12 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
aabb12
Kvalifikácia

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, či som na základe uvedených absolvovaných vzdelávaní kvalifikovaný učiteľ informatiky:
1981 – 1986 MFF UK Bratislava odbor Približné a numerické metódy,
rozširujúce štúdium počítačovej grafiky
1988 – 1990 Doplnkové pedagogické štúdium – štátna záverečná skúška
1987 – 1990 študijný pobyt na EF STU v Bratislave
1996 - prvá kvalifikačná skúška

Maria Pavlikova
Kvalifikácia

Mohli ste napísať štátne skúšky.

aabb12
Kvalifikácia - doplnenie

Nerozumiem presne. Pred časom som v nejakej vyhláške čítala, že 5 rokov praxe a prvá atestačná skúška nahrádza kvalifikačnú skúšku (samozrejme to bolo dávnejšie, nie podľa novej vyhlášky),
VŠ som samozrejme ukončila štátnicami. A podľa mňa som splnila obe podmienky podľa uvedeného kritéria.
Vypadlo z textu, že som urobila prvú atestáciu v r. 1996

Eva Koponceiova
kvalifikácia

Dobrý deň, chcem sa spýtať od roku 1993 som pracovala ako nekvalifikovaná vychovávateľka, v roku 2004 som ukončila DPŠ-vychovávateľstvo, v roku 20.8.2009 som skončila Bc. sociálna pedagogika-vychovávateľstvo a r. 2014 som ukončila Mgr.-sociálna práca, stále som samostatný ped. zamestnanec. Podľa 138/2019 môžem vykonať prvú atestáciu.

Maria Pavlikova
Kvalifikácia

Prvú atestáciu môžete vykonať. Bude Vám nadväzovať na vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa a po jej vykonaní budete zaradená do kariérového stupňa vychovávateľka s prvou atestáciou do 7. platovej triedy.

italiana
kvalifikácia

Dobrý deň,
učím na jazykovej škole anglický jazyk už 7 rokov, mám na to potrebnú kvalifikáciu - VŠ v PO, anglická a americká literatúra, odbor učiteľstvo. Okrem toho som si urobila medzinárodnú skúšku z talianskeho jazyka PLIDA na úrovni B2 a už tretí rok vyučujem stupeň A1 v rozsahu 2 vyučovacích hodín (AJ mám 20). Dopočula som sa však, že tento rok už nebudem spĺňať požiadavky na výučbu TJ, ak napriek tomu, že ide o menší počet hodín v rámci úväzku. Je to naozaj tak? Ďakujem :)

Maria Pavlikova
Kvalifikácia

Nepíšete, kde ste sa to dopočuli, určite u odborníkov. Vyhláška o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov ešte nie je vydaná. Dávam Vám do pozornosti § 13 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z., kde je uvedené, že v základnej škole, základnej umeleckej škole a v strednej škole sa od učiteľa okrem splnenia kvalifikačných predpokladov vyžaduje aj vyučovanie jeho aprobačných predmetov v rozsahu najmenej jednej polovice jeho základného úväzku zníženého o jednu hodinu. Rovnaké znenie bolo aj v § 7 ods. 3 zákona č. 317/2009 Z. z. Ak ste boli kvalifikovaná na výučbu anglického jazyka a talianskeho jazyka doteraz, tak aj tento rok kvalifikovaná budete, o to viac, že kvalifikačnú požiadavku splníte, ak budete učiť niektorý z jazykov 11 hodín týždenne.

Annina
Kvalifikácia

Dobrý p. Pavliková, Dávam do pozornosti že pre JAZYKOVÉ školy to neplatilo od 1.9. 2015 novelou 188/2015 (§ 7 ods. 3 zákona 317/2009). Vypustilo sa slovíčko "jazykovej školy". Učitelia jazykových škôl museli plniť celý svoj základný úväzok na vyučovanie predmetov (cudzí jazyk). Inak boli nekvalifikovaný a 9. PT. školenie Ing. Belešovou.
Podľa 138/2019 a § 13 je uvedené ZŠ, ZUŠ a SŠ. Stredná jazyková škola tam nie je. Či to platí aj pre jazykové školy ..........

Maria Pavlikova
Kvalifikácia

Opäť sa Vám musím a chcem poďakovať. Máte pravdu. Zamenila som si to so ZUŠ. Áno platí to od 1. 9. 2015 a nie "dopočula som sa, že tento rok". Tých otázok je tak veľa a ich zrozumiteľnosť je pre mňa tvrdý oriešok. Každý deň uvažujem o skončení spolupráce na portáli. Celé popoludnia sa venujem portálu a to mám tiež rodinu ako každý, kto sa ani neunúva pozrieť zákon. Ešte raz Vám ďakujem a teším sa, že čítate moje odpovede s porozumením.

Annina
odpoveď

Pani Pavliková, Vaše skúsenosti a vedomosti sú široké. Je pravda niekedy to ujde , ale na to je tu portál - výmena poznatkov a skúsenosti. Hlavne obdivujem na Vás, že viete porozumieť aj nezrozumiteľným otázkam. Pekný deň prajem a ďakujeme Vám za Vaše odpovede.

mahu
Kvalifikacia ucitela na bilingvalnom gymnaziu

Dobry den,

chcel by som poprosit o radu - vystudoval som Inziniera na Fakulte Hospodarskej Informatiky, Ekonomicka Univerzita v BA. Mam zaujem ucit Informatiku na strednej bilingvalnej skole. Nemam Pedagogicke minimum ani Statnicu z jazyka. Je mozne zacat ucit na skole s tym, ze si pedagogicke minimum dorobim? Potrebujem mat na ucenie na bilingvalnom anglickom gymnaziu statnicu z AJ? Aky postup by ste doporucili na doplnenie kvalifikacie?

Dakujem za Vasu radu.

Maria Pavlikova
Kvalifikacia ucitela na bilingvalnom gymnaziu

Pozrite si kvalifikačné predpoklady podľa vyhlášky MŠ SR č. 437/2009 Z. z., príloha č. 1, časť VII. písm. A bod 7.