Komu superpotravinu, ak nie najmä našim deťom?

Slovenské mliekarne pokračujú v zásobovaní základných škôl a naďalej ponúkajú deťom mliečne desiaty. Ich cieľom je zvýšiť počet zapojených škôl. Pokiaľ chce štát spolu s potravinármi zlepšiť stravovacie návyky detí a pozitívne ovplyvniť vývoj ich organizmu, musí tak robiť roky a kontinuálne.

Program Školské mlieko poznajú spotrebitelia v Európskej únii od roku 1977, dnes je zavedený v 26 krajinách EÚ. Je jedným z mála európskych programov, ktorý v únii funguje bez väčších zmien desaťročia. Jeho mimoriadne opodstatnenie podčiarkujú aj názory svetových odborníkov na výživu a lekárov, ktorí mlieko hodnotia ako jednu z najkomplexnejších potravín z hľadiska výživovej hodnoty a označujú ho za superpotravinu. Najmä v útlom veku a v období dospievania je preto pre správny vývoj ľudského organizmu mimoriadne dôležité, aby mladý človek konzumoval mlieko a mliečne výrobky pravidelne a v dostatočnom množstve.
Už len jedna krabička školského mlieka poskytne deťom vo veku 7–10 rokov 42 % ich odporučeného príjmu vápnika, 53 % doporučeného príjmu jódu, 47 % doporučeného príjmu B2 a dokonca až 100 % doporučeného príjmu vitamínu B12. Pri mladších deťoch ide ešte o vyššie hodnoty.
Základné školy sa do programu Školské mlieko môžu zapájať od vstupu Slovenska do EÚ. Program funguje na dobrovoľnej báze. Pokiaľ majú školy a rodičia žiakov záujem, slovenskí výrobcovia pre žiakov mliečne desiaty vyrobia a privezú. Počet a typ mliečnych výrobkov sa odvíja od individuálnych požiadaviek jednotlivých škôl, ktoré vedia najlepšie posúdiť záujem svojich žiakov o tieto desiaty a prispôsobiť mu množstvo výrobkov objednaných od mliekarní.
„Školské mlieko je financované z európskych a národných zdrojov. Vďaka tejto kombinácii sme v školskom roku 2020/2021 dodávali mlieko pre 2453 základných škôl, kde si svoje zdravie práve vďaka slovenskému mlieku budovalo takmer 440-tisíc mladých ľudí. Premyslená osveta a zmysluplný projekt s podporou aj ministerstva pôdohospodárstva, ktorá sa dokonca navyšuje, tak v budúcnosti pomôže v konečnom dôsledku znížiť riziko civilizačných chorôb pre týchto ľudí. Práve preto je našim veľkým cieľom do projektu motivovať aj ďalšie základné školy“, uviedol prezident Slovenského mliekarenského zväzu Marián Šolty, ktorý je zároveň pôvodným povolaním lekár (Slovenský mliekarenský zväz je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory).
Slušne rozbehnutý trend zvyšovania počtu zapojených základných škôl pribrzdila pandémia koronavírusu, keďže počas covidu mliekarne nemohli plynule pokračovať v dodávkach mliečnych desiat pre školy. Reštart projektu po pandémii preto práve v tomto období, a to aj pod vplyvom silnejúceho tlaku na zdravé stravovanie a zabezpečenie potravinovej bezpečnosti vo svete, naberá na ešte väčšej opodstatnenosti.
Svetová zdravotnícka organizácia odporúča konzumáciu mlieka a mliečnych výrobkov na úrovni 220 kg na osobu a rok. Práve vďaka projektu Školské mlieko sa môžeme k tejto hodnote dopracovať rýchlejšie s efektívnym vplyvom na zdravie populácie. Aktuálne štatistiky hovoria, že Slováci konzumujú mlieko a mliečne výrobky v množstve 190 kg na osobu a rok.

 

Zdroj: sppk.sk