Odborná spôsobilosť pracovníkov v zariadeniach školského stravovania

Práca s potravinami v zaradeniach školského stravovania sa charakterizuje ako epidemiologicky závažná činnosť, pri ktorej môže následkom porušenia technologických postupov alebo zanedbaním osobnej alebo prevádzkovej hygieny dojsť k výskytu prenosných ochorení. Epidemiologicky závažnú činnosť môže vykonávať len osoba odborne spôsobilá a osoba zdravotne spôsobilá.

Každý, kto je držiteľom osvedčenia o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti alebo sa preukáže dokladom o získaní vzdelania, v zmysle § 16 ods. 1 zákona NR SR č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zák. č. 355/2007 Z. z.“).
 
Zoznam vzdelávacích inštitucií, ktorých diplom alebo vysvedčenie preukazuje odbornú spôsobilosť na vykonávanie epidemiologicky závažných činnosti je uvedený v prílohe č. 6, Vyhlášky MZ SR č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení (§ 22 odborná spôsobilosť epidemiologicky závažná činnosť): 
1. Lekárska fakulta
2. Farmaceutická fakulta
3. Fakulta verejného zdravotníctva, fakulta ošetrovateľstva a sociálnej práce
4. Prírodovedecká fakulta v odbore biológia a chémia
5. Veterinárna fakulta
6. Fakulta chemickej alebo potravinárskej technologie
7. Stavebná fakulta v odbore vodné hospodárstvo a vodné stavby
8. Fakulta so zameraním na prácu v potravinárstve
9. Stredná zdravotnícka škola
10. Stredná hotelová škola
11. Stredná škola alebo odborné učilište zamerané na prácu v potravinárstve a na prácu vo farmaceutickej výrobe
12. Stredná priemyselná škola stavebná v študijnom odbore vodohospodárske stavby
13. Stredné odborné učilište vodohospodárske,
14. Stredná škola alebo odborné učilište v odboroch staroslivosti o ľudské telo
15. Vzdelávacie zariadenie uskutočňujúce rekvalifikačný akreditovaný kurz v odbore kuchár, čašník a v odboroch starostlivosti o ľudské telo, ktorému akreditáciu vydalo Ministerstvo školstva Slovenskej republiky
16. Stredná veterinárna škola
 
Osvedčenia o odbornej spôsobilosti
Pokiaľ pracovník pracujúci v zariadeniach školského stravovania nedisponuje požadovaným dokladom o odbornom vzdelaní pre prácu s potravinami, môže získať osvedčenie o odbornej spôsobilosti aj po absolvovaní skúšky odbornej spôsobilosti na príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva.
...
 
Zostávajúci časť tohto príspevku, ako aj ďalšie články si môžete prečítať v časopise Škola a stravovanie, číslo 5/2024.