Obnova románskych rotúnd napreduje

03.12.2009
Prevádzka školy

Na obnove dvoch románskych rotúnd v Šiveticiach a Prihradzanoch v okrese Revúca sa intenzívne pracuje. Kaplnka sv. Anny by mohla byť verejnosti sprístupnená už na budúci rok v lete.

Na kostole sv. Margity v Šiveticiach, na ktorom sa začala rekonštrukcia pred dvoma rokmi, boli staticky zabezpečené nosné múry. "Rotunda bola vo veľmi zlom stave. Tiekla do nej voda a klenba takmer vypadla," vyjadril sa predseda správnej rady neziskovej organizácie Quirinius Andrej Štafura. Na rotunde sa zrekonštruovala aj časť strechy. Na jar by sa mala strecha úplne ukončiť a obnovovať sa začnú unikátne nástenné maľby. Vzácne fresky zobrazujú výjavy zo života sv. Margity a Ježiša Krista. Románska rotunda, pochádzajúca z prvej polovice 13. storočia, by mala byť úplne zrekonštruovaná do dvoch rokov.

Kaplnka sv. Anny v Prihradzanoch mala v múroch veľké praskliny, a preto musela byť nutne staticky zabezpečená a zastabilizovaná. Na mieste strechy, ktorá zatekala, sa momentálne nachádza plachta. "Na budúci týždeň sa bude klásť nová strecha z drevených šindľov. Potom sa rotunda odvodní a odstráni sa okolitý železobetónový chodník," doplnil Štafura. Na jar v roku 2010 pribudne v kaplnke nová podlaha, zrekonštruovaný kazetový strop a oltár. Celá stavba sa ometie. Vzácna bývalá pútnická kaplnka by mala byť verejnosti sprístupnená už v lete.

Na obnovu ojedinelých pamiatok sakrálnej architektúry prispelo Ministerstvo kultúry SR v rámci programu Obnovme si svoj dom celkovou čiastkou 67.500 eur (2.033.505 Sk). Na oboch projektoch sa podieľa aj SPP a Pamiatkový úrad SR.

Zdroj: TASR

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte