Na výzvy školstva chýbajú učitelia

21.01.2022
Vzdelávanie a výchova

Riaditelia môžu žiadať ministerstvo o milióny z plánu obnovy. Tie sa dajú využiť na vzdelávacie aktivity alebo na podporný personál.

Niektorým žiakom spôsobilo dištančné vzdelávanie medzery vo vedomostiach. Preto sa stretávali s učiteľmi v triedach aj po vyučovaní. Stovky škôl sa vlani zapojili do projektu ministerstva školstva Spolu múdrejší. Jeho cieľom bolo zmierniť dôsledky pandémie. Doučovanie bolo natoľko žiadané, že rezort otvoril prihlasovanie do tretieho kola. Ide o jednu zo štyroch výziev financovaných z plánu obnovy a európskych projektov, do ktorých sa začiatkom roka mohli riaditelia prihlásiť.



Tretie kolo doučovania

Projekt Spolu múdrejší bol zrejme jedným z najúspešnejších podporných opatrení na zmiernenie dosahov pandémie. Vo vlaňajšej prvej fáze bolo zapojených spolu 470 škôl, pre ktoré vyčlenil takmer 1,5 milióna eur. Pre mimoriadny záujem ministerstvo v druhej fáze výzvu ešte posilnilo. Podporilo 551 vzdelávacích inštitúcií, ktorým prerozdelilo 2,5 milióna eur. Jedna dostala v priemere 4 700 eur. V pondelok minulý týždeň ministerstvo uzavrelo registráciu do tretieho kola. Rezort avizoval, že bude zatiaľ najväčšie z týchto programov.

„Odhadovaný počet zapojených škôl je približne 800,“ vyčíslil odbor komunikácie. V tomto roku má na programy pritiecť takmer 6,5 milióna eur z plánu obnovy. Našli sa však aj takí, ktorí možnosť nevyužili. Riaditeľ Základnej školy Š. M. Daxnera v Rimavskej Sobote Peter Černý o projekte informoval svojich pedagógov, no tí záujem neprejavili. „Je to nad rámec ich pracovných povinností. Učitelia sú už potom unavení,“ povedal pre HN.

Odborníci upozorňovali, že väčšinu doučujúcich tvorili práve kmeňoví učitelia. Pre ich vyčerpanie sa mnoho škôl neprihlásilo. Preto rezort školstva prišiel so zlepšením. „Školy môžu žiadať o finančné prostriedky aj na externých doučujúcich,“ potvrdil odbor komunikácie s tým, že je súčasne spustený projekt, v rámci ktorého neziskové organizácie školia externistov. Riaditeľ Černý však hovorí, že kvalifikovaných ľudí v svojom meste na tento účel nezoženie.

Naopak, na Základnú školu na Malokarpatskom námestí v Bratislave sa dobrovoľne hlásia samotní pedagógovia. Riaditeľka Alena Petáková si preto poslala prihlášku aj do tretieho kola. V tom predchádzajúcom však narazila na iný problém. „Finančné prostriedky prišli neskoro. Prvé dva mesiace sme museli financovať zo svojich peňazí,“ hovorí pre HN.



Ďalší digitálni koordinátori

Digitalizácia je jednou z priorít ministerstva. Jej potrebu ešte viac zdôraznila pandémia. Kvôli dištančnej výučbe dostali školy milióny na nákup techniky a stovky nových počítačov a tabletov. V zborovniach však chýbal človek, ktorý by učil pedagógov a žiakov, ako pracovať s technológiami a digitálnym obsahom. Preto rezort školstva vytvoril novú pozíciu, ktorú zakotvil aj v novele školského zákona. Digitálny koordinátor má poskytovať poradenstvo a odbornú pomoc pri zavádzaní nových metód.

 

Zdroj: Hospodárske noviny

Chcete si prečítať článok až do konca?

Nás si nemusíte predplácať, stačí sa prihlásiť a čítate ZADARMO!

Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:

  • denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
  • informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
  • kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
  • námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
  • odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
  • prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
  • ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
  • aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
  • súťaže o zaujímavé ceny,
  • prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte