10 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
Maruska
Neodučená vyučovacia hodina

Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, či sa rozlišuje hodinová sadzba za odučenú vyučovaciu hodinu a neodučenú vyučovaciu hodinu (žiaci na exkurziách). V elektronickej triednej knihe sa uvádza „odpadlo“, avšak dôvod sa neuvádza. Tento týždeň mi odpadlo 5 vyučovacích hodín zo základného úväzku. Neodrazí sa to v pracovnom výkaze a vo výplate?
Ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
Neodučená vyučovacia hodina

Ak Vám zamestnávateľ neumožnil odučiť hodinu podľa rozvrhu, tak je to prekážka na strane zamestnávateľa, za ktorú Vám patrí náhrada mzdy, teda plat.

peterv
Neodučená vyučovacia hodina

Ja si len dovolím doplniť, že náhrada mzdy sa poskytuje iba za neodučené hodiny základného úväzku. Ak by učiteľovi odpadli nadčasové hodiny, za tieto by učiteľovi nepatrila žiadna mzda ani príplatky či náhradné voľno.

Maria Pavlikova
Neodučená vyučovacia hodina

Plne s Vami súhlasím. Ak učiteľ, ale aj iný zamestnanec, nevykoná žiadnu prácu nadčas, tak žiadny nadčas zaplatený nemá.

Slavkas13
Neodučená vyučovacia hodina

Až na to, že ak učiteľ v tom čase, keď mal mať nadčasovú hodinu, je so žiakmi v kine, tak síce ju neodučil, ale bol so žiakmi, takže sa mi nezdá celkom spravodlivé. I keď podľa pravidiel, aké platia, máte pravdu. Ale spravodlivé to nie je.

Annina
neodučená hodina

Pracovný čas každého pedagogického zamestnanca je 7,5 hodiny denne. Počas exkurzie ste v práci.

Amelia Stastna
Neodučená hodina a prítomnosť v zamestnaní

Dobrý deň, ak e prekážka na strane zamestnávateľa a učiteľ nemôže odučiť hodinu zo základného úväzku (napr. žiaci sú na lyžiarskom kurze), hodiny sa považujú za odučené. Neviem sa dopátrať k informácii, či v tom čase učiteľ je alebo nie je na pracovisku.
Otázka č. 2: Ak neodučí 3 hodiny - nemôže, žiaci sú na kurze - môže ísť suplovať (v rámci základného úväzku) aj v inom čase v priebehu týždňa, aby naplnil základný úväzok? Teda, 3 hodiny neodučí (nemá žiakov), tak v inom čase pôjde suplovať 3 hodiny (bez nadčasu, ten by mu patril až, keby odučil 4 hodiny = 1 nadčas). Ďakujem

Maria Pavlikova
Neodučená hodina a prítomnosť v zamestnaní

Dobrý deň,
tieto záležitosti by ste mali mať upravené v pracovnom poriadku, prípadne v mzdovom poriadku. V prvom prípade musíte byť na pracovisku, lebo "Vy ste chceli ísť učiť, ale neboli žiaci v triede." V druhom prípade, ak sú dobré vzťahy na pracovisku, dá sa to odučiť tak ako uvádzate bez nadčasu, ale v podstate vzniká nadčas. Tri hodiny sú prekážka v práci na strane zamestnávateľa a tri hodiny ste učili navyše. Preto je dôležité mať to upravené vo vnútornom predpise, aby sa postupovalo jednotne a učitelia boli informovaní.

Amelia Stastna
Neodučená hodina a prítomnosť v zamestnaní

Mária Pavlíková, ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Silvia Pešková
Neodučená hodina a prítomnosť v zamestnaní

Dobrý deň,
keď som správne pochopila, pokiaľ trieda, v ktorej učiteľ učí, je mimo školy, tak keď učiteľovi odpadne hodina, jedná sa o prekážku v práci na strane zamestnávateľa a hodina sa považuje za odučenú. Pokiaľ však táto hodina je nadpočetnou hodinou daného učiteľa, tak sa nepovažuje za odučenú. V tom prípade sa nejedná o prekážku v práci na strane zamestnávateľa? Takže v ten istý deň, keď sú žiaci na exkurzii, jednému učiteľovi, ktorý nemá v rozvrhu nadpočetné hodiny, sa uzná odučená hodina s danou triedou na základe prekážky na strane zamestnávateľa, ale druhému učiteľovi, ktorý mal mať s triedou nasledujúcu hodinu sa neuzná odučená hodina na základe prekážky v práci na strane zamestnávateľa?
Správne som pochopila?
Ďakujem za Váš čas