Konečne nebudeme deti kŕmiť polotovarmi
Nové stravovacie trendy v školských jedálňach: Čo na to odborníčka na výživu?
Takmer polovica detí sa nestravuje v školskej jedálni. Rezort školstva preto prekopal staré receptúry a prišiel s novými jedlami, aby sa zvýšila atraktivita jedál a zaviedli sa moderné trendy prípravy jedál. Čo na ne hovoria školské jedálne a odborníčka na zdravú výživu?
Zmenami si rezort školstva sľubuje viac stravníkov a aj zlepšenie ich životosprávy. „Škola je prirodzeným prostredím, kde môžeme formovať zdravý životný štýl cez zdravé stravovanie našich detí,“ vysvetľuje minister školstva Branislav Gröhling. Revízia materiálno spotrebných noriem a receptúr pre školské jedálne je platná už od začiatku školského roka. „Napríklad, zo zastaraných receptúr boli vyradené nápoje s vysokým obsahom cukrov a so sladidlami, receptúry s obsahom vnútorností, s obsahom údeného mäsa, s nevhodnou kombináciou surovín, s obsahom polotovarov a hotové mrazené jedlá,“ uviedla poslankyňa a členka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jarmila Halgašová.
Z jedálnička preto vypadli napr. fazuľový šalát s kečupom, cestoviny so syrom či mliečna polievka s krúpami. Na druhej strane, zatraktívniť stravovanie v škole majú nové recepty, ako daniel v šípkovej omáčke, batátový alebo mrkvový krém či rôzne nátierky.
Cieľom revízie školského stravovania je zabezpečiť deťom energicky a nutrične vyvážené jedlá a nápoje bez pridaných cukrov a sladidiel a taktiež obmedziť prípravu jedál s obsahom mäkkých mäsových výrobkov – ako sú napríklad párky, či vyprážané jedlá. „Ďalším cieľom je používať aj celozrnné výrobky a pečivo z celozrnnej múky a najmä zvýšiť množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia. V tejto súvislosti máme ambíciu ísť cestou zeleného verejného obstarávania,“ doplnila Halgašová.
Odborníčka na výživu Zdenka Havettová tvrdí, že zmena, ktorú prinieslo ministerstvo školstva, už bola dlho očakávaná. „Jedlá ako údeniny, polotovary a hotové mrazené polotovary nemajú v jedálničku detí čo hľadať. Rozhodnutie nahradiť tieto jedlá zdravšími pokrmami ako polievky a nátierky, bolo veľmi dobrým rozhodnutím. O zelenine nehovoriac, tá má v jedálničku detí, ale aj nás dospelých osobitné zastúpenie.“
Zmenu vítajú aj samotné školy. „Novinky v receptúrach vnímam pozitívne, nie je tam veľký rozdiel, samozrejme vypadli jedlá z polotovarov, čo je pre deti dobré. Je tam toho na výber veľa a nikde nie je napísané, že musíme všetko variť. Je veľký rozdiel variť pre 50 detí a pre 500 detí. Ale podľa mňa sa varí v jedálni aspoň u nás veľmi chutne, aj keď nie všetci všetko majú radi. Keby sa v rodinách tak varilo ako v školských jedálňach, to by bolo fajn,“ povedala nám vedúca školskej jedálne v ZŠ Stará Turá Eva Hučková.
Niektoré nové normy sú však podľa nej pre jedáleň nepoužiteľné. „Jedlá z diviny sú zaujímavé, no asi nepoužiteľné. Divina podľa mňa nie je pre deti, neviem,kde by som ju zháňala a v akej kvalite. My varíme 700 obedov a myslím, že by tam bol veľký odpad. Môj názor. Deti majú rady tradičné jedlá a nie novinky,“ povedala Hučková. Ďalší nedostatok vidí v nápojoch. „Čo nám chýba sú hlavne bylinkové čaje, nechápem, že tam nie sú,“ dodala.
Otázne stále ostáva, či si deti na nové jedlá zvyknú. Odborníčka upozorňuje, že najmenší sú vo výbere jedál veľmi špecifickí, a preto im treba dopriať čas. „Rastúce deti potrebujú pre správny vývin a rast bohatú škálu minerálov a vitamínov. Tie získame najmä z pestrej a rozmanitej stravy. Presvedčiť však deti, aby jedli zdravé jedlá môže byť niekedy náročné. V každom prípade, ak chceme aby deti jedli zdravšie jedlá, potrebujeme začať od seba. Buďme deťom príkladom. Veľmi účinné je spoločné varenie s deťmi, ktoré zvyšuje ich záujem o jedlo. Podporujeme aj spoločné stolovanie, budujme pozitívny vzťah a lásku k jedlu,“ dodáva Havettová.
Tieto novinky pribudnú v jedálňach:
Polievka mrkvovo-zázvorová s kokosovým mliekom, Cuketový krém s tekvicou, Polievka vajíčková so zeleninou, Polievka fazuľová s koreňovou zeleninou, Polievka papriková s pečeným cesnakom, Cviklový krém, Batátový krém, Paprikový krém, Tekvicový krém s feniklom a kôprom
Nátierka mrkvovo-cuketová, Nátierka hrášková, Nátierka tvarohová so zeleninou, Nátierka sardinková s dijonskou horčicou
Hovädzie mäso s ružičkovým kelom a mrkvou, Daniel v šípkovej omáčke (mäso z diviny), Ragú z daniela s brusnicovou omáčkou (mäso z di -viny), Morčací paprikáš, Špagety s bolonskou omáčkou, Chlieb základný, Pečené špaldové šišky
Končia cestoviny so syrom či šaláty s kečupom, variť sa už nebudú kuracie pečienky ani údené mäso, nápoje s vysokým obsahom cukru a so sladidlami hotové mrazené jedlá, smoothie, receptúry s obsahom strukovinových guliek – „pepitiek“ s obsahom údeného mäsa, s obsahom polotovarov – rôznych zmesí (zmes na hnedú omáčku, omáčka v prášku a podobne), receptúry s obsahom vnútorností - kuracej pečene. Ponechali sme len receptúry s bravčovou pečeňou a stanovili sme minimálne požiadavky na kvalitu bravčovej pečene, mliečna polievka s krúpami s nevhodnou kombináciou surovín (napr. fazuľový šalát s kečupom, cestoviny so syrom...)
Zdroj: Plus jeden deň
ŠKOLA A STRAVOVANIE - časopis vychádzaúci desaťkrát ročnr a jeho cieľom je upozorniť vedúce školských jedální na legislatívne zmeny, upriamiť ich pozornosť na najnovšie zaujímavosti v oblastiach stravovania, výživy a zdravia. Prináša zistenia z auditov a kontrol v zariadeniach školského stravovania, ponúka stanoviská odborníkov na rôzne problémové situácie z praxe. Súčasťou ročného predplatného je aj bezplatné poradenstvo v rubrike PORADŇA, v ktorej vedúcim školských jedální odpovedia na ich otázky odborníci.