Diétne stravovanie v zariadeniach školského stravovania

 

Obsah

  1. Úvod
    1. Východiská a ciele diétneho stravovania detí v školskom stravovaní
    2.  Legislatívne zabezpečenie diétneho stravovania
  2. Praktická aplikácia diétneho stravovania
    1. Výroba diétnych jedál
    2. Diétne stravovanie formou donášky potravín do školskej jedálne
    3. Potravinová bezpečnosť a hygiena
  3. Finančné pásma

3.1 Prečo sú finančné pásma pre diétne stravovanie vyššie?

3.2 Ako správne zvoliť vlastné finančné pásmo pre MŠ, ZŠ, SŠ a spojené školy

  1. Postup zavedenia diétneho stravovania
    1. Modely diétneho stravovania podľa všeobecne záväzných právnych predpisov v rezorte školstva
    2. Evidencia vybranej dokumentácie

 

  1. Úvod

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (MŠVVaŠ SR) uskutočnilo v rokoch 2017 až 2018 revíziu materiálno-spotrebných noriem a receptúr (MSN) vydaných v roku 2011 v súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v znení neskorších predpisov a ich aktualizácie z rokov 2012 až 2017. Materiálno-spotrebné normy pre diétne stravovanie však zostali bez revidovania jednotlivých receptúr, ale úprava jednotlivých ingrediencií sa dodnes aplikuje podľa metodiky princípov aplikácií z roku 2018. Ďalšie požiadavky odborníkov a rodičov k úprave podrobností, ktoré by mohli pomôcť k širšej ponuke diétneho stravovania, a tak aj komfortnosti zariadení školského stravovania pri realizácii osobitného systému stravovania, v tejto oblasti neboli zrealizované.

 

  1. Východiská a ciele diétneho stravovania detí v školskom stravovaní

V súčasnej dobe sme v Slovenskej republike u ľudí, a žiaľ aj u detí v ranom veku, svedkami hromadného výskytu artériosklerózy, hypertenzie, nádorových ochorení, obezity, diabetu II. typu a ďalších chorôb, ktoré zvyšujú najmä úmrtnosť našej populácie oproti iným krajinám. Medzi príčinami, ktoré vedú k tejto situácii, je často aj nesprávna výživa.

Prevencia, konkrétne prevencia výživou by mala byť dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu človeka. Je nevyhnutné, aby deti pre svoj zdravý vývin dodržiavali všeobecne základné pravidlá, ktoré môžu viesť k zmierneniu až odstráneniu celosvetovej pandémie – minimálne obezity, ak nie aj ďalších ochorení:

  • jesť pravidelne 5x denne – tri hlavné denné jedlá s maximálnym energetickým obsahom na raňajky 20 %, obed 35 % a večeru 30 %, dopoludňajšie a popoludňajšie jedlo s maximálne 5 – 10 energetickými percentami a pauzou približne 3 hodiny medzi jednotlivými dennými jedlami,
  • pri tvorbe jedálnička je treba venovať pozornosť ako výberu potravín, tak aj ich úprave, strava by mala byť dostatočne pestrá a primeraná veku, fyzickému zaťaženiu a zdravotnému stavu.

 

Pri príprave potravín na výrobu jedál by sme sa mali zamerať:

 

Viac si môžete prečítať v publikácii Školská jedáleň, aktualizácia september 2021.

ŠKOLSKÁ JEDÁLEŇ

Zdroj: raabe.sk