19 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
didike
Rozsirujuce studium a plat

Dobrý deň prajem, prosím o informaciu. Mam vyštudovanu NjNos, čiže učiteľ všeobecno-vzdelavacich predmetov. Bohužiaľ bez praxe. Prosim o utvrdenie, ci pre to, aby som mohla učit v MŠ mi postačuje rozširujúce štúdium predprimarnej pedagogiky a aby som mohla ucit ZS 1.stupen mi postacuje rozširujúce štúdium primárnej pedagogiky. Zároveň poprosim o informáciu ohladom platovej triedy pocas studia a po ukončení (pre oba pripady ZS aj MS).

Maria Pavlikova
Rozširujúce štúdium a plat

Ste kvalifikovaná učiteľka pre druhý stupeň základnej školy. Na to, aby ste boli kvalifikovaná učiteľka pre prvý stupeň, musíte absolvovať rozširujúce štúdium primárnej pedagogiky a pre materskú školu rozširujúce štúdium predprimárnej pedagogiky, tak ako to správne uvádzate. Keďže nemáte žiadnu prax v školstve, zaradia Vás do kariérového stupňa začínajúca učiteľka bez ohľadu na to, v ktorej podkategórii budete zaradená a po úspešnom ukončení adaptačného vzdelávania Vás zaradia do 7. platovej triedy. Takto budete zaradená bez rozdielu, kde budete učiť. Ak budete učiť na prvom stupni základnej školy alebo v materskej škole, dajú Vám podmienku v súlade s § 83 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. na získanie kvalifikačných predpokladov (rozširujúce štúdium) do štyroch rokov od vzniku pracovného pomeru a v súlade s § 83 ods. 4 uvedeného zákona Vás budú v tomto období považovať za pedagogického zamestnanca spĺňajúce kvalifikačné predpoklady.

didike
prosba informácia

Ďakujem velmi pekne za velmi rýchlu spätnú vazbu pani Pavlikova.
Prepacte, este mam jednu otázočku, ako by to bolo v prípade ze by som absolvovala pomaturitne studium ucitelstva pre materske skoly a vychovavatelstvo? Tiez by som bola 7.plat. trieda po ukončení studia?
Aby som sa spytala jasne, co sa týka plat. triedy je jedno ci budem mat pomaturitné studium alebo rozširujúce štúdium na VŠ?

Ďakujem veľmi pekne

Maria Pavlikova
Prosba, informácia

Nie, nie je to jedno. Ak by ste absolvovali pomaturitné štúdium pre učiteľky materskej školy a vychovávateľstvo, boli by ste kvalifikovaná učiteľka materskej školy na úrovni úplného stredného odborného vzdelania, čomu zodpovedá 5. platová trieda. S ohľadom na vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, ktoré je iné ako požadované pre učiteľku materskej školy, zradili by Vás do 6. platovej triedy.

didike
doplňujúce info

To znamená, ze rozširujúce štúdium by som bola 7. Platova a pomaturitné studium 6. Platova? Čiže moje súčasne vysokoškolské štúdium všeobecno-vzdelavacich predmetov je uplne bezpredmetné? Chápem správne?
Ďakujem este raz.
Denisa

didike
atestacia nekvalifikovany učiteľ 2.stupna

Tak ešte jedna, možno hlúpa otázka. Ale za opytanie nic nedam... s pomaturitnym studiom ucitelstva v MŠ ako nekvalilifikovany učiteľ 2. Stupňa a v triede 6 na MŠ by som si mohla spraviť atestácie a tak si zvysit platovu triedu az na 8? Alebo to nie je umoznene nekvalifikovanemu ucitelovi 2. Stupňa?

Maria Pavlikova
Dopl§ujúce info

Trochu to už komplikujete. Ak si pozorne prečítate všetky moje odpovede, bude Vám to jasné. Žiadne Vaše vzdelanie nie je bezpredmetné, ale s každým ste inak kvalifikovaná. Atestáciu môžete vykonať len ako kvalifikovaná učiteľka. Keď by ste absolvovali ÚSO pre materské školy a k tomu atestáciu, boli by ste zaradená rovnako v 6. platovej triede, pretože atestácia sa viaže ku vzdelaniu, ktoré je plnením kvalifikačného predpokladu. Ak absolvujete rozširujúce štúdium predprimárnej pedagogiky, zaradia Vás do 7. platovej triedy a následne po piatich rokov od zaradenia do 7. platovej triedy vykonáte atestáciu, tak potom Vás zaradia do 8. platovej triedy. Myslím, že vtedy už bude nová legislatíva. Ak budete učiť na druhom stupni základnej školy, kde spĺňate kvalifikáciu, atestáciu môžete vykonať skôr. Ale najskôr zo všetkého musíte pracovať v školstve a musíte úspešne absolvovať adaptačné vzdelávanie.

didike
ospravedlnenie

Ospravedlňujem sa, ze mam tolko otázok. Ale problém je v tom, ze rozširujúce štúdium predprimarnej pedagogiky nikto neotvara. Otvaraju len v BA primárnu pedagogiku. Ďakujem este raz. Prajem pekny den.

Maria Pavlikova
Doplňujúce info

Nie je potrebné sa ospravedlňovať, ale treba pozorne čítať odpovede. Rozširujúce štúdium predprimárnej pedagogiky nikto neotvára, lebo nie je záujem o takýchto učiteľov v materských školách. Jednak sú drahí a nemajú tie zručnosti ako učiteľka materskej školy s ÚSO vzdelaním. Nie je to môj názor, je to názor riaditeliek MŠ. ÚSO plus atestácia je 7. platová trieda a môžete sa uchádzať aj miesto riaditeľky, samozrejme po splnení podmienok.

Sisa27
Rozširujúce štúdium

Kvalifikácia pre učiteľku v MŠ
Dobrý deň prajem,
chcem sa spýtať ako postupovať v nasledujúcom prípade. Mám ukončený II. stupeň VŠ vzdelania v odbore Liečebná pedagogika. Pracujem ako pedagogický asistent v MŠ a mám už ukončené adaptačné vzdelávanie. Chcela by som však pracovať ako kvalifikovaná učiteľka v MŠ.
Aké mám možnosti, čo sa týka ďalšieho vzdelávania, ak by som chcela učiť v materskej škole, aby som nešla do nižšej platovej triedy ako som teraz. (teda 6. platová trieda); 7 rokov praxe. Platilo by aj rozširujúce štúdium pre primárnu pedagogiku alebo musí to byť rozširujúce štúdium pre predprimárnu pedagogiku? Taktiež je pre mňa predmetné doplnkové pedagogické štúdium na VŠ resp. by stačilo iba toto?
Vopred ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
Rozširujúce štúdium

Kvalifikačné predpoklady pre učiteľku materskej škole sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č.1/2020 Z. z., príloha č. 1, 1. diel, I. časť. Liečebná pedagogika tam uvedená nie je. Absolvovaním DPŠ nezískate žiadnu kvalifikáciu pre učiteľku materskej školy. Ako písala čitateľka v predchádzajúcej otázke, rozširujúce štúdium predprimárnej pedagogiky nikto neotvára. Musíte si zvoliť ani postup pri získavaní vzdelania pre učiteľku materskej školy. Prečítajte aj iné odpovede na tému kvalifikačné predpoklady učiteliek materskej školy, napr. aj v tomto bloku.

Sisa27
Rozširujúce štúdium

Dobrý deň!
Ďakujem za odpoveď. Dohľadala som si to. Prajem príjemný deň!

Sisa27
Rozširujúce štúdium

Prepáčte, ešte jedna otázka. Keby som si urobila rozširujúce štúdium primárnej pedagogiky budem kvalifikovaná aj pre MŠ alebo len pre 1. stupeň ZŠ? Ďakujem.

Sisa27
Platové triedy

Ešte mám na Vás posledné otázky, hľadala som na rôznych fórach aj vyhláškach, ale nenašla som jednoznačnú odpoveď, tak preto sa pýtam:
V akej platovej triede by som bola keby som si urobila pomaturitné štúdium zamerané na predprimárnu pedagogiku? Adaptačné mám ukončené.
Keďže mám ukončený II. stupeň VŠ a urobím si rozširujúce štúdium primárnej pedagogiky, do akej platovej triedy môžem byť zaradená?
Ďakujem krásne za Váš čas a trpezlivosť.

Maria Pavlikova
Rozširujúce štúdium

Skúste to pohľadať aj na tomto fóre. Minimálne 50 odpovedí nájdete. Ak absolvujete pomaturitné štúdium pre učiteľky materskej školy, budete v 6. platovej triede rovnako ako bez neho. Rozdiel je v tom, že pomaturitným štúdium budete kvalifikovaná a bez neho nekvalifikovaná. Trieda je rovnaká, len ďalší postup v zamestnaní je zastavený. Ak nebudete kvalifikovaná, nemali by ste sa vzdelávať, kým nezískate kvalifikáciu. Ak absolvujete rozširujúce štúdium primárnej pedagogiky, nebudete kvalifikovaná učiteľka materskej školy a stále budete v 6. platovej triede. Nemôžete čakať, že budete kvalifikovaná, ak nezískate vzdelanie určené pre učiteľky materskej školy.

Sisa27
Rozširujúce štúdium

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či si môžem urobiť rozširujúce štúdium špeciálna pedagogika pre učiteľky materských škôl (pre predprimárne vzdelávanie), aby som mohla byť kvalifikovanou učiteľkou v MŠ aj tam, kde sú "intaktné" deti - teda bez špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrieb?
Na stránke UK píšu, že štúdium je určené pre absolventov Bc. alebo Mgr. študijných programov, ktoré kvalifikujú absolventa pre prácu na pozícii učiteľa materskej školy v zmysle vyhl. č. 1/2020 o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov. Radšej sa však pýtam odborníka ako to v praxi funguje, aby som neštudovala niečo, čo nebude akceptované všetkými MŠ. Ďakujem za odpoveď a trpezlivosť.

Maria Pavlikova
Rozširujúce štúdium

Rozširujúcim štúdiom špeciálnej pedagogiky získate požadovaný kvalifikačný predpoklad na výchovno-vzdelávaciu činnosť v špeciálnom školstve. Ak nebudete učiť v špeciálnej materskej škole týmto vzdelanie nebude zohľadnené pre postup do vyššej platovej triedy. Môžete si zaň uplatniť príplatok za profesijný rozvoj podľa § 14e zákona č. 553/2003 Z. z. Predmetné štúdium je na Vašom rozhodnutí.

denda0300
Rozsirujúce štúdium špeciálnej pedagogiky

Dobrý deň.
Veľmi pekne by som Vás chcela požiadať o usmernenie, nakoľko som vo finalne fáze rozhodovania sa, aký študijný program si vybrať.
Mam vyštudovaný II.vš stupeň- učiteľstvo ekonomických predmetov, rozširujúce studium predprimarnej pedagogiky na UMB v BB, pracovala som ako samostatný pedagogický asistent na špeciálnej zakl.skole, ale vedenie ma pre uvolnene miesto presunulo na pozíciu samostatnej učiteľky v špeciálnej materskej skole , so zaradenim do 7. platovej triedy.
Intenzívne som zvažovala pre a proti, nakoniec som sa (aj na podnet vedenie) rozhodla urobiť si špeciálnu pdagogiku. Moja otázka na vas je, do akej triedy budem zaradená po skončení štúdia?

A najmä vas chcem poprosiť o radu, ak sa rozhodnem ostat v materskej skole, aký študijný program si vybrať?
Totižto, Univerzita Komenského ponuka šstudijny program spre učiteľov - speciálnu pedagogiku pre mentálne a viacnadobne postihnutých a v blížiacom sa akademickom roku otvára NOVY STUDIJNY PROGRAM - specialna pedagogika pre učiteľky v materskej skole.

Mam sa špecializovať uz iba na MŠ?

Velmi pekne ďakujem za vas čas.

Maria Pavlikova
Rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky

Ste kvalifikovaná učiteľka materskej školy na úrovni vysokoškolského vzdelania druhého stupňa. Dovolím si poznámku, že ste jediná, ktorá absolvovala rozširujúce štúdium predprimárnej pedagogiky. Všetky ostatné píšu, že také štúdium sa neotvára. Ak mienite pracovať v materskej škole, tak samozrejme, že bude lepšie špeciálna pedagogika pre učiteľky v materskej skole. Stačí, aby to bolo rozširujúce - kvalifikačné štúdium podľa § 43 ods. 1 písm. g) zákona č. 138/2019 Z. z. Na základe tohto vzdelania si nezvýšite kvalifikáciu, iba získate požadovaný kvalifikačný predpoklad podľa § 10 ods. 2 v súlade s § 83 ods. 3 zákona č. 138/2019 Z. z.