5 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
Vodnari
Zaradenie do kariérového stupňa s prvom atestáciou

Dobrý deň,

potrebovala by som poradiť, čím je potrebné, aby sa preukazovali pedagógovia, aby riaditeľ školy

mohol postupovať podľa zákona č. 138/2019 po novelizácii platnej od 1.9.2023 - § 30 ods 4, bod b citujem:

Riaditeľ môže zaradiť do kariérového stupňa pedagogický zamestnanec s prvou atestáciou alebo odborný zamestnanec s prvou atestáciou pedagogického zamestnanca, ktorý spĺňa kvalifikačné predpoklady na výkon pracovnej činnosti a ktorý najmenej sedem rokov úspešne pôsobil v oblasti

a) športovej činnosti alebo trénerskej činnosti, ak ide o učiteľa prvého stupňa základnej školy, učiteľa predmetu telesná výchova a športová výchova alebo školského trénera,

b) umeleckej činnosti súvisiacej s obsahom vyučovacieho predmetu, ak ide o učiteľa prvého stupňa základnej školy, učiteľa predmetov hudobná výchova, výtvarná výchova, umenie a kultúra, učiteľa základnej umeleckej školy, učiteľa odborných vyučovacích predmetov školy umeleckého priemyslu alebo učiteľa odborných vyučovacích predmetov konzervatória.

Ako má zamestnanec preukázať tých 7 rokov umeleckej činnosti?

Ďakujem.

Maria Pavlikova
Zaradenie do kariérového stupňa s prvom atestáciou

Dobrý deň,
vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z. v § 2 sú uvedené doklady, ktorými sa preukazuje plnenie kvalifikačných predpokladov a tiež aj v príloha č. 18 uvedenej vyhlášky. Aj umeleckú činnosť musí pedagogický zamestnanec preukázať. V súlade s § 85 písm. c) zákona č. 138/2019 Z. z. ministerstvo školstva vydá podrobnosti o preukazované úspešného pôsobenia v umeleckej činnosti súvisiacej s obsahom vyučovacieho predmetu.

Podrobnosti o preukazovaní úspešného pôsobenia učiteľa v športe

Hoci zákon č. 136/2023 je z 29. marca 2023 a vyhlásený bol 22.4.2023, za celý polrok Ministerstvo školstva ešte stále nevydalo podrobnosti o preukazovaní úspešného pôsobenia učiteľa v oblasti športu.
Účinnosť novely je už od 1. septembra a doteraz nie je jasné, ako sa má preukázať úspešné pôsobenie v športe, na základe ktorého má byť niekto zaradený do najvyššieho platového stupňa.

Má napríklad nárok učiteľ telesnej výchovy, aby bol zaradený do kariérového stupňa učiteľ s 2. atestáciou, na základe potvrdenia, že vo veku 12-17 rokov (70-te roky minulého storočia) bol 5 rokov basketbalovým hráčom v miestnom klube, ktorý sa umiestnil na 6., 10., 12. mieste dorasteneckej ligy?
Ako učiteľ s 1. atestáciou je učiteľ telocviku zaradený už dlhé roky.

V dôvodovej správe k zákonu č. 136/2023 je uvedené:

Dôvodom úpravy § 30 ods. 2 písm. d) je potreba podpory vstupu širšieho okruhu významných odborníkov do vzdelávania v školách a školských zariadeniach. Obdobne, ako je v súčasnosti umožnené zaradiť do kariérového stupňa pedagogický zamestnanec s 2. atestáciou zaradiť učiteľa prvého stupňa ZŠ, učiteľa telesnej výchovy a športovej výchovy a školského trénera, ktorý najmenej 5 rokov pôsobil ako športovec v najvyššej celoštátnej súťaži SR, obdobnej súťaži v zahraničí, alebo v športovej reprezentácii SR. Navrhuje sa rozšírenie okruhu pedagogických zamestnancov, ktorí môžu byť na základe predchádzajúceho úspešného najmenej 5-ročného pôsobenia v inej oblasti, než je školstvo, zaradení do kariérového stupňa pedagogický zamestnanec s 2. atestáciou.
Ide o významných športovcov, trénerov, umelcov, ale aj iných odborníkov z ďalších oblastí, ktoré obsahovo korešpondujú s obsahom predmetov, ktorí dotknutí pedagogickí zamestnanci vyučujú.

Považuje sa v zmysle tejto novely za významného športovca aj 12-ročný dorastenec?

Maria Pavlikova
Podrobnosti o preukazovaní úspešného pôsobenia učiteľa v športe

Dobrý deň,
ani v zákone ani v dôvodovej správe nie je spomienka vekové obmedzenie takýchto športovcov a umelcov, tak si to netreba domýšľať. Ja nie som zamestnanec ministerstva školstva, treba plakať na inom hrobe.

ivana316
Zaradenie do karieroveho stupňas druhou atestáciou

Dobrý deň,
vyštudovala som učiteľstvo pre 1. stupeň ZŠ v roku 2010 teda II. st. vysokoškl. štúdia (Mgr.) a následne som v roku 2013 získala III. stupeň vysokoškol. štúdua v odbore i programe :Predškolská a elementárna pedagogika (PhD.) Po uplynutí daného času som bola zaradená do karier. st. pedagogický zamestnanec s prvou atestáciou a teraz mi akurát uplynie čas 5 rokov, kedy môžem byť zaradená do karíér. st. pedagogický zamestnanec s druhou atestáciou. Je možné žiadať o toto preradenie na základe získania III. st. vysokoš. štúdia v roku 2013 a absolvovaných 5 rokov pedagogickej praxe od získania 1. atestácie?. ďakujem za info