
- Vysvetliť vybrané javy a správanie sa telies v kvapalinách a plynoch pomocou hustoty.
Stiahnite si dokument
Chémia - Vesmírne kimchi
I So-jon – juhokórejská vedkyňa a zároveň prvá občianka kórejskej republiky, ktorá letela do vesmíru. 4.4.2008 bola na palube kozmickej lode Sojuz-TMA-12. Kórejskí vedci minuli milión dolárov a strávili roky výskumu vývojom “vesmírneho kimchi”, lebo ak “Kórejčan ide do vesmíru, kimchi tam musí ísť tiež,” povedal Kim Sung Soo z Kórejského výskumného ústavu poravín. A tak juhokórejskí vedi vyvinuli špeciálne pre ňu nízkokalorickú a vitamínmi obohatenú verziu Kimchi.
Pripravili sme is pre vás aktivitu, ktorá bude zahŕňať prípravu vlastného kimchi.
Tematický celok:
- Významné chemické prvky a zlúčeniny
Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
- Plánovať, realizovať pozorovanie, merania a experimenty.
Stiahnite si dokument
Matematika - Prečo je kimchi zdravé?
Kimchi obsahuje vlákninu, vitamíny a látky, ktoré napomáhajú znižovaniu hladiny cukru v krvi a cholesterolu, čo vedie k zdravšiemu srdcu. Výskumy naznačujú, ze kimchi posilňuje imunitný systém, pomáha k ozdraveniu črevnej mikroflóry a znižuje hladinu zápalových markerov.
Pripravili sme si pre vás zaujímavú úlohu, dozviete sa v nej viac o vitamínoch v kimchi.
Tematický celok:
- Slovné úlohy
Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
- Riešiť jednoduché slovné úlohy.
Stiahnite si dokument
Prírodoveda - Kvasený zeleninový šalát z Kórei
… alebo kimchi obsahuje prospešné enzýmy a vitamíny, spolu s chilli a zázvorom je boosterom pre našu imunitu. Z čoho sa skladá? Existuje množstvo druhov kimchi a každá kórejská rodina nedá dopustiť na ten svoj vlastný recept.
Základnou surovinou býva čínska kapusta, jarná cibuľka, biela reďkovka a mrkva. Okrem toho obsahuje soľ, chilli, cesnak, cukor, zázvor a omáčku (rybaciu, sójovú alebo tamari).
V našom pracovnom liste sme sa zamerali na zeleninu v kimchi (a nielen v ňom). Viete ju rozoznať od ovocia?
Tematický celok:
- Rastliny a huby
Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:
- Opísať význam rastlín pre človeka.