192 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
martina1988
doplňujúce pedagogické minimum a jeho využitie

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať...skončila som Mgr. štúdium Etika vzťahov s verejnosťou a obchodný protokol, odbor Etika...
Uvažujem, že si urobím ešte pedagogické minimum. Som však trocha stratená v tom, či po absolvovaní nájdem uplatnenie. AK ponúka vysoká škola v KE pedagogické minimum predmetu etická výchova, či budem môcť učiť len ten jeden predmet? Ak áno, či potom budem mať dosť hodín na odučenie iba s týmto jedným predmetom. Resp, či sa dajú urobiť 2 predmety. Počula som, že by som mohla po absolvovaní pracovať ako vychováveľka alebo pedagogický asistent, je to pravda? Resp. kde sa obrátiť, aby som nadobudla adekvátne vzdelanie?

ďakujem

Maria Pavlikova
doplňujúce pedagogické minimum a jeho využitie

Absolvovaním doplňujúceho pedagogického štúdia získate pedagogickú spôsobilosť na vyučovanie štátnicových predmetov. Nie je to forma štúdia, ktorú by ste mohli nejako zvlášť využiť. Ak chcete pracovať ako pedagogický zamestnanec ste povinná toto štúdium absolvovať. Po získaní pedagogickej spôsobilosti budete kvalifikovaná učiteľka predmetu etická výchova, kvalifikovaná vychovávateľka a tiež kvalifikovaná asistentka učiteľa.

martina1988
ďakujem

Ďakujem za Vašu odpoveď.

Janka001
Zaradenie do platovej triedy

Dobrý deň , som absolventka Mgr. štúdia v odbore špeciálna pedagogika a pedagogika mentálne postihnutých. Od 1.9.2017 som zamestnaná v ŠZŠ ako asistent učiteľa. Zaradená som do platovej triedy č. 8, nakoľko nemám ešte absolvované adaptačné vzdelanie a ide o moju prvú prácu po skončení môjho vysokoškolského vzdelania v odbore školstva. Je správne moje zaradenie do platovej triedy č. 8, ak mám ukončené vysokoškolské vzdelanie II stupňa ? Ďakujem

Maria Pavlikova
Zaradenie do platovej triedy

Podľa zákona č. 317/2009 Z. z. a vyhlášky MŠ SR č. 437/2009 Z. z.sa na činnosť pedagogického asistenta vyžaduje úplné stredné vzdelanie alebo vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa. Na vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa sa neprihliada. Tak je to aj vo Vašom prípade. Asistent učiteľa, ktorý nezískal pedagogickú prax a má vysokoškolské vzdelanie prvého alebo druhého stupňa, zaradí sa do kariérového stupňa začínajúci pedagogický asistent ako keby mal vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa do 8. platovej triedy a po absolovvaní adaptačného vzdelania do kariérového stupňa samostatný asistent učiteľa do 9. platovej triedy.

Jitka Mihoková
kvalifikacia na ucitela

Dobry den, prosim Vas, mam vystudovaneho bakalara v bankovnictve (statnicove predmety ekonomia a pravo), magistra mam skonceneho na zahranicnej vysokej skole titulom M.A. manazment medii a podnikanie, inziniera som skoncila na skole bezp.manazmentu a statnicove predmety kriminalisticke vedy, bezpecnostny manazment a projektovanie bezpecnostnych systemov. chcela by som ucit na strednej alebo zakladnej skole. Urobim si pedagogicke minimum. Avsak chcem sa uz teraz uchadza o zamestnanie na skole, kedze podla zakona mam povinnost zacat pedag.minimum studovat od 2 rokov do nastupu di zamestnania a skoncit do 4. avsak neviem do ziadosti napisat o aku pozicii sa uchadzam. o asistenta, pedagogickeho zamestnanca, alebo nekvalifikovaneho pedagoga, zaroven by som si chcela urobit aj doplnkove vzdelanie aby som mohla ucit bioloogiu alebo fyziku, ale neviem ci je to doplnkove alebo rozsirujuce. Prosim Vas, mohli by ste mi ozrejmit problematiku? dakujem Vam.

MZ
Doplnkové pedagogické štúdium

Dobry den. Potrebovala by som odpovede na moje otazky. Mam ukoncene vysokoskolske vzdelanie 2.stupna odbor socialna praca (neucitelsky odbor). Chcela by som ucit na ZS 1.stupen. Planujem sa prihlasit na DPŠ (pedagogika) a potom nasledne na rozsirujuce studium (ucitelstvo pre primarne vzdelavanie). Potrebovala by som odpovede na moje otazky.
Otazka c.1: Budem po ukonceni DPŠ aj rozsirujuceho studia kvalifikovanou ucitelkou pre 1.stupen ZS?
Otazka c. 2: Mozem ucit 1.stupen ZS uz po ukonceni DPŠ alebo az ked ukoncim rozsirujuce studium primar.vzdelavania?

Maria Pavlikova
Doplnkové pedagogické štúdium

Po absolvovaní doplňujúceho pedagogického štúdia, ktoré bude nadväzovať na vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, budete kvalifikovaná na vyučovanie predmetu sociálna práca na strednej škole. Po absolvovaní rozširujúceho štúdia primárnej pedagogiky získate kvalifikáciu na vyučovanie na prvom stupni základnej školy. Na druhú otázku Vám odpovie riaditeľ školy, ktorý by Vás prijal ako nekvalifikovanú.

Lucka T.
info

Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať ak som absolventkou Pedagogickej fakulty 1. stupňa v odbore Učiteľstvo biológie a chémie je možnosť ako si urobiť školu, ktorá by mala zameranie predškolskej pedagogiky a ja by som zároveň mohla pracovať v súkromnej materskej škole ? Či je len voľba študovať predprimárnu pedagogiku na VŠ 1. stupňa ?

Maria Pavlikova
info

Predprimárnu pedagogiku môžete študovať na škole, ktorú si vyberiete - strednú alebo vysokú. Podľa toho, aký stupeň vzdelania dosiahnete, tak Vás zaradia do kariérového stupňa a platovej triedy.

Lenka14
Pedagogicke minimum

Dobry den, chcem sa informovat ohladom pedagogickeho minima. Vystudovala som EUBA II. Stupen - ekonomika podniku. Mala by som zaujem vyucovat matematiku na II. Stupni ZS. Bude mi postacovat pedagogicke minimum? Ak nie, co je potrebne navyse? Dakujem velmi pekne za odpoved.

Maria Pavlikova
Pedagogické minimum

Predpokladám, že po absolvovaní doplňujúceho pedagogického štúdia získate pedagogickú spôsobilosť na vyučovanie ekonomických predmetov na strednej škole. Nepíšete, aké máte štátne skúšky na EUBA. Na vyučovanie matematiky musíte mať štátnu skúšku z matematiky alebo rozširujúce štúdium matematiky.

andy4141
Doplnkové pedagogické štúdium

Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom pracovného voľna v priebehu DPŠ - vyštudovala som (technický) odbor na SvF STU v BA (2. stupeň) a chcela by som si urobiť pedagogické minimum. Keďže som zamestnankyňa jednej stavebnej firmy, neviem ako sa posudzuje DPŠ, či je zamestnávateľ povinný mi umožniť vyučovanie cez DPŠ alebo nie je, pretože som neštudovala na žiadnej pedagogickej škole - nemám pedagogické vzdelanie.

Ďakujem.

Maria Pavlikova
Doplňujúce pedagogické štúdium

Neviem, či som správne pochopila, ale ak pracujete v stavebnej firme, prečo by ste mali študovať doplňujúce pedagogické štúdium a prečo by Vám ho mal zamestnávateľ umožniť. Ak sa chcete zamestnať v školstve, tak pedagogická spôsobilosť je Vašou povinnosťou a zamestnávateľ na toto štúdium neposkytuje žiadne pracovné voľno s náhradou mzdy. Môžete DPŠ absolvovať aj počas pracovného pomeru v školstve, a to v súlade s § 60 ods. 2 zákona č. 317/2009 Z. z., a to do dvoch rokov od vzniku pracovného pomeru začať a do štyroch rokov úspešne ukončiť.

havranka
štátnica z AJ a DPŠ

Dobry den, pracujem ako zacinajuci pedagogicky asistent na ZS. Mam vystudovanu socialnu pedagogiku a vychovavatelstvo, 2. stupen. Chcela by som ucit anglictinu. Aby som bola kvalifikovany ucitel, staci mi spravit si vseobecnu statnicu z anglictiny na statnej jazykovej skole a doplnujuce pedagogicke studium? Dakujem velmi pekne za Vasu odpoved.

Maria Pavlikova
Štátnica z AJ a DPŠ

Kvalifikačné predpoklady na vyučovanie jednotlivých predmetov sú uvedené vo vyhláške MŠ SR č. 437/2009 Z. z., príloha č. 1. Pre učiteľov základnej školy na vyučovanie cudzích jazykov v časti III. a v časti V. V časti V. pod písm. A v bodoch 16 - 19. V bode 18b je uvedené, že na vyučovanie cudzieho jazyka je postačujúce vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a absolvovanie štátnej jazykovej skúšky na štátnej jazykovej škole.

havranka
Štátnica z AJ a DPŠ

Dakujem :-), stupen statnice nie je uvedeny, takze staci aj zakladna?

Maria Pavlikova
Štátnica z AJ a DPŠ

Áno, na vyučovanie cudzieho jazyka na základnej škole stačí aj základná úroveň štátnej jazykovej skúšky.

havranka
Štátnica z AJ a DPŠ

Dakujem velmi, pomohli ste mi.

Monika171
Doplňujúce pedagogické minimum a rozširujúce štúdium

Dobrý deň,

chcela by som sa, prosím, informovať ohľadom 2 vecí:

1.) Dokončila som magisterské štúdium ruského jazyka a externe dokončujem pedagogické minimum. Môžem sa zamestnať na ZŠ a SŠ aj ako vychovávateľka a asistentka učiteľa?

2.) Rozmýšľam ešte o rozširujúcom štúdiu slovenčiny. Môžem učiť tento predmet už aj počas štúdia?

Ďakujem za odpovede.

Maria Pavlikova
Doplňujúce pedagogické štúdium a rozširujúce štúdium

Ako asistentka učiteľa a vychovávateľka ste kvalifikovaná, aj keď nepíšete, či DPŠ absolvujete v lehote podľa § 60 ods. 2 zákona č. 317/2009 Z. z. Predpokladám, že áno. Ak máte na mysli, či v dobe, keď rozmýšľate o rozširujúcom štúdiu slovenčiny ste kvalifikovaná na tento predmet, tak nie. Kvalifikovanou na vyučovanie slovenského jazyka budete až nasledujúci deň po ukončení rozširujúceho štúdia.

Branko85
Vzdelanie

Dobry den, chcel by som sa vas opytat aky stupen vzdelania alebo kvalifikaciu potrebujem ak by som chcel byt ucitelom 2.stupna zakladnej skoly napr. Dejepis, obcianska vychova, anglicky jazyk.. Mam 1.stupen vysokoskolskeho vzdelania, studoval som v zahranici na Middlesex University v Londyne v odbore "Medzinarodne vztahy" ( Ba Hons international relations)..S tymto titulom sa dokazem zamestnat na zakladnej skole v Anglicku ale neviem ake podmienky/pedagogicke minimum su potrebne na Slovensku. Za Vasu odpoved vopred dakujem.
S pozdravom Branislav

Maria Pavlikova
Vzdelanie

V prvom rade učiteľ slovenskej základnej školy musí mať absolvované vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v súlade s § 7 ods. 2 zákona č. 317/2009 Z. z. Na posúdenie Vášho vzdelania je na MŠVVaŠ SR zriadené stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní, ktoré Vám po predložení Vašich dokladov o vzdelaní získanom v zahraničí svojim rozhodnutím určí, akému vzdelaniu na Slovensku zodpovedá a ktoré predmety môžete učiť.

