2 príspevky / 0 nový
Posledné pridané
Silvia Pešková
Nadpočetné hodiny a štátny sviatok

Dobrý deň,
ak som správne pochopila znenie zákona, pokiaľ má učiteľ v rozvrhu v piatok všetky hodiny nadpočetné, pokiaľ pripadne na piatok štátny sviatok, hodiny sa budú brať ako neodučené a z toho dôvodu nebudú preplatené.
Moju otázku uvediem na príklade:
Učiteľ ZŠ 1 - má v úväzku 23 hodín a žiadne nadčasové, má v rozvrhu na piatok 5 hodín
Učiteľ ZŠ 2 - má týždenne 28 hodín - teda 5 nadčasových, má v rozvrhu na piatok 5 hodín - všetky nadčasové
Na piatok pripadne štátny sviatok.
Učiteľ ZŠ 1 - jeho piatkových 5 hodín sa bude brať ako odučených, preto za tento týždeň dostane mzdu z celých 23 hodín
Učiteľ ZŠ 2 - jeho piatkových 5 hodín sa bude brať ako neodučených, preto tento týždeň dostane mzdu len za 23 hodín, ktoré odučil už od pondelka do štvrtka

Moja otázka znie - keď sa jednému zamestnancovi počas štátneho sviatku (návštevy lekára, účelového cvičenia, ...) hodiny z rozvrhu počítajú ako odučené a druhému ako neodučené - nie je to nerovnaký prístup k zamestnancom a nie je táto legislatíva diskriminačná? Dá sa nejakým spôsobom toto nadstavenie zmeniť, aby princíp uznávania odučených a neodučených hodín bol pre každého zamestnanca jednotný? Alebo učiteľ, ktorý je ochotný pomôcť škole pri nedostatku pedagógov a súhlasiť s učením nadpočetných hodín (pričom sa počas týždňa uberá o čas, kedy by mohol suplovať za chýbajúcich kolegov a tam si vytvoriť nadčas, nakoľko nemá voľné hodiny) má byť vystavený nerovnakému zaobchádzaniu?
Vopred ďakujem za Vaše stanovisko.

Maria Pavlikova
Nadpočetné hodiny a štátny sviatok

Dobrý deň,
ospravedlňujem sa, ale ja nie som zákonodarca. Súkromne - nezdá sa mi to diskriminačné.