7 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
Mária Pavolková
majster, odbornej výchovy

Dobrý deň. Chcem sa opýtať či môžem byť majster odbornej výchovy a zároveň triednym učiteľom, jedná sa o odborné učilište - v špeciálnej škole. Náš pán riaditeľ tvrdí, že nemôžem byť majster a triedny. Ďakujem

Maria Pavlikova
Majster odbornej výchovy

Majster odbornej výchovy nemôže byť v súlade s 37 zákona č. 138/2019 Z. z. triednym učiteľom, preto Vás riaditeľ touto činnosťou nemôže poveriť.

praca
učiteľka

Existuje nejaké doplnkové štúdium okrem Mgr. štúdia, aby som mohla učiť žiakov odborné predmety?
Mám vyštudované UPP (Bc.) Ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
Učiteľka

Vyžadovaným stupňom vzdelania pre učiteľa základnej školy, učiteľa strednej školy, atď. je v súlade s § 11 ods. 1 písm. a) zákona č. 138/2019 Z. z. najmenej vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Takže iná možnosť ako magisterské štúdium neexistuje. Mimochodom čo je UPP ?

praca
odpveď

Učiteľstvo praktickej prípravy.

Annina
Hlavný majster odbornej výchovy a uvádzajúci

Dobrý deň p. Pavliková,

dňa 1.7. bol do funkcie hlavný majster odbornej výchovy vymenovaný doterajší majster odbornej výchovy, ktorý bol zároveň aj uvádzajúci pre iného majstra.
Moja otázka: 1. Môže hlavný majster výchovy byť zároveň aj uvádzajúci? Ukončené adapt. vzdelávanie nebolo,
2. Hlavný majster musí mať aj 1. atestáciu a VŠ?
Ďakujem za Vašu odpoveď.
Pekný deň.

Maria Pavlikova
Hlavný majster odbornej výchovy a uvádzajúci

Hlavný majster by sa mal do funkcie ustanoviť na základe pracovnej zmluvy, nie menovania. Musí mať vykonanú prvú atestáciu aj ako hlavný majster aj ako uvádzajúci majster odbornej výchovy. Čo sa týka vzdelania, vysokoškolské vzdelanie nie je potrebné, môže mať aj ÚSO vzdelanie. Uvádzajúcim môže byť aj naďalej a aj v budúcnosti.