4 príspevky / 0 nový
Posledné pridané
vavjaj
Nekvalifikovana učiteľka

Dobrý deň, chcem poprosiť o radu. Ako je to s prijímaním nekvalifikovaných učiteľov, keď si môžu do 4 rokov dokončiť vzdelanie? Je potrebný doklad o prijatí na štúdium alebo stačí dať do PZ podmienku dokončenia? Resp. musi mať uchádzač VŠ 2.STUPNA alebo stačí Bc, pokiaľ mu dame tu podmienku? Alebo teda tretia možnosť, praca na dohodu, keďže tam sa nevyžaduje kvalifikovanosť? Alebo to zle chapem? Ďakujem za váš čas .

Maria Pavlikova
Nekvalifikovana učiteľka

Dobrý deň,
§ 83 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. sa uplatní iba u tých pedagogických zamestnancoch, ktorí majú tzv. odbornú spôsobilosť a nemajú pedagogickú spôsobilosť. Dorobia si DPŠ. Neplatí to pre bakalárov, aby si dorobili druhý stupeň vysokej školy. Podmienku im dáte do pracovnej zmluvy a pred uplynutím štyroch rokov vyžiadate doklad o vzdelaní. Počas štyroch rokov nemusia nič predkladať, ale komunikácia je vhodná. Zamestnávanie na dohodu nekvalifikovaných učiteľov - môžete aj všetkých, kým nepríde štátna školská inšpekcia.

vavjaj
Nekvalifikovana učiteľka

Ďakujem za odpoveď. Pozrela som ten paragraf a ja tam nikde nevidim obmedzenie len na dps.
§ 83
(1)
Pedagogický zamestnanec je povinný splniť kvalifikačný predpoklad na výkon pracovnej činnosti najneskôr do štyroch rokov od vzniku prvého pracovného pomeru v príslušnom druhu školy alebo školského zariadenia, v ktorom vykonáva pracovnú činnosť pedagogického zamestnanca.

vavjaj
Nekvalifikovana učiteľka

Tak ked tomu dobre rozumiem, napisem konkretne, mozeme preradit nasu kolegynu Mgr - ucitelstvo ekonomickych predmetov, ktora je teraz vychovavatelka na poziciu ucitelky 1. stupna ? Vztahuje sa na nu :
"Pedagogický zamestnanec je povinný po preradení do inej kategórie splniť kvalifikačný predpoklad pre príslušnú kategóriu najneskôr do dvoch rokov odo dňa preradenia. V uvedených lehotách sa považuje za kvalifikovaného pedagogického zamestnanca. Uvedená lehota sa nevzťahuje na získanie vyžadovaného stupňa vzdelania." ( pracuje u nas viac ako 4 roky, ale teraz ju potrebujeme preradit)
A este jedna otazka prosim. Plati este toto vase vyjadrenie z roku 2021? Pomohlo by nam to. Dakujem.
So, 12/18/2021 - 12:09#2
Maria Pavlikova
Učiteľ dohodár od 1.1.2022
Je to presne naopak. Do 31. 12. 2021 aj učiteľ na dohodu o prácach mimo pracovného pomeru musel mať vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, ktoré je uvedené ako vyžadovaný stupeň vzdelania v § 11 ods. 1 písm. a) zákona č. 138/2019 Z. z. Od 1. 1. 2022 sa na dohodárov § 11 ods. 1, písm. a) nevzťahuje, to znamená, že sa už nebude vyžadovať vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a učiť môžu aj bez vysokoškolského vzdelania druhého stupňa. Ak Vaša učiteľka vzdelanie absolvuje, bude to v poriadku a môže Vám poďakovať za preplatky na mzde, ktoré prijala v dobrej viere a nebudete ich vymáhať. Ak bude mať vzdelanie, je potrebné uzatvoriť pracovnú zmluvu, pretože škola je zriadená na výchovno-vzdelávaciu činnosť, ktorá sa zabezpečuje práve zamestnancami v pracovnom pomere.