7 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
Tomašková
Veronika

1. otázka : na miesto vychovávateľky prijímame pani ktorá má ukončené gymnázium. Podľa mňa ju považujem za nekvalifikovanú a pôjde do 4 triedy? Do dekrétu je nepíšem začínajúci vychovávateľ a po ukončení adaptačného pôjde do 5. Do zmluvy dám, že si musí urobiť DPŠ.

2. otázka : na miesto učiteľa chémie prijímame študenta vysokej školy ktorý má ukončené BC. v odbore chémia pokračuje ďalej v štúdiu. Dávam ho do 5 triedy a považujem ho za nekvalifikovaného?

Ďakujem

Maria Pavlikova
Veronika

Dobrý deň,
v prvom prípade do pracovnej zmluvy odcitujete celý § 83 ods. 1 a ods. 4 zákona č. 138/2019 Z. z., že je povinná získať kvalifikačný predpoklad, nie DPŠ. Napíšte citáciu zo zákona, nie voľný výklad. Ona môže získať kvalifikačný predpoklad aj nadstavbovým štúdiom, alebo aj vysokoškolským štúdiom, atď. Zaradenie začínajúca 4. platová trieda a po úspešnom ukončení adaptačného vzdelávania do štyroch rokov od vzniku pracovného pomeru zaradená do kariérového stupňa samostatná a 5. platová trieda. Druhá otázka - v súlade s § 11 ods. 1 písm. a) zákona č. 138/2019 Z. z. požadovaným stupňom vzdelania pre učiteľa základnej školy je najmenej vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Nemôžete ho prijať do pracovného pomeru. Žiadny učiteľ základnej školy nemôže byť zaradený v 5. platovej triede.

Škd
Platová trieda

Dobrý deň. Pracujem v Škd už 7 rokov, mám ukončenú strednú pedagogicku školu odbor vychovavatelstvo a ucitelka v Mš. Mám aj prvý stupeň VŠ z pedagogickej fakulty v Trnave odbor Majster odbornej výchovy, po novom je to ucitel odborných predmetov. Som zaradená do platovej triedy 5. Chcela som sa spýtať, či by mi nemohli uznat vyssiu platovu triedu na zaklade tejto vysokej školy? Ďakujem za odpoved a prajem pekný deň.

Maria Pavlikova
Platová trieda

Dobrý deň,
kvalifikačné predpoklady pre vychovávateľov sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z., príloha č. 3. Bakalárske vzdelanie majster odbornej výchovy ako kvalifikačný predpoklad pre vychovávateľa tam uvedený nie je.

Škd
Platová trieda

No, nie je…, keďže už ani tento odbor nie je v ponuke, Najnovsie sa to vola UPP, a to tam spomenuté je…, ak som tomu pochopila správne…, či záleží na zriaďovateľovi, ako komu, čo uzná??

Miško
Rozsirujuce studium specialnej pedagogiky

Dobry den, chcem sa opytat.
Mam zaujem o pracu skolskeho specialneho pedagoga. Mam ukoncenu Vs II.stupna nepedagogickeho smeru. Tiez mam ukoncene pedagogicke minimum a mam prax 4r v centre pre autistov ako vychovavatel. Vzhladom na zmenu zakonu od roku 2023 uz netreba 5r prax ale 3r na sp. pedagoga
Chcem sa preto opytat ci si mam urobit rozsirujuce studium spec. pedagogiky alebo mi staci si urobit ppomaturitne studium specialnej pedagogiky??
Dalej sa chcem opytat ci je mozne aby ma zamestnali ako skolskeho spec.pedagoga aj ked nemam este ukoncene studium specialnej pedagogiky? ( myslim to v tom zmysle ze do 2r od nastupu na pozicou skolsky spec.pedagog by som si ju dokoncila)
Dakujem

Maria Pavlikova
Rozsirujuce studium specialnej pedagogiky

Dobrý deň,
na pracovnú činnosť školského špeciálneho pedagóga pomaturitné štúdium špeciálnej pedagogiky nestačí v žiadnom prípade. Musíte mať rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky na vysokej škole. Kvalifikačné predpoklady pre školského špeciálneho pedagóga sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z,, príloha č. 8 pre špeciálneho pedagóga v centre poradenstva v prílohe č. 12. Pozrite si vyhlášku, aby ste sa zorientovali. Zamestnávateľ môže uplatniť § 83 ods. 1 a ods. 4 zákona č. 138/2019 Z. z. a zamestnať Vás ako nekvalifikovanú (bez vzdelania a bez potrebnej praxe).