13 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
Anonymous
Kvalifikácia pedagogického asistenta

Dobry den prajem, chcem sa Vas opytat, ci ako zamestnavatel možem prijat do prac. pomeru na poziciu pedagogickeho asistenta aj uchadzaca s uplnym stredoskolskym vzdelanim nepedagogického smeru (gymnázium). Vychadzajuc z vyhlasky č. 437/2009, časť XVII, odsek D, bod. 2
Časť XVII. Pedagogický asistent
D.
Úplné stredné odborné vzdelanie
1.
v odbore vzdelávania zameraného na učiteľstvo a vychovávateľstvo
2.
úplné stredné vzdelanie a doplnenie pedagogickej spôsobilosti
3.
úplné stredné vzdelanie a špecializačné kvalifikačné štúdium asistentov učiteľa v metodicko-pedagogickom centre skončené do 31. augusta 2010.

Do podmienky prijatia by som mu dal doplnenie pedagogickej sposobilosti-bud externym studium pedad. smeru na VŠ alebo pomaturitnym kvalifikacnym studium na strednej pedagogickej skole.

Je mozne prijat takto pedagogickeho asistenta s vyssie danou podmienkou?

S pozdravom
Stefan

Maria Pavlikova
Kvalifikácia pedagogického asistenta

Áno, je to tak ako píšete. Môžete ho prijať a dáte mu podmienku doplniť si pedagogické vzdelanie podľa § 60 ods. 2 zákona č. 317/2009 Z. z.

Silvia277
Kvalifikácia pedagogického zamestnanca

Dobrý deň, môžem ešte k tejto téme otázku?
Ak má takýto zamestnanec ukončený prvý rok doplňujúceho štúdia, adaptačné vzdelávanie a zároveň je absolventom 1. stupňa VŠ nepedagogického smeru, do akej platovej triedy môže byť zaradený?

Maria Pavlikova
Kvalifikácia pedagogického zamestnanca

Neviem ku čomu mám priradiť Vašu otázku. Dôležité je, kedy nastúpil do školstva.

Silvia277
Kvalifikácia pedagogického zamestnanca

Dobrý večer,
nadväzujem na vyššie uvedeného zamestnanca, absolventa úplného stredného odborného vzdelania, s ukončeným prvým stupňom VŠ nepedagogického smeru. Má ukončené adaptačné vzdelanie v júni 2019, a takisto prvý ročník DPŠ. Do školstva nastúpil 1.1.2018 ako asistent učiteľa. Do akej platovej triedy bude zaradený?
Ďakujem

Maria Pavlikova
Kvalifikácia pedagogického zamestnanca

Zaradíte ho do 6. platovej triedy.

Edith34
Zaradenie do platovej triedy

Dobry den, chcem sa opytat, som ucitelka 1.-4. rocnika na Zs. Mam ukoncenu strednu pedagogicku skolu, vysokoskolske vzdelanie v odbore, 1. atestaciu, kredity a 21 rokov praxe. Z dovodov,ktore nebudem rozoberat, ma riaditel skoly z pozicie ucitelky preradil na pedagogickeho asistenta. Moj uvazok pedagogickeho asistenta bude 19 hodin a plus budem este ako ucitelka ucit 4 vyucovacie hodiny na 1. stupni.Moja otazka je: Do akej platovej triedy ma maju zaradit? Vsetkym tu pisete,ze do 6. triedy, aj mne to tak vychadza,ale ekonomka na nasej skole mi povedala, ze oni budu pri mojom plate asistenta vychadzat zo sumy cca 930e, ktore ako skola dostali od ministerstva skolstva na asistenta a nie podla tabulky. V tych 930e su vraj aj odvody a preto moja cista hruba mzda asistenta bude cca 560e. Plus plat ucitela cca 200e, co spolu cini moj zmiesany plat cca 760e v hrubom!!!!V takomto pripade je to pre mna obrovsky , skoro 40% pokles v mzde. Mozu takto postupovat? Na tejto skole ucim 20 rokov!! Dakujem za rychlu odpoved. S pozdravom Edith.

Maria Pavlikova
Zaradenie do platovej triedy

Váš problém nespočíva v posúdení kvalifikačných predpokladov. Ako asistentka učiteľa budete zaradená v 6. platovej triede, ale plat Vám musia stanoviť podľa príslušných tabuliek, vrátane jeho zvýšenia za odpracované roky. Limit, ktorý poskytuje MŠVVaŠ na asistentov učiteľa nie je strop a neznamená, že je to celá Vaša mzda, samozrejme, že majú rozdiel doplatiť zo svojich prostriedkov.

Edith34
Zaradenie do platovej triedy

Dakujem Vam za promptnu a vystiznu odpoved a velmi si vazim Vasu rychlu reakciu: Velmi ste mi pomohli! Mam este jednu taku doplnujucu otazku, kredity, ktore som si este v priebehu minuleho sk. roka doplnala v domneni, ze budem nadalej ucitelkou, a nie ze sa zo dna na den stanem asistentkou- su pouzitelne pri plate asistenta? Este raz velka vdaka.

Maria Pavlikova
Zaradenie do platovej triedy

Ak ste kredity získali pre kategóriu učiteľ, pre kategóriu asistent učiteľa by Vám ich nemali uznať. Ak ste kredity získali v dostatočnom množstve a do 31. 8. 2019 Vám vyplácali kreditový príplatok, tento by Vám mohli ponechať a vyplácať ako príplatok za profesijný rozvoj podľa § 32g zákona č. 553/2003 Z. z. Je to plne v kompetencii riaditeľa.

Edith34
Zaradenie do platovej triedy

Dakujem este raz za odpoved a Vas cas.

Kristina.Karafova
Novela zákona 138/2019 Z. z. - kariérny postup ped. asistenta

Dobrý deň,
podľa novely zákona 138/2019 Z. z. platnej od 1.9.2023 § 28 ods. 3 sa umožňuje pedagogickým asistentom kariérny postup a bude možné ich zaradiť najvyššie do kariérového stupňa pedagogický zamestnanec s prvou atestáciou. Ovplyvní to nejak aj zaradenie do platovej triedy? Momentálne mám ukončené učiteľstvo náboženskej výchovy Mgr., ale som ako ped. asistentka v 6. platovej triede, lebo kvalifikačné predpoklady na asistenta sú max. Bc. Zmení sa to touto novelou? Aký to má pre mňa vlastne prínos čo sa týka platu, aj keby som si tú 1. atestáciu urobila? Ďakujem Vám za odpoveď.

Maria Pavlikova
Novela zákona 138/2019 Z. z. - kariérny postup ped. asistenta

Dobrý deň,
kvalifikačné predpoklady pre pedagogického asistenta budú aj podľa vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z. dané najvyššie vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, ale bude možné v súlade s § 28 ods. 3 zákona č. 138/2019 Z. z. vykonať atestáciu, čím by ste získali 7. platovú triedu.