Jedenásty ročník súťaže Čitateľský oriešok sa začal. Prihláste svojich žiakov!

24.09.2024
Vzdelávanie a výchova

Žiaci prvého, druhého, tretieho a štvrtého ročníka základných škôl aj špeciálnych základných škôl na Slovensku sa môžu aj v tomto školskom roku prihlásiť do celoslovenskej čitateľsko-výtvarnej súťaže s názvom Čitateľský oriešok 11. Najväčšiu súťaž v rozvíjaní čítania s porozumením a kreativity detí do slovenských škôl opäť prináša odborné nakladateľstvo RAABE Slovensko so svojimi partnermi. Tvárou jedenásteho ročníka čitateľskej súťaže je obľúbený slovenský herec Martin Mňahončák.

„Naše skúsenosti z predchádzajúcich ročníkov súťaže hovoria o tom, že súťaž v čítaní je skvelým spôsobom, ako podporiť deti v rozvoji ich čitateľských zručností. Prináša im radosť, motiváciu a zároveň pomáha deťom stať sa lepšími čitateľmi.,“ povedala Mgr. Mira Bianchi Schrimpelová, konateľka RAABE Slovensko. Ako povedala, "schopnosť  porozumieť textu je základom pre úspech vo všetkých vyučovacích predmetoch. Čítanie s porozumením podporuje kritické myslenie, analytické schopnosti aj schopnosť riešiť problémy. Deti, ktoré čítajú s porozumením, rýchlejšie pochopia zadania a majú tak viac času na iné aktivity. Pravidelné čítanie zlepšuje pamäť a schopnosť sústrediť sa. Nehovoriac tom, že čítanie s porozumením je nevyhnutné nielen v škole, ale aj v každodennom živote, napr. pri čítaní návodov, zmlúv alebo správ. Čítanie otvára deťom dvere do nového sveta, umožňuje im spoznať rôzne kultúry a myšlienky."

 

 

Pre školy prihlásené do súťaže platí aj tento rok zľava 50 % na nákup
pracovných zošitov TAJOMSTVÁ SVETA

 

       

 

ZĽAVU SI ŠKOLY MÔŽU UPLATNIŤ TU.

 

 

Pracovné zošity Tajomstvá sveta pre 1., 2., 3. a 4. ročník ZŠ, ktoré učia žiakov na prvom stupni základnej školy pracovať s textom a rozvíjať čítanie s porozumením.

 

Ako sa súťaží?

Súťaž vznikla so zámerom rozvíjať u žiakov čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov, logické myslenie a výtvarnú kreativitu. Tak, ako každý rok, aj tentokrát bude mať dve časti – textovú a výtvarnú. Žiaci jednotlivých ročníkov si najprv prečítajú dva príbehy z pracovných zošitov Tajomstvá sveta pre 1., 2., 3. a 4. ročník, ktoré vydáva RAABE. Na konci textov nájdu jednoduché aj zložitejšie otázky, ktorými sa musia prelúskať, t. j. správne odpovedať na otázky súvisiace s textom. Po vyplnení úloh žiaci pokračujú výtvarnou časťou súťaže, v ktorej môžu prejaviť svoju fantáziu a výtvarné zručnosti. Ich úlohou je prepojiť dva prečítané príbehy do jedného jediného obrázka – skrátka vymyslieť svoj vlastný príbeh v podobe jednej kresby.

Záujemcovia sa do súťaže môžu prihlásiť do 15. novembra 2024. Do tohto termínu sa škola alebo učiteľ zaregistruje do súťaže prostredníctvom prihlasovacieho formulára zverejneného na stránke www.skolskyportal.sk.

Presne 2. decembra 2024 učitelia, ktorí prihlásili do súťaže svojich žiakov, dostanú na email, uvedený pri prihlásení, zadanie s úlohami pre svojich žiakov. Zadania sú samostatné pre žiakov 1. ročníka, 2. ročníka, 3. ročníka a 4. ročníka. Žiaci zo špeciálnych základných škôl riešia úlohy bez ohľadu na ročník, podľa zváženia ich učiteľa. Žiakom ich škola vytlačí alebo pošle mailom, aby si ich vytlačili doma. Od tohto momentu žiaci môžu lúskať Čitateľský oriešok – prečítajú si texty, vyplnia úlohy a nakreslia príbeh na jeden výkres A4. Pri žiakoch zo špeciálnych škôl, resp. tried musí byť výrazne vyznačené, že ide o žiaka zo špeciálnej školy, resp. triedy.

Čitateľský oriešok 11 vyvrcholí 10. marca 2025, dokedy musia žiaci dva prečítané príbehy pomocou svojej fantázie a výtvarných zručností premeniť do podoby jedného jediného výkresu a zaslať na adresu nakladateľstva RAABE. 

Apríl a máj 2025 sa budú niesť v znamení hlasovania na stránke RAABE, kde žiaci, učitelia, rodičia aj iná široká verejnosť svojimi hlasmi rozhodnú o tých najoriginálnejších kresbách. Hlasovať sa bude za 333 v každom ročníku, ktoré v prvom kole spomedzi všetkých doručených kresieb vyberie odborná porota. 

V júni 2025 nakladateľstvo RAABE vyhlási víťazov súťaže. Tento rok až v štyroch kategóriách: 

 

Ocenenie nakladateľstva RAABE Ceny udelené na základe rozhodnutia profesionálnych výtvarníkov (prvé tri miesta v každom ročníku)
Ocenenie verejnosti Ceny udelené na základe počtu hlasov vo verejnom hlasovaní na stránke RAABE (prvé tri miesta v každom ročníku)
Ocenenie pre školy Ceny udelené na základe náhodného žrebu spomedzi všetkých prihlásených škôl
Ocenenie pre špeciálne školy Ceny udelené na základe rozhodnutia profesionálnych výtvarníkov (tri miesta pre žiakov zo špeciálnych škôl, resp. špeciálnych tried)

 

Na víťazov a ich učiteľov čakajú atraktívne ceny od partnerov súťaže.

 

Všetky informácie o podmienkach a priebehu súťaže spolu s dôležitými termínmi uzávierok nájdu učitelia na stránke: www.skolskyportal.sk v sekcii Čitateľský oriešok

 

Súťaž v čítaní je vynikajúcou formou, ako podporiť rozvoj čítania s porozumením u detí. Prináša totiž niekoľko výhod:

Motivácia: Súťaže sú prirodzeným motivátorom. Deti sú motivované dosiahnuť čo najlepší výsledok, a tak sa viac snažia zlepšovať svoje čitateľské zručnosti.

Zábava: Súťažné prvky robia čítanie zábavnejším. Deti sa na čítanie tešia a nevnímajú ho ako povinnosť.

Zlepšenie koncentrácie: Pri súťaži sa deti musia sústrediť na text a pochopiť ho čo najrýchlejšie a najpresnejšie.

Rozvoj rýchlosti čítania: Súťaže často zahŕňajú aj prvky rýchlostného čítania, čo pomáha deťom zlepšiť svoju plynulosť.

Zvýšenie sebavedomia: Úspech v súťaži zvyšuje sebavedomie detí a posilňuje ich presvedčenie o vlastných schopnostiach.

Sociálny aspekt: Súťaže vytvárajú príležitosti na socializáciu a spoluprácu s rovesníkmi.

Prekonávanie výziev: Súťaže motivujú deti k tomu, aby prekonávali svoje obmedzenia a snažili sa dosiahnuť vyššie ciele.

 

                                                                                                               Tak načo ešte čakáte?

                                                           Prihlásiť svojich žiakov do súťaže môžete až do 15. novembra 2024 TU.

 

Ceny do súťaže venujú partneri:

 

Chcete si prečítať článok až do konca?

Nás si nemusíte predplácať, stačí sa prihlásiť a čítate ZADARMO!

Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:

  • denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
  • informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
  • kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
  • námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
  • odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
  • prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
  • ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
  • aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
  • súťaže o zaujímavé ceny,
  • prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte