192 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
Vladur
Pedagogicke minimun

Dobry den, mam vystudovanu Prirodovedecku fakultu v odbore biochemia, Bc.statnice z chemie , mgr, statnice z biochemie, organickej chemie. Mam spraveny aj doktorat RNDr. z biochemie. Ak si doplnim pedagogicke minimum, budem sposobila vyucovat chemiu na zakladnej/strednej skole? Ak by som chcela vyucovat aj biologiu, musela by som absolvovat znovu 5rocne studium biologie alebo len nieco doplnujuce? dakujem velmi pekne za odpoved

Lenka Mihalenková
Prosím o radu

Dobrý večer, chcem Vás poprosiť o radu.... Mam ukončene vzdelanie Bc-MOV... Ak by som chcela pracovať v školstve-najlepšie MS, alebo Zs(výchovavatel, asistent), ako vzdelanie si potrebujem dostudovat?... Strácam sa už v tom, čo-ako... ĎAKUJEM VEĽMI PEKNE

Maria Pavlikova
Prosím o radu

Kvalifikačné predpoklady pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. v jej jednotlivých prílohách. Pre každú kategóriu je potrebné iné príslušné vzdelanie. Pre kategóriu učiteľ materskej školy, vychovávateľ a a pedagogický asistent je postačujúce aj úplné stredné odborné vzdelanie príslušného zamerania, ale môžete absolvovať aj vysokoškolské vzdelanie uvedené vo vyhláške.

Martina07
Pedagogicke minimum

Dobrý deň, mám ukončené bakalárske štúdium v študijnom odbore Geografia študijný program: Geoografia a krajinna ekológia. Štátnu skúšku mám z predmetov: Geoekológia a krajinná ekológia, humánna geografia , fyzická geografia. Inžinierske štúdium som pokračovala v študijnom programe Ekológia a využívanie krajiny štátnu skúšku mám z predmetov: Ekológia krajiny a environmentálne systémy, ochrana prírody a krajiny, Tvorba krajiny a návrh ekostabilizačných opatrení. Prosím Vás je v tejto kombinácií si možné urobiť DPŠ . Ďakujem

Katarína Lakatoš
Pedagogická prax pri výučbe v autoškole

Pozdravujem, viete mi prosím poradiť, či sa otcovi, ktorý je učiteľ v autoškole, bude zaratávať čas v autoškole do rokov pedagogickej praxe? Je vyštudovaný majster odb. výcviku má titul Bc. no prepustili ho počas corony zo školy a má živnosť teraz v autoškole.

Maria Pavlikova
Pedagogická prax pri výučbe v autoškole

Učiteľ autoškoly nie je pedagogický zamestnanec podľa zákona č. 138/2019 Z. z. Prax učiteľa autoškoly sa mu môže započítať v nejakom skrátenom pomere do praxe na zvýšenie platovej tarify, ale v žiadnom prípade sa mu nepočíta ako prax pedagogická.

nataliad
masmediálna komunikácia a pedagogické minimum

Dobrý deň,
som absolventkou päť ročného štúdia masmediálnej komunikácie. Už dlhšie zvažujem, či si spraviť pedagogické minimum. Avšak, neviem presne ako to teraz funguje, resp. aké by mohlo byť z toho uplatnenie. Mohla by som učiť napríklad aj ZŠ? Alebo je možnosť doštudovať nejaký iný predmet a následne potom vyučovať ten? Aké sú možnosti? Prosím, budem vďačná, ak mi poradíte.

Ďakujem vopred za odpoveď.

Maria Pavlikova
Masmediálna komunikácia a pedagogické minimum

Ak si ku svojej odbornej kvalifikácii doplníte pedagogickú kvalifikácie - DPŠ , ak ju na Vašej vysokej škole robia, budete kvalifikovaná učiteľka tých predmetov, z ktorých máte vykonané štátnice. Pravdepodobne sa na základnej škole neučia. Ak by ste predsa chceli učiť na základnej škole ku Vašej škole a DPŠ by ste museli absolvovať rozširujúce štúdium nejakého predmetu, ktorý sa na základnej škole učí.

Kandeláber
DPŠ

Dobrý deň,
mám absolvované právo, ale láka ma aj pedagogika. Uvažujem nad DPŠ, ale ako čítam samotné DPŠ nemá u mňa význam, ak som dobre pochopil, nakoľko moje štátnicové predmety sa inde ak na VŠ nevyučujú. Ak chcem učiť na základnom a strednom stupni je potrebný k DPŠ aj rozširujúce štúdium predmetu, ak som správne pochopil.

Takže sa chcem spýtať ak by som chcel učiť v škôlke, čo musím vykonať po DPŠ?
Je možné uplatnenie v mojom smere v rámci DPŠ aj bez rozširujúceho štúdia?
Vedeli by ste mi poradiť, čo je v mojom prípade najlepšie riešenie?

Za Váš čas a Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem
S úctou K.

Maria Pavlikova
DPŠ

Presne tak, právnická fakulta DPŠ neorganizuje a získať DPŠ na inej fakulte alebo inej vysokej škole nemá význam. A asi by Vám ju ani neumožnili. Doplnkové pedagogické štúdium nenahrádza žiadne vzdelanie, je len potrebný pedagogický doplnok k odbornej spôsobilosti. Takže myslím, že tu cesta vo Vašom prípade nevedie. Ak by ste sa chceli uplatniť ako učiteľ materskej školy, musíte absolvovať niektoré zo vzdelaní, ktoré sú uvedené ako kvalifikačný predpoklad na túto činnosť vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 1., 1. diel, I. časť. Je na Vašom rozhodnutí ktorý stupeň absolvujete, lebo Vaše právnické vzdelanie nie je určujúce.

Dominik77
základy spoločenských vied (stredné školy)

Dobrý deň, existuje možnosť s II. stupňom VŠ štúdia v odbore Politológia, vyučovať na stredných školách predmet základy spoločenských vied ? Samozrejme nevyhnutnosťou je mať absolvovaný základný modul DPŠ a rozširujúci modul. Avšak myslíte, že Politológia je pridružený odbor, vďaka ktorému by ma zobrali na absolvovanie aprobačného predmetu základy spoločenských vied?

Vďaka za odpoveď

Michal91
Dps

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať na DPS. V roku 2016 som ukoncil štúdium na Ekonomickej univerzite v Bratislave v odbore štatistické metódy v ekonómii. Chcel by som sa spýtať aké predmety by som mohol vyučovať a ci je možné urobot dps aj 5 rokov po ukončení VŠ štúdia. 5 rokov pracujem ako analytik trhu práce. Ďakujem

Maria Pavlikova
DPŠ

O možnostiach štúdia sa informujte na vysokej škole. Vyučovať by ste mohli Vaše štátnicové predmety, ak sa učia na strednej škole.

Romca2397
Doplnkové pedagogické štúdium

Dobrý deň. Mám ukončené štúdium v odborne Pedagogika a vychovávateľstvo mgr. Štátnicové predmety pedagogika a sociálna pedagogika. Po absolvovaní doplnkového ped. štúdia by som získala len kvalifikáciu tieto predmety vyučovať?
Prípadne čo by som získala absolvovaním 1. atestácie? Zvýšila sa moja kvalifikácia ?

karima3940
Zaradenie zamestnanca

Dobrý deň,
sme zš, máme zamestnanú učiteľku na 2. stupni s vyučovaním predmetov - CHEM, BIO, OBN, INF, regionálna e mediálna výchova. Má vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa-štátna skúška z predmetov: manažment poľnohospodárskej krajiny, manažment vody v krajine, vodné hospodárstvo.
Do zamestnania nastúpila 01.09.2020 a robí si DPŠ-vraj stačí. Zaradená je ako kvalifikovaná učiteľka s odvolaním sa na Zákon č. 138/2019 § 83 ods.1 a 4.
Nie som si istá zaradením zamestnanca ako kvalifikovaného učiteľa.

Maria Pavlikova
Zaradenie zamestnanca

Pri posudzovaní plnenia kvalifikačných predpokladov pedagogických zamestnancov vychádzame z vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z, príloha č. 1, 1. diel, jednotlivé časti. Ak pri nástupe do prvého pracovného pomeru ste jej dali podmienku podľa § 83 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. získať požadovaný kvalifikačný predpoklad, do štyroch rokov, uplatní sa aj § 83 ods. 4 zákona č. 138/2019 Z. z. a v tomto období ju budete považovať za kvalifikovanú. Ako uvádzate v otázke, že DPŠ vraj stačí, je dôležité posúdiť na vyučovanie ktorých predmetov. Musí mať DPŠ na vyučovanie všetkých Vami uvedených predmetov, čo vzhľadom na jej vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa bude zložité získať.

Emília34
MS

Dobrý večer, chcem sa informovať a zistiť čo musím mať vyštudované ak chcem učiť v MS. Stačí mi pedagogické minimum? Ďakujem žaba odpoveď

EvaTicha
Zrušenie miesta zástupcu

Prosím o info: Môže riaditeľ zrušiť miesto zástupcu počas školského roka? (Chce nechať len jedného). Zástupca je pritom nie menovaný, bol vybraný vo výberovom konaní a je nemožné ho odvolať. S presunom nesúhlasí. Riaditeľ chce ním nahradiť odchádzajúceho učiteľa. Aké možnosti má riaditeľ a aké zástupca? Ďakujem.

MartinaBel
DPŠ

Dobrý deň,

prináleží prosím zamestnancovi po absolvovaní DPŠ príplatok za profesijný rozvoj ?
Zamestnanec je Mgr. ( Vysoká škola ekonómie a manažmentu VS ), pracuje ako učiteľ s tým, že si robí DPŠ.
Ďakujem za odpoveď.

Nico Akagami
Španielsky jazyk

Dobrý deň, mám vyštudovaný odbor Anglický jazyk a anglofonne kultúry, momentálne si dorábam DPŠ a anglický jazyk už učím na ZŠ. Moja otázka znie, čo by som musela absolvovať, ak by som chcela učiť aj španielsky jazyk? Ten som sa učila 4 roky na strednej, avšak nemám z toho ani maturitu a ďalej som to neštudovala.

Maria Pavlikova
Španielsky jazyk

Kvalifikačné predpoklady na vyučovanie cudzích jazykov sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. v prílohe č. 1 v 1. diele a 3. diele, napr. 2. a 3. bod. Podľa môjho názoru by bola postačujúca štátna jazyková skúška zo španielskeho jazyka.

LivkaB
Dpš

Dobry den, poprosila by som o vysvetlenie postupu ako zacat ucit na zs prip. ss. Mam ukoncene magisterske studium vedeckeho smeru biologia so stastnicou z biologie a inych biologickych predmetov. Stacilo by absolvovat pedagogicke minimum? A je mozne vyucovat len jeden predmet alebo by som si musela nejakou formou dorobit aj iny? Vopred velmi pekne dakujem za odpoved

Maria Pavlikova
DPŠ

Ak máte ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa vedeckého zamerania, musíte absolvovať doplňujúce pedagogické štúdium, ktorým získate pedagogickú spôsobilosť. Pracovný pomer môže vzniknúť aj bez DPŠ, ktorú ste povinná absolvovať v súlade s § 83 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. do štyroch rokov od vzniku pracovného pomeru. Učiť môžete aj jeden predmet, ide o to, koľko hodín týždenne sa v škole vyučuje. Úväzok učiteľa je 22 alebo 23 hodín týždenne. Ďalší predmet sa dá dorobiť rozširujúcim štúdiom.

Zuzana01
Vyučovanie anglického jazyka na SŠ

Dobrý deň p. Pavlíkova, chcela by som poprosiť o radu. Mám ukončený II. VŠ, odbor politológia a taktiež som absolvovala obdornú štátnu jazykovú skúšku pre odbor spoločenskovedný /rok abs. 2002/. Chcela by som učiť na SŠ anglický jazyk. Po prečítaní príspevkov v tomto fóre som pochopila, že som kvalifikovaná na vyučovanie AJ na strednej škole. Personalistka na škole mi však tvrdí, že na to, aby som bola kvalifikovaná, musím mať DPŠ.
Moja otazka : stačí mi II.VŠ /neučitelský odbor/ + odborná štátnica, na to , aby som bola kvalifikovaná?

Maria Pavlikova
Vyučovanie anglického jazyka na SŠ

Kvalifikačné predpoklady pedagogických zamestnancov na vyučovanie jednotlivých predmetov sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. Ak by ste absolvovali DPŠ na vysokej škole, ktorú ste ukončili, budete kvalifikovaná na vyučovanie Vašich štátnicových predmetov, ak sa vyučujú na strednej škole. DPŠ na vyučovanie cudzieho jazyka v žiadnom prípade nezískate. Veď sa môžete informovať na vysokej škole. Na to, aby ste boli kvalifikovaná na vyučovanie cudzieho jazyka, DPŠ nepotrebujete, ale budete kvalifikovaná iba na konkrétny jazyk. Vyplýva to z prílohy č. 1, 3. diel, 1. prípadne 2. bod. Odporučila by som Vám informovať sa na ministerstve školstva, pretože do vydania uvedenej vyhlášky odborné štátne jazykové skúšky neboli plnením kvalifikačného predpokladu, iba všeobecné, prípadne základné (pre základnú školu). Teraz to uvedené nie je.

Lenka Janechová
DPŠ

Dobrý deň,
chcem sa informovať či sa doplňujúce pedagogické štúdium po úspešnom absolvovaní vysokoškolského štúdia II. stupňa považuje za sústavnú prípravu na povolanie?
A teda či človek, ktorý po ukončení vysokoškolského štúdia II. stupňa a nastúpil na DPŠ sa môže evidovať na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie?
Ďakujem za Vašu odpoveď. Pekný deň

Maria Pavlikova
DPŠ

Danú otázku musíte položiť zamestnancovi úradu práce.

michaelasl9
Majster odbornej výchovy

Dobrý deň, rada by som sa informovala, aké vzdelanie potrebujem na Majstra odborného výcviku kaderníkov ? Mam ukončenú SOŠ s maturitou v tomto obore. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď .

Maria Pavlikova
Majster odbornej výchovy

Dobrý deň,
kvalifikačné predpoklady re majstrov odbornej výchovy sú uvedené vi vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 2. Základným predpokladom je výučný list v danom odbore a pedagogická spôsobilosť.

Zuzana1312
DPŠ

Dobrý deň, chcela by som sa informovať - mám vyštudovanú EF UMB II. stupňa. Chcela by som si spraviť DPŠ - 3-semestre. Môžem si vybrať odbor DPŠ pre učiteľa predmetu alebo DPŠ pre vychovávateľov a vyučovať ekonomiku, účtovníctvo prípadne iné predmety príbuzné? Maturovala som aj s matematiky. Mohla vy som spraviť DPŠ pre učiteľa predmetu a napríklad robiť potom aj vychovávateľku? Ďakujem za vysvetlenie

Maria Pavlikova
DPŠ

Dobrý deň,
ako kvalifikačný predpoklad pre učiteľ základnejš koly alebo strednej školy sa maturita nesleduje. Keďže nemáte pedagogickú spôsobilosť a chcete byť učiteľkou, musíte absolvovať doplňujúce pedagogické štúdium, na základe ktorého budete kvalifikovaná učiteľka na konkrétny predmet. Následne, ak absolvujte rozširujúci modul DPŠ určený pre vychovávateľov, budete kvalifikovaná vychovávateľka.

KID3
Andragogika

Vyštudovala som BC. andragogiku v profilácii na personálny management a Mgr. Andragogiku. Za akých podmienok môžem ísť učiť na strednú školu napr. odborné vyučovacie predmety , odbor ekonómia a manažment, psychológia .. Ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
Andragogika

Dobrý deň,
aby ste boli kvalifikovaná učiteľka musíte absolvovať doplňujúce pedagogické štúdium, ktorým získate pedagogickú spôsobilosť na vyučovanie predmetov, z ktorých ste vykonali štátne skúšky. Štátne skúšky neuvádzate a ja ich nepoznám, takže neviem, či budete kvalifikovaná učiteľka na predmety, ktoré uvádzate.

Mimaa
Príbuzné predmety

Dobrý deň, promovala som v odbore marketingová komunikácia a reklama, II. stupeň VŠ, teda Mgr.
Štátnicové predmety som mala
- manažment marketingovej komunikácie
- teória sociálnej a marketingovej komunikácie
- výskum v masmediálnej a marketingovej komunikácii.
Chcem sa spýtať, keď si urobím DPŠ, tak môžem učiť "len tieto" predmety, alebo aj predmety im príbuzné? Čiže mediálne a komunikačné predmety alebo aj ekonomického charakteru?
Ďakujem

Maria Pavlikova
Príbuzné predmety

Dobrý deň,
posúdenie plnenia kvalifikačných predpokladov je plne v kompetencii zamestnávateľa, ktorý v súlade s § 14 zákona č. 138/2019 Z. z. posúdi zhodu obsahu získaného vzdelania s obsahom školského vzdelávacieho programu.

PeterM4290
DPŠ - Majster odbornej výchovy

Dobrý deň, mám ukončený II. stupeň Ing. štúdia a mám možnosť pracovať ako majster odbornej výchovy. Chcel by som sa informovať, či k výkonu tejto profesie potrebujem DPŠ priamo na majstra odbornej výchovy alebo vzhľadom k môjmu vzdelaniu môžem študovať DPŠ na učiteľa a budem mať tým pádom do budúcna "zastrešenie " aj pre inú učiteľskú profesiu. A ďalšia otázka, či by ste mi vedeli poradiť, ak to bude potrebné, kde môžem študovať DPŠ priamo na majstra odbornej výchovy. Ďakujem.

Kristina Miadikova
Asistent maturita

Dobrý deň, ak niekto nastupuje na poziciu asistent ucitela a ma maturitu z ceskeho jazyka, je možné pracovat na slovenskej škole v prípade ze si zacne robit maturitu na slovensku alebo je potrebne mat ju dokoncenu?

Maria Pavlikova
Asistent maturita

Dobrý deň,
ovládanie štátneho jazyka ako predpoklad výkonu pracovnej činnosti pedagogického zamestnanca je podrobne rozpracované v § 17 zákona č. 138/2019 Z. z. V ods. 6 je uvedené, že ovládanie štátneho jazyka sa preukazuje pred vznikom pracovného pomeru. Veď bude vzdelávať slovenské deti v ich rodnom jazyku.

Dancigpn
Školský špec. pedagóg a školský psychológ

Dobrý deň, prosím Vás o radu pri prijatí pedagogického, resp. odborného zamestnanca do pracovného pomeru na kumulovanú pozíciu školského psychológa a školského špeciálneho pedagóga. Zamestnanec má II. st. VŠ v študijnom odbore psychológia. Je to jeho prvý pracovný pomer po skončení VŠ (konec štúdia v r. 2020, následne materská).
Počas štúdia pracoval ako kolízny opatrovník – ochrana identity a integrity dieťaťa aj ako asistent psychológa.

Pre pracovnú pozíciu školského psychológa (odborný zamestnanec) spĺňa kvalif. predpoklady. Zaradíme ho ako začínajúceho odborného zamestnanca, ktorý absolvuje adaptačné vzdelávanie. Je to správne?

Môžeme zamestnanca prijať aj na pozíciu školského špeciálneho pedagóga (pedagogický zamestnanec)? Máme za to, že by si musel zamestnanec doplniť kvalifikačné predpoklady pre činnosť školského špeciálneho pedagóga rozširujúcim štúdiom. Avšak nespĺňa dĺžku výkonu pracovnej činnosti najmenej jeden rok s deťmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.
Môže vykonávať činnosť školského špeciálneho pedagóga? Čo sa týka zaradenia do plat. triedy, môžeme ho zaradiť (školského špeciálneho pedagóga) do splnenia kval. predpokladov ako začínajúceho? Ak bude ako začínajúci ped. zamestnanec, musí absolvovať adaptačné vzdelávanie aj na tejto pozícii?

Ďakujem veľmi pekne za Váš čas a za radu.

LadyJane
Pedagogické minimum

Dobrý deň,

Rada by som sa informovala. Mám ukončený odbor kozmetička (stredná obchodu a služieb). Je pre mňa možné dorobiť si pedagogické minimum a učiť alebo sa to v mojom prípade neoplatí?

Ďakujem

Maria Pavlikova
Pedagogické minimum

Dobrý deň,
či sa Vám oplatí dorobiť si pedagogické minimum a učiť, musíte zvážiť sama.

Stránky