2 príspevky / 0 nový
Posledné pridané
gabakov
vychovávateľ/PA

Dobrý deň pani Pavlíková, chcela by som Vás poprosiť o usmernenie pre zaradenie vychovávateľa a PA na špeciálnej ZŠ:
1. Uchádzačka vyštudovala gymnázium, I.stupeň VŠ-prírodovedecká fakulta-enviromentalistika, II.stupeň VŠ fakulta manažmentu - marketing (2004). V roku 2023/24 na NIVAM-e absolvovala doplnkové pedagogické štúdium - Vychovávateľ pre deti so ŠVVP a pedagogický asistent.
Môžem jej uznať DPŠ k vysokoškolskému vzdelaniu, ak by išla na pozíciu vychovávateľa - príloha č. 3, 2. diel, oddiel A, bod 9 vyhlášky č. 173/2023 Z. z. ak si robila DPŠ na NIVAM-e? V základnom module mali aj špeciálnu pedagogiku. Má absolvované adaptačné vzdelávanie, keďže na bežnej ZŠ robila vychovávateľku.
Nie som si teda istá, či si môžu robiť uchádzači s VŠ (I. alebo II. stupňa) pedagogickú spôsobilosť na NIVAM-e. Uchádzači s ÚSOV viem, že áno, ale s VŠ by nemali robiť DPŠ alebo rozširujúce štúdium špec.ped. na príslušnej fakulte VŠ? Ako PA by to bolo asi obdobné.
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Maria Pavlikova
vychovávateľ/PA

Dobrý deň,
tento problém stále nie je doriešený. Pozrela som https://mpc-edu.sk/sk/edu/program/8. Je to základný modul a nemôže nahradiť doplňujúce pedagogické štúdium na vysokej a škole a rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky v jednom. Pedagogickému asistentovi by som to uznala, lebo stačí ÚSO vzdelanie a nepotrebuje špeciálnu pedagogiku. Poraďte sa ešte na NIVaM.