RomanG
Prosba o informáciu

Dobrý deň,
rád by som sa informoval, aké podmienky musím splniť na to, aby som mohol vyučovať na 2. st. ZŠ.
Mám ukončené magisterské štúdium na právnickej fakulte UK. Štátnice mám z klasických právnických predmetov (občianske, trestné a správne právo). Po štúdiu som absolvoval 2. ročný pobyt na právnickej fakulte v Nemecku. Právu sa už dlho aktívne venujem. K učeniu ma to ťahá.
Aké podmienky by som musel splniť, aby som mohol prijať hoci iba na čiastočný úväzok prácu učiteľa v obore príbuznom môjmu štúdiu a praxi, na II. stupni ZŠ (prípadne na gymnáziu).
Napr. občianska náuka, dejepis. Postačilo by doplň. pedag. vzdelanie, alebo by som musel absolvovať celé mag. štúdium na PedF UK?
Ak je to komplikované, neexistujú nejaké spôsoby zapojenia "praktikov" do vyučovacieho procesu? Mám na mysli niečo také, že by som ad hoc v rámci bežiaceho vyučovania napr. občianskej výchovy odučil zopár hodín ako človek z praxe?
Ďakujem Vám vopred
Roman G.

Maria Pavlikova
Prrosba o informáciu

Učiteľ by mal byť kvalifikovaný na vyučovanie konkrétneho predmetu. Neviem, ktorý predmet je príbuzný predmetu právo. Pracovný pomer na kratší pracovný pomer nie je riešením. Každá hodina má byť odučená kvalifikovane. Myslím, že na základnej škole nenájdete uplatnenie, ale musíte sa informovať. Ja neovládam školské vzdelávacie programy. Zaoberám sa posudzovaním plnenia kvalifikačných predpokladov učiteľov. Na strednej škole na vyučovanie predmetu právo, samozrejme, ste kvalifikovaný. V tomto prípade sa dá použiť § 7 ods. 4 zákona č. 317/2009 Z. z. a z vyhlášky MŠ SR č. 437/2009 Z. z., príloha č. 1, časť VIII. písm. A bod 57 posledná veta. Ale v podstate je to len taký únik, je potrebné získať takú kvalifikáciu, aby ste mohli učiť na plný úväzok.

RomanG
RE: Prosba o informáciu

Ďakujem Vám dodatočne za Vašu odpoveď.
Ide mi o to, aby som svoje doterajšie skúsenosti a vedomosti mohol odovzdať ďalej. Najzmysluplnejšie sa mi javí ako učiteľ. Napr. na SŠ alebo gymnáziu. Najpríbuznejší predmet sa mi javí občianska náuka (náuka o spoločnosti), ktorá pozostáva najmä z práva, základov sociológie, filozofie a politológie. Na to, aby som mohol tento predmet kvalifikovane vyučovať, je skutočne potrebné, aby som absolvoval celé VŠ štúdium na pedagogickej fakulte ? Pretože, ak platí, že doplnkové pedag. minimum ma oprávňuje učiť iba štátnicové predmety, čo je pri absolvovaní právnickej fakulty len právo, tak potom to nepokrýva celú občiansku náuku, ale len časť (síce hlavnú), a to právo.
Mojim cieľom nie je zmeniť zamestnanie, ale byť užitočný ako učiteľ, preto hľadám nejakú cestu. Absolvovanie celého štúdiu pedagogického je pre mňa, ako otca rodiny s 3 deťmi nepredstaviteľné.
Ďakujem Vám vopred za odpoveď.
Roman

Maria Pavlikova
Prosba o informáciu

V prvom rade si overte, či právnická fakulta má akreditáciu na DPŠ. Vo vyhláške MŠ SR č. 437/2009 Z. z.., príloha č. 1 časť VII.. neuvádza absolvovanie práva ako kvalifikačný predpoklad na vyučovanie občianskej náuky. Absolventi práva nie sú kvalifikovaní učitelia predmetu občianska náuka na základnej škole ani strednej škole.

Zuzana Torbiková
Anglický a nemecký jazyk

Dobrý deň, študovala som AJ a NJ na univerzite v Prešove v odbore prekladateľstvo a tlmočníctvo. Skončila som bakalárske štúdium. Avšak teraz by som chcela pracovať ako učiteľka jazykov na ZŠ, SŠ. Stačí mi absolvovať pedagogické minimum alebo musím vyštudovať magisterské štúdium na pedagogickej fakulte? Do akej platobnej triedy by som bola zaradená? Ďakujem veľmi pekne
S pozdravom
Torbiková

Maria Pavlikova
Anglický a nemecký jazyk

Základný kvalifikačný predpoklad pre učiteľa základnej a strednej školy je v súlade s § 7 ods. 2 zákona č. 317/2009 Z. z. najmenej vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Ako učiteľka s vysokoškolským vzdelaním prvého stupňa nemôžete pracovať.

PetraM
DPŠ

Dobrý deň. Vyštudovala som prekladateľstvo a tlmočníctvo, I. stupeň španielčina a ruština, II. stupeň ruština. Som prijatá na DPŠ na UMB, ktorá má akreditovaný španielsky jazyk. Budem potom môcť učiť len španielčinu alebo aj ruštinu?
Ďakujem, Petra

Maria Pavlikova
DPŠ

Základným kvalifikačným predpokladom pre učiteľa základnej aj strednej školy je v súlade s § 7 ods. 2 zákona č. 317/2009 Z. z. vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Vy spĺňate odbornú spôsobilosť na vyučovanie ruštiny. Na vyučovanie španielčiny ste nekvalifikovaná. Doplňujúcim pedagogickým štúdiom získate k odbornej spôsobilosti pedagogickú spôsobilosť. Neviem ako budete mať uvedenú didaktiku, či didaktiku španielskeho jazyka alebo didaktiku cudzieho jazyka. Na základe toho buď získate pedagogickú spôsobilosť na vyučovanie ruštiny alebo nie.

PetraM
DPŠ

Ďakujem za odpoveď. Len si to chcem ujasniť. Čiže ak budem mať uvedenú didaktiku španielskeho jazyka, ruštinu nebudem môcť učiť a ani španielčinu, keďže pri nej nemám ukončený II. stupeň? Absolvovala som z nejnej štátnu jazykovú skúšku na úrovni C1 na gymnáziu a aj na VŠ.
Ďakujem ešte raz.
Petra Macuľová

Lucia Lysíková
Kvalifikácia

Dobrý deň, práve končím inžinierske štúdium na stavebnej fakulte a budem si robiť štátnu jazykovú skúšku z anglického jazyka, budem po dokončení sposobilá vyučovať angličtinu na ZŠ ? alebo potrebujem pedagogické minimum ? poprípade mám začat študovať pedagogickú fakultu ?

Martina W76
Vzdelanie

Dobrý deň.Chcela by som sa informovať.Moje ukončené štúdium je sou krajčírka + som si urobila nadstavbu,teda maturitu k tomuto odboru pred cca 20 r...dohodobo som opatrovala ZŤP syna.Chcela by som sa informovať ,že ak by som chcela pracovať v škôlke stačilo by mi pomaturitné nadstavbové štúdium 7649 N - Učiteľstvo pre MŠ a vychovávateľstvo (Bukovecká v KE) ,ak áno myslíte ,že by som sa ešte vedela uplatniť po doštudovaní kedže mám už 43 rokov?čo myslíte oplati sa mi ešte do toho ísť? Za každú informáciu vopred ďakujem.

Maria Pavlikova
Kvalifikácia

Ak budete mať ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa nepedagogického zamerania a vykonanú štátnu jazykovú skúšku na štátnej jazykovej škole, budete kvalifikovaná na vyučovanie cudzieho jazyka na základnej škole bez ďalšieho doplňujúceho pedagogického štúdia. Kvalifikačné predpoklady na vyučovanie jednotlivých predmetov sú uvedené vo vyhláške MŠ SR č. 437/2009 Z. z. príloha č. 1, napr. časť V. písm. A bod 18b.

Maria Pavlikova
DPŠ

Základným kvalifikačným predpokladom pre učiteľa základnej aj strednej školy je v súlade s § 7 ods. 2 zákona č. 317/2009 Z. z. vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Vy spĺňate odbornú spôsobilosť na vyučovanie ruštiny. Na vyučovanie španielčiny ste nekvalifikovaná. Doplňujúcim pedagogickým štúdiom získate k odbornej spôsobilosti pedagogickú spôsobilosť. Neviem ako budete mať uvedenú didaktiku, či didaktiku španielskeho jazyka alebo didaktiku cudzieho jazyka. Na základe toho buď získate pedagogickú spôsobilosť na vyučovanie ruštiny alebo nie.

Maria Pavlikova
Vzdelanie

Na to, aby ste boli kvalifikovaná učiteľka materskej školy stačí Vám absolvovať Vami uvádzané štúdium. Či sa zamestnáte ako učiteľka materskej školy, to ja skutočne neviem. Máte 43 rokov a pýtate sa, či máte ísť študovať. Ešte minimálne 20 rokov to využijete.

Lenka Koláčikova
Výučba angličtiny a španiečiny

Dobrý deň, mám štatnicu (C1 všeobecnú z anglického a C1 odbornú zo španielskeho jazyka) okrem toho mám ukončený 2.stupeň VŠ v odbore verejné zdravotníctvo. Chcem sa opýtať, či by pre mňa bolo možné sa zamestnať ako učiteľka angličtiny/španielčiny (1.,2. Stupeň ZŠ, prípadne pracovať v jazykovo zameranej materskej škole) . Alebo je potrebné si vzdelanie doplniť? DPŠ k jazykom respektíve nadstavbu maturity učiteľ v materskej škole? Poraďte prosím.

janulka17a
DPŠ

Dobrý deň, chcela by som sa informovať. Mám ukončené 1.stupeň VŠ v odbore animácia voľnočasových aktivít a 2.stupeň VŠ v odbore probačná a mediačná práca. Som zamestnaná na ZŠ ako nekvalifikovaný asistent učiteľa. Moja otázka je či je možné si spraviť DPŠ a naďalej pracovať na ZŠ ako kvalifikovaný pedagogický asistent. Poraďte prosím. Ďakujem

Hankaa
DPŠ

Dobrý večer, viete mi prosím poradiť, kde sa môžem prihlásiť na DPŠ? Pokiaľ nemám úspešne ukončené DPŠ nie je možné študovať ani RPŠ? KKed vyštudujem DPŠ aké predmety budem oprávnená učiť ak nejaké vôbec?
Ukončené vzdelanie: Prešovská univerzita, Greckokatolícka teologická fakulta - Animácia voľnočasových aktivít, Probačná a mediačná práca
Ďakujem.

Hankaa
II. Stupeň vš

Dobrý deň, viete mi poradiť, kde by som mohla študovať ďalej II. Stupeň vš z odboru Animácia voľnočasových aktivít, kde má z takého odboru okrem probacnej a mediacnej práce zoberú? Ďakujem

Maria Pavlikova
DPŠ

Kvalifikačné predpoklady pre pedagogického asistenta sú uvedené vo vyhláške MŠ SR č. 437/2009 Z. z., príloha č. 1. časť XVII. Doplňujúcim pedagogickým štúdiom k Vášmu vzdelaniu získate kvalifikačné predpoklady na činnosť pedagogického asistenta.

Žanet Pirošíkov...
Majsterka odborneho vycviku

Dobry den.Mam ukonceny 2.stupen Vysokej skoly na fhv v odbore Mediamatika a Kulturne dedicstvo.
Mam 10 rokov praxe ako Kozmeticka /vystudovany odbor s maturitou na SOŠ/.Zaujimalo by ma keby som chcela robit Majsterku odborneho vycviku aku skolu by som si musela dorobit? Dakujem za odpoved.

Maria Pavlikova
Majsterka odborného výcviku

Kvalifikačné predpoklady na činnosť pedagogických zamestnancov sú uvedené vo vyhláške MŠ SR č. 437/2009 Z. z., príloha č. 1. Pre majstrov odborného výcviku v časti XI. Ako majsterka odborného výcviku musíte mať výučný list a pedagogickú spôsobilosť.

Lucia O.
Zaradenie do platovej triedy po absolvovaní DPŠ

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o informáciu, do ktorej platovej triedy budem zaradená, ak mám vyštudovaný II. vysokoškolský stupeň - odbor Environmentálne manažérstvo + DPŠ? Budem pracovať v CVČ ako vychovávateľka, prax nemám žiadnu, čiže som začínajúci pedagogický pracovník. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Zuzana Boháčová...
Prosba o informaciu

Dobry vecer,
studijnom odbore aplikovana ekologia, specializacia ekologia krajiny a ochrana prirody. Vykonala statnu skusku z predmetov: ekologia krajiny, environmentalne systemy, ochrana prirody a krajiny. Mam DPS, statnu skusku z pedagogiky, psychologie a didaktiky odbornych predmetov. Chcem sa opytat, ci mozem ucit na zakladnej skole a aky predmet? Ak by som si chcela urobit dalsi predmet napr.slovensky jazyk a literaturu. Staci mi DPS daneho predmetu, alebo musim absolvovat 5 rocne vysokoskolske studium? Dakujem za odpoved.

Zuzana Boháčová...
Prosba o informaciu

Dobry vecer,
ukoncila som vysokoskolske inzinierske studium v studijnom odbore aplikovana ekologia, specializacia ekologia krajiny a ochrana prirody. Vykonala statnu skusku z predmetov: ekologia krajiny, environmentalne systemy, ochrana prirody a krajiny. Mam DPS, statnu skusku z pedagogiky, psychologie a didaktiky odbornych predmetov. Chcem sa opytat, ci mozem ucit na zakladnej skole a aky predmet? Ak by som si chcela urobit dalsi predmet napr.slovensky jazyk a literaturu. Staci mi DPS daneho predmetu, alebo musim absolvovat 5 rocne vysokoskolske studium? Dakujem za odpoved.

Zuzana Boháčová...
Prosba o informaciu

Dobry vecer,
ukoncila som vysokoskolske inzinierske studium v studijnom odbore aplikovana ekologia, specializacia ekologia krajiny a ochrana prirody. Vykonala statnu skusku z predmetov: ekologia krajiny, environmentalne systemy, ochrana prirody a krajiny. Mam DPS, statnu skusku z pedagogiky, psychologie a didaktiky odbornych predmetov. Chcem sa opytat, ci mozem ucit na zakladnej skole a aky predmet? Ak by som si chcela urobit dalsi predmet napr.slovensky jazyk a literaturu. Staci mi DPS daneho predmetu, alebo musim absolvovat 5 rocne vysokoskolske studium? Dakujem za odpoved.

Maria Pavlikova
Prosba o informáciu

Na základnej škole môžete učiť predmet so zameraním na Vaše ukončené štúdium, teda z oblasti Neviem, či a v akom rozsahu sa tento predmet vyučuje na základnej škole, ale úväzok učiteľa je 22 hodín. DPŠ ďalšieho predmetu neexistuje. Existuje tzv. rozširujúce štúdium ďalšieho predmetu. Treba sa informovať na príslušnej vysokej škole.

Iba Miska
Pedagogicke minimum

Dobry den, mam ukoncene bakalrsky stupen VS v odbore manazment turizmu a hotelierstva. Rovnako mam ukonceny aj prvy aj druhy stupen v hre na klavir, ktory by som mohla aj vyucovat. Je moznr v takomto pripade si urobit nejaku formu pedagogickeho minima. Aktualne som aj pravovnikom banky uz 4 roky a rozmyslala som aj napriklad nad odd. vzdelavania u nas v praci. Je v takom pripadr nrjaka moznost. Alrbo musim mat ukonceny 2st.VS vo vsetkych pripadoch???

Lufka
Environmentálna výchova

Dobrý deň, mám vyštudovaný neučiteľský odbor environmentálna ekológia - environmentálna výchova na UMB v B.Bystrici, 2.stupeň. Chcela by som sa poradiť, aký predmet by som mohla vyučovať po absolvovaní pedagogického minima. Ďakujem za odpoveď.

Stránky