Aplikácia princípov k materiálno-spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie – revízia 2021

 

Aplikácia princípov k materiálno-spotrebným normám a receptúram

pre školské stravovanie – revízia 2021

Marta Hlavatá, Mgr. Ľudmila Očenášová

 

  1. Úvod
    1.  Čo je cieľom revízie MSN?
    2. Výroba jedál podľa MSN a receptúr pre školské stravovanie
    3. Zrušené MSN s účinnosťou od 1. septembra 2021
  2. Sú MSN záväzné?
  3. Praktická aplikácia MSN a receptúr
    1.  Čo je základnou požiadavkou zavedenia MSN do praxe?
    2.  Pre aké skupiny stravníkov sú MSN vypracované ?
  4. Finančné pásma – náklady na nákup
  5. Odporúčané výživové dávky pre deti a mládež
    1. Vybrané výživové faktory a percentuálne zastúpenie výživových dávok pre deti a mládež
    2. Vyhodnotenie plnenia OVD
    3. Odporúčané výživové dávky pre športovcov
  6. Všeobecné princípy aplikácie MSN
    1. Ako postupovať pri príprave jedál a nápojov
  7. Špecifické princípy aplikácie
  8. Prípustné zámeny potravín
  9. Úprava hmotnosti potravinových komodít
    1. Priemerné straty a odpady vzniknuté čistením a krájaním niektorých potravín
    2. Zvýšenie hmotnosti vybraných potravín varením, dusením
  10. Receptúry s obmedzením*
    1.  Zoznam receptúr s obmedzením

 

1. Úvod

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „MŠVVaŠ“) s cieľom zabezpečiť deťom a žiakom prístup k nutrične vyváženým pokrmom a výchovu k zdravej výžive vydáva podľa § 140 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov materiálno-spotrebné normy a receptúry, pre školské stravovanie (ďalej len „MSN“) a aplikáciu princípov k materiálno-spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie (ďalej len „aplikácia MSN“).

 

  1. Čo je cieľom revízie MSN?
  • Zabezpečiť stravníkom energeticky a nutrične vyvážené pokrmy a nápoje predovšetkým bez pridaného cukru,
  • obmedziť prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údených mias a pokrmov pripravovaných technologickým postupom vyprážania na oleji,
  • používať aj celozrnné výrobky a pečivo z celozrnnej múky, 
  • zvýšiť používané množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia od regionálnych výrobcov a pestovateľov,
  • doplniť do MSN zdravšie receptúry.

 

Viac si môžete prečítať v publikácii Školská jedáleň, aktualizácia november 2021.

ŠKOLSKÁ JEDÁLEŇ

 

Zdroj: raabe.sk