4 príspevky / 0 nový
Posledné pridané
Drobka61
Finančný príspevok na stravovanie zamestnávateľa

Dobrý deň. Od 1.3.2021 platí novela Zákonníka práce, ktorá sa týka okrem iného finančného príspevku na stravovanie.
V našej organizácii používame stravovacie gastro karty, stravné je zložené z troch príspevkov :
1. zamestnávateľ 55%
2. sociálny fond
3. zamestnanec
V prípade finančného príspevku na stravovanie bude zamestnancovi poskytnutý príspevok do výšky 55%, zatiaľ som sa nikde nedočítala či je v tomto prípade možné poskytnúť príspevok na stravu aj zo sociálneho fondu v zmysle platnej legislatívy ( tento príspevok zo SF ako jeden z mála nepodlieha dani z príjmov).
Chápem to dobre, že v prípade finančného príspevku na stravovanie, zamestnanec o tento benefit príde?
Ďakujem Jolka

jolana76
nárok na stravný lístok

Pekný deň prajem!
Školská jedáleň vydáva obedy v čase od 12:00 hod. do 14:00 hod. Pracujem v MŠ, kde mi končí ranná pracovná zmena 12:00 hod. (5,5 hod. výchovno-vzdelávací proces a 30 minút prestávka). Mám nárok na stravný lístok, keďže obedy vydávajú až po skončení môjho pracovného času alebo sa mám stravovať po skončení pracovného času v jedálni na úkor môjho už osobného voľna?

Ďakujem za Vašu odpoveď

Jolana

Prestávka

Nárok na prestávku v práci na odpočinok a jedenie vzniká iba tomu zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako 6 h. (§ 91 ods. 1 ZP). Pri dĺžke pracovnej zmeny 5,5 hodiny nárok na prestávku zamestnancovi nevzniká.

Zamestnávateľ má povinnosť zabezpečiť stravovanie aj zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je v dĺžke nad 4 hodiny do 6 hodín. Týmto zamestnancom prestávku v práci pracovnej zmeny neposkytuje, ale umožní im účasť na zabezpečenom stravovaní po skončení pracovnej zmeny.

Katka77
Nárok na stravné lístky

Dobrý deň, učím na ZUŠ na tpp. Od nástupu na online vyučovanie nedostávame stravné lístky. Po otvorení škôl, chodím učiť do školy
klavír 2 dni, ostatné dni učím online spev z domu. Za dni, kedy som v škole, listok dostanem, za dni, kedy učím z domu , lístok nedostávam. Keď som sa pýtala administratívnej pracovníčky prečo, keďže pracujem z domu na plný úväzok, povedala že nevie. Je možné, že nemáme nárok na stravné lístky? Určuje riaditeľ vyplácanie stravných lístkov? Rozhoduje o nároku
na stravné lístky mesto, keďže patríme pod mesto? Vedenie nám stále opakuje, že mesto nám nedáva peniaze a údajne nám chcú krátiť výplaty. Chápem zlú situáciu, ale na iných školách lístky dostávajú od prvého dňa online vyučovania. Sú to ZUŠ v iných mestách. Ďakujem za odpoveď.