„Ako horieť a nezhorieť“ alebo prevencia burn-out syndrómu

28.11.2011
Vzdelávanie a výchova

Náročnosť úloh, pred ktoré je učiteľ v materskej škole dennodenne stavaný, si vyžaduje jeho maximálne psychické i fyzické nasadenie, často na hranici jeho mentálnych kapacít.

Je preto veľmi dôležité, popri dodržiavaní všeobecných zásad psychohygieny, poznať aspoň základné údaje o nebezpečenstve vzniku syndrómu vyhorenia (burn-out syndrómu).

Označenie burn-out syndróm pochádza z anglického slova „burn out“, čo znamená vyhorenie, vypálenie, vytletie. Tento fenomén sa objavil v relevantnej literatúre pred vyše dvadsiatimi rokmi. Burn-out syndróm je definovaný ako slabosť, opotrebovanosť, vyčerpanie z nadmerných nezvládnuteľných pracovných požiadaviek na sily, energiu a rezervy človeka.

Ľudia, ktorí vyhoreli, chodia do práce s oneskorením, preťahujú obedňajšie prestávky a snažia sa čo najrýchlejšie odísť domov. Tí, ktorí ešte nedávno boli plní energie a ideálov, chodia teraz do práce s nechuťou, stále sa pozerajú na hodinky a snažia sa odkladať prácu. Cítia sa bezmocne, nedokážu sa sústrediť na rozhovor, prestávajú byť tolerantní a stavajú sa cynickými.

V súvislosti s prevenciou burn-out syndrómu možno uviesť niekoľko tipov, ako „horieť a nezhorieť“:

  1. Stanovte si priority – nemusíte byť všade a vždy. Sústreďte sa len na podstatné veci. Nežeňte sa z jednej činnosti do druhej.
  2. Chráňte sa perfekcionizmu – neklaďte na seba a na druhých príliš vysoké nároky. Prijmite skutočnosť, že človek je tvor nedokonalý a robí chyby.
  3. Naučte sa hovoriť nie – nenechajte sa preťažovať.
  4. Nepestujte si „komplex pomocníka“ – nesnažte sa byť zodpovedný za všetkých a za všetko. Čím viac budete ostatným pomáhať, tým viac budú bezmocní.
  5. Odpočívajte – vaša práca nie je pupok sveta. Venujte sa aj činnosti a vzťahom, ktoré vás napĺňajú.
  6. Vyjadrujte svoje pocity otvorene – ak sa vás niečo dotkne, dajte to najavo tak, aby ste druhého nezranili.
  7. Hľadajte emocionálnu podporu – nájdite si dôverníka, ktorému môžete otvorene vyrozprávať svoje problémy. Bolesť, ktorú komunikujete, je polovičná bolesť.
  8. Neprepadajte sebaľútosti – ak sa začnete ľutovať, zastavte to ráznym „stop“ a hľadajte to, čo je na vás dobré, čo viete a dokážete. Neberte sa príliš vážne a pestujte si zmysel pre humor.
  9. Dbajte na dobrú životosprávu – dostatok spánku, zdravá strava, príroda, šport.
  10. Hľadajte zmysel života – hlavnou príčinou frustrácie zo zmyslu je prílišná koncentrácia na seba. Z tejto situácie je len jedna cesta – sebatranscendencia, t. j. sústrediť sa na niečo, čo ma presahuje.

     

Ďalšie informácie o syndróme vyhorenia a taktiež dotazník týkajúci sa stresu a vyhorenia nájdete v publikácii Materská škola a jej riadenie.
 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte