Elektronická triedna kniha

14.10.2014
Prevádzka školy
Prevádzka školy
Personalistika

Triedna kniha je v škole v obci Kamienka minulosťou. Učitelia chodia na hodiny s laptopom či tabletom. Triednu knihu tak, ako ju poznáme nahradila elektronická. Učitelia si na novinku chvíľu zvykali, no dnes ju chvália aj keď jej ešte na 100 % nedôverujú.

„Do elektronickej triednej knihy učitelia okrem známok zapisujú aj vymeškané hodiny či aké učivo ktorý deň s triedou preberali,“ približuje učiteľka Janka Olejníková. „Dá sa povedať, že nám to veľmi uľahčilo prácu. Je to dobré aj keď musíme si zvykať hlavne na tablety“.

Údaje sa zálohujú dvakrát, aby sa nemohli zneužiť. Prvá záloha je online v programe a druhá v škole na externom hard disku. Na Slovensku má takýto program takmer každá škola. Na rozdiel od Rakúska či Česka však elektronickú triednu knihu, ktorú program umožňuje využívajú školy zatiaľ iba sporadicky. Pedagógovia, ktorí si takúto triednu knihu v Kamienke vyskúšali, ju chvália. Uľahčuje podľa nich prácu pri spočítavaní vymeškaných hodín, zapisovaní preberaného učiva či vyhodnocovaní známok. Koordinátorka elektronickej triednej knihy v Základnej škole Kamienka Eva Hricová povedala: „Program mi automaticky stiahne a vyhodnotí jednotlivé parametre aj na vysvedčení, vrátane podkladov k pedagogickým radám. Všetko tak bude súhlasiť, doteraz sme mali problém, že hodnoty niekedy nesedeli“.

Učitelia si triednu knihu dokážu skontrolovať kedykoľvek aj z domu. Umožňuje im to mobilná aplikácia. Novinku síce pedagógovia chvália, no stále sa spoliehajú aj na zápisníky. „Väčšinou každý učiteľ má ešte aj svoj učiteľský zápisník,“ priznáva Eva Hricová.

Zdroj: RTVS

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte