Školáci jedia nekvalitné kurčatá

05.12.2011
Vzdelávanie a výchova

Deti a študenti v školských jedálňach jedia prevažne hydinové mäso zo zahraničia. Väčšinou ide o mrazené mäso nastreknuté rôznymi roztokmi, ktoré zvyšujú jeho hmotnosť.

Cena zvíťazila nad kvalitou. Takto zhodnotili správanie riaditeľov škôl a vedúcich školských jedální slovenskí hydinári. Dva z posledných troch slovenských hydinárskych kombinátov sa nachádzajú v Nitrianskom kraji – Hyza Topoľčany a HSH Veľké Zálužie. Hoci ich majú školy takpovediac pod nosom, nakupujú mäso od rôznych dodávateľov, ktorí im ponúkajú lacné, ale menej kvalitné zahraničné hydinové mäso. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý si nechala urobiť Únia hydinárov Slovenska.

„Len 30 jedální z 583 zariadení školského stravovania nakupuje čerstvé mäso od slovenských výrobcov,“ povedal riaditeľ hydinárskej únie Daniel Molnár. Mäso sa podáva v jedálňach tri razy týždenne, z toho hydinové jeden až dva razy. „Prieskum sme si urobili po tom, čo sa začali sťažovať rodičia, že nevedia, aké mäso vlastne ich deti v školských jedálňach jedia,“ dodal generálny riaditeľ topoľčianskej Hyzy Karol Ponesz.

„Stravovacie zariadenia majú predpísané zdravotno–bezpečnostné normy, ktoré do bodky hravo plníme. Pochybujeme však o kvalite dovážanej produkcie, keď každý týždeň štátny potravinový dozor zachytí nejakú zahraničnú zásielku, ktorá nespĺňa základné štandardy,“ povedal riaditeľ únie Daniel Molnár.

Rýchly prieskum v troch školských jedálňach Nitrianskeho kraja hovorí o tom, že kvalita je prednejšia. Všetky mali skúsenosti s domácim aj zahraničným kuracím mäsom. „Určite berieme do úvahy cenu, ale prednejšia je kvalita mäsa. Nemáme záujem ani o čínske, brazílske či pochybné francúzske mäso,“ povedala riaditeľka novozámockej Základnej školy na Devínskej ulici Ľubica Halászová. „Slovenskí hydinári nás nesklamali, hoci sú drahší.“

O koľko, to vysvetlila vedúca školskej jedálne na II. Základnej škole v Leviciach Alena Bevilaqaová. „Áno, kúpili sme aj lacné zahraničné kuracie prsia kilogram po 4,60 až 4,70 eura. Za veľa nestáli, na panvici sa scvrkávali, preto sme prešli k slovenským výrobcom. Sú drahší o 50 až 70 centov, ale náš rozpočet to nenarúša,“ dodáva. „Na jedálnom lístku máme aj lacnejšie bezmäsité jedlá, ktoré „stiahnu“ vyššie výdavky za drahšie, ale rozhodne kvalitnejšie mäso. Zdravie našich detí je prvoradé,“ podčiarkla šéfka levickej školskej jedálne.

Podľa prieskumu Únie hydinárov však väčšina školských jedální uprednostňuje lacné zahraničné mäso. „Niekedy pracovníkov školských stravovacích jedální mýli to, že dostávajú mäso od slovenských dodávateľov. Myslia si, že nakupujú slovenské, v skutočnosti pochádza z cudziny. Treba sa viac zaujímať o pôvod a žiadať deklaráciu a rozbor pôvodu hydiny,“ povedal Karol Ponesz, šéf Hyzy. Lenže audity a rozbory hydiny si robia len reťazce. Školám, hoci stravujú deti, stačí papier od dodávateľov, že hydina je v poriadku. Na písme áno, ale v skutočnosti ide o mäso, ktoré iba zaplní žalúdok.

Zdroj: SITA (Pravda)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte