112 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
Nikola Raganová
Môžem učiť na MŠ ?

Dobrý deň prajem. Mám ukončené VŠ - učiteľstvo akademických predmetov (MGR), kombinacia: matematika- pedagogika. Chcela by som sa spýtať, či s odborom pedagogika môžem učiť na materskej škole ako kvalifikovaný pracovník ? alebo je potrebné si absolvovať rozširujúce štúdium ? za vašu odpoveď vám ďakujem.

Maria Pavlikova
Nikola Raganová

Dobrý deň,
kvalifikačné predpoklady pre učiteľky materskej školy sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 1, 1. diel, I. časť. Pozrite si vzdelanie, ktoré by ste asi chceli absolvovať podľa toho si vyberte. Každé vzdelanie, aby bolo plnením kvalifikačného predpokladu pre učiteľku materskej školy musí mať v názve predškolská alebo elementárna pedagogika, takže musíte študovať.

MYG
zaradenie do PT

Dobrý deň prajem,
chcem sa spýtať pani Pavlíkovej, ohľadom zaradenia do plat. triedy. Vyštudovala som VŠ na STU s titulom Ing. Následne som vyštudovala 4-ročnú pedagogickú fakultu v zahraničí, odbor učiteľka ZŠ 1-4. roč., zatiaľ bez akreditácie, lebo mi chýba prax v tomto odbore. Momentálne 1. rok pracujem na MŠ a robím adaptačné vzdelanie. Dodatočne som začala pomaturitné štúdium, odbor predškolská pedagogika a vychovávateľstvo na SPŠ.
Do ktorej platovej triedy patrím teraz, a do ktorej PT budem patriť po úspešnom ukončení adapt. vzdelávania? Zaradili ma do PT 4.
Prípadná akreditácia diplomu učiteľky by mala vplyv na vyššie zaradenie do PT?
Vopred ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
Kvalifikácia pre učiteľku v MŠ

Dobrý deň,
kvalifikačné predpoklady pre učiteľku materskej školy sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 1, 1. diel, I. časť. Hoci ste nekvalifikovaná učiteľka materskej školy s ohľadom na vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, ktoré je iné ako požadované vyhláškou, mali Vás zaradiť do 6. platovej triedy a dať podmienku získať kvalifikačný predpoklad podľa § 83 ods. 1 do štyroch rokov od vzniku pracovného pomeru. Po úspešnom ukončení adaptačného vzdelávania Vás v súlade s § 83 ods. 4 zaradia do kariérového stupňa samostatná učiteľka do 7. platovej triedy. Keďže si doplníte vzdelanie na úrovni úplného stredného odborného vzdelania, nie vysokoškolského, tak po jeho ukončení Vás opäť zaradia do 6. platovej triedy. Moja odpoveď vychádza iba z Vašich nedokonalých informácii a mojich dohadov.

MaKoMo
Kvalifikácia MŠ pomoc

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o pomoc. Mám vyštudovanú Strednú pedagogickú školu v Levoči - odbor učiteľstvo a vychovávateľstvo pre MŠ. Následne som študovala na UMB v BB Učiteľstvo akademických predmetov a Učiteľstvo umelecko-výchovných a výchovných predmetov v kombinácii študijných programov UČITEĽSTVO PSYCHOLÓGIE A HUDOBNÉHO UMENIA. Potom som si rozšírila vzdelanie na UK v Bratislave na Filozofickej fakulte, na Katedre psychológie a to absolvovaním Špecializačného štúdia zo školskej psychológie. V najbližšej dobe mám možnosť pracovať v MŠ. Chcem sa teda opýtať, resp. poradiť - aby som bola plne kvalifikovaná v pozícii učiteľky MŠ, resp. nie len so stredoškolským vzdelaním - je možnosť si dorobiť Jednoročné špecializačné inovačné štúdium v odbore Predškolská pedagogika? ak áno, KDE sa to vykonáva prosím? alebo je lepšie absolvovať externé štúdium na VŠ v odbore Predškolská pedagogika ??? alebo nejaké rozširujúce štúdium ? Ďakujem veľmi pekne za nasmerovanie, pomoc a odpoveď.

Maria Pavlikova
Kvalifikácia MŠ pomoc

Dobrý deň,
kvalifikačné predpoklad pre učiteľku materskej školy sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 1, 1. diel, I. časť. Pozrite si hlavne oddiel A a porovnajte Vaše vzdelanie so vzdelaniami, ktoré sú tam uvedené a vyberte najvhodnejšiu formu doplnenia vzdelania. Inovačné vzdelávanie je proces prehĺbenia, rozšírenia a inovácie profesijných kompetencií. V žiadnom prípade Vám inovačné vzdelávanie nenahradí potrebný kvalifikačný predpoklad. Najvhodnejšie by bolo rozširujúce štúdium predprimárnej pedagogiky na vysokej škole.

Marieta Arzumanjan
Vzdelanie

Dobrý deň prajem, aktuálne pracujem v súkromne MŠ, vyštudovala som strednú skolu pedagogicku- odbor animátor voľného času avšak boli sme dva ročníky spojené s učiteľkami a myslíš je rovnaké predmety, na vysokú skolu som insta na oedagogicku avšak na sociálnu prácu. Je mi jasne že aj napriek rovnakým predmetom(až na pár výnimiek ako je výtvarná a hudobná ) som nekvalifikovaná. Chcem sa opýtať či mi stačí spraviť si pedagogicke minimum a koľko času na to mám. Niekde som čítala že 4 roky, niekde zas že pedagogické minimum je už momentálne zbytočne… Dakujem za odpoved a ešte viac za radu.

Maria Pavlikova
Vzdelanie

Dobrý deň,
nie som si istá, či som správne pochopila znenie Vašej otázky. Kvalifikačné predpoklady pre učiteľku materskej školy sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 1, 1. diel, I. časť. Pedagogické minimum je skutočne nepostačujúce, musíte mať vzdelanie určené pre učiteľky materskej školy. Podmienka štyroch rokov na získanie kvalifikačného predpokladu sa dá uplatniť v súlade s § 83 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. pri prvom pracovnom pomere v školstve. Je to uvedené priamo v zákone.

TomikLuki
Kvalifikácia učiteľa

Dobrý deň, prosím Vás o radu.
Učím na SOŠ odborné predmety - pre študijné odbor: kaderník vizážista a kaderník ( technológia a materiály). Mám ukončené - na UMB Bc. Učiteľstvo praktickej prípravy a Mgr. VŠ DTI Učiteľstvo ekonomických predmetov. Som s týmto vzdelaním kvalifikovaná učiteľka, alebo musím mať ukončené konkrétne vzdelanie ekonomika a manažment ako mi to hovorí vedenie školy?
Ďakujem za odpoveď.

Kristína0112
Ucitelka v MS

Dobry den
Chcem sa informovat, mam ukoncenu VS verejna sprava Mgr. Od septembra zacinam studovat na strednej skole pedagogickej 2.rocne externe studium. Je mozne hned od septembra zacat aj pracovat v skolke? Je to mozne alebo musim mat ukoncene studium na strednej skole-maturita?
A v tomto pripade sa prosim vas zaradujem do ktorej kategorie, myslim platovej podla tabuliek?
Dakujem

Maria Pavlikova
Ucitelka v MS

Dobrý deň,
v materskej škole môžete pracovať aj popri štúdiu. Ak je to Váš prvý pracovný pomer zaradia ako začínajúcu učiteľku a dajú podmienku získať kvalifikačný predpoklad podľa § 8 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. Mali by Vás zaradiť do 6. platovej triedy.

Stránky