Možnosti školského stravovania vo výžive detí
Optimálne a zdravo stravovať svoje dieťa chce väčšina rodičov. Výchovou formujeme nie len osobnosť dieťaťa, ale aj jeho životný štýl a postoj k jedlu. Preto je nutné fixovať správne hygienické a výživové návyky už od útleho detstva.
Výživa detí má svoje špecifiká. Nie je to len menšia porcia dospelého človeka. Vyplýva to z faktu, že organizmus dieťaťa sa vyvíja fyzicky aj psychicky. Na tento búrlivý vývoj potrebuje mať k dispozícii kvalitné stavebné látky a primeranú energiu.
Jedným z najrozšírenejších nedostatkov našej výživy je chvatné konzumovanie jednotvárnych, málo výdatných raňajok resp. neraňajkovanie.
Prieskum potvrdil že 40 % detí neraňajkuje alebo vypije len nápoj. Kompletné raňajky uvádzalo len 39 % detí.
Optimálne rozloženie stravy je zvlášť dôležité u školákov. Pedagogický proces totiž vyžaduje vysokú psychickú aktivitu v dopoludňajších hodinách.
Ak dieťa neraňajkuje, zníži sa schopnosť vnímať nové informácie a žiak v škole neprosperuje.
Rodičia väčšinou suplujú deficit raňajok až príliš výdatnými desiatami. Kaloricky nadmerná a biologicky nevyvážená desiata neprimerane zaťaží tráviaci trakt a tráviace procesy navodia opäť útlm.
Ďalším nedostatkom je, že dieťa po tak výdatnej desiate nie je v čase obeda primerane hladné, buď obed vynechá, alebo sa hlavné jedlo dňa posúva až do popoludňajších hodín. Preto je nutné dopriať dieťaťu dostatok času na skonzumovanie kvalitných plnohodnotných raňajok a do školy by malo prísť s ľahkou, ale nutrične hodnotnou desiatou.
Pretože jedlo vnímame komplexne všetkými zmyslami, musí byť chuť, vôňa, konzistencia a farba jedla vhodne zladená a vkusne upravená. Takto podmienená reflexná činnosť vyššej nervovej sústavy prispieva k správnemu tráveniu a využitiu živín v prospech zdravia dieťaťa.
Školské stravovanie má významné postavenie a plní viacero úloh. Predovšetkým má výchovnú úlohu, vštepuje správne návyky k zdravej a modernej racionálnej výžive, správnemu stolovaniu, spoločenskému správaniu a hygienickým návykom. Deti sa naučia konzumovať podstatne širší repertoár jedál, teda aj také jedlá, ktoré sa v maminej kuchyni nevaria.
Ďalšie informácie, napríklad aké sú vzorové raňajky, aké je optimálne percentuálne rozloženie stravy počas dňa, prečo sú polievky dôležité alebo aké sú možnosti pri zabezpečovaní pitného režimu, sa dočítate v publikácii Školská jedáleň.