Sťažnosti v školských jedálňach

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky je nadriadeným služobným úradom regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Slovenskej republike, ktorý odborne a metodicky riadi, usmerňuje a kontroluje výkon štátnej správy v oblasti verejného zdravotníctva, uskutočňovaný regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva v Slovenskej republike.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva riadi a za jeho činnosť zodpovedá regionálny hygienik, ktorý je zároveň vedúcim služobného úradu.

Zaradeniam spoločného stravovania sa podrobnejšie venuje aj Vyhláška č.125/2017 Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 12. mája 2017, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania, ktorá špecifikuje:

  • hygienické požiadavky na stavebno-technické riešenie, priestorové usporiadanie, vybavenie, vnútorné členenie a na prevádzku zariadení spoločného stravovania,
  • požiadavky na výrobu, prípravu a podávanie pokrmov a nápojov,
  • požiadavky na výživovú hodnotu pokrmov,
  • požiadavky na postup pri odbere vzoriek hotových pokrmov a pri ich uchovávaní a na obsah dokumentácie o odobratých vzorkách,
  • požiadavky na dodržiavanie osobnej hygieny a dodržiavanie hygienických požiadaviek zamestnancami zariadenia spoločného stravovania.

Základné požiadavky

Pri príprave a podávaní stravy v zariadeniach pre spoločné stravovanie detí a mládeže musí kvalita stravy, stravovací a pitný režim zodpovedať veku, zdravotnému stavu a požiadavkám na zabezpečenie ochrany zdravia a zdravého vývinu detí a mládeže. Všeobecne z hľadiska vzniku a prenosu ochorení sa musí uplatňovať taká technológia a organizácia práce, ktorá zamedzí predlžovaniu výroby, uchovávania a prepravy jedál.

Najčastejšie porušovanie požiadaviek

Na základe sťažností, s ktorými sa kontrolóri zaoberajú, dôsledné dodržiavanie legislatívnych požiadaviek v zariadeniach školského stravovania v zmysle citovanej vyhlášky sa porušuje v týchto oblastiach :

  • materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie a receptúr pre diétne stravovanie,
  • odporúčaných výživových dávok podľa vekových kategórií stravníkov,
  • zásad na zostavovanie jedálnych lístkov,
  • