2 príspevky / 0 nový
Posledné pridané
Tamara Gančárová
DPŠ a aprobácia

Dobrý deň,

začala som študovať doplňujúce pedagogické štúdium na SPU v Nitre, pričom mám ukončený druhý stupeň vysokoškolského vzdelania v odbore agroekológia. Rada by som sa stala učiteľkou biológie na základnej škole alebo na osemročnom gymnáziu, viem, že je potrebné absolvovať aprobáciu na vyučovanie biológie, aby som získala status kvalifikovaného učiteľa.

Moja otázka znie: Je možné robiť si aprobáciu na výučbu biológiu súčasne s doplňujúcim pedagogickým štúdiom, alebo až po jeho ukončení?

Zároveň by som sa chcela spýtať, či by som mohla byť prijatá ako nekvalifikovaná učiteľka biológie počas štúdia DPŠ, kým nedokončím štúdium?

Ďakujem vopred za Vaše rady a skúsenosti.

Maria Pavlikova
DPŠ a aprobácia

Dobrý deň,
na prvú otázku sa spýtajte na vysokej škole. Podľa mojich vedomostí, najskôr musíte mať DPŠ a byť kvalifikovanou učiteľkou a až následne si môžete aprobáciu rozširovať. Prijať do pracovného pomeru Vás môžu aj ako nekvalifikovanú učiteľku a ak sa jedná o prvý pracovný pomer v školstve, dajú Vám podmienku v súlade s § 83 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. získať kvalifikačný predpoklad do štyroch rokov od vzniku pracovného pomeru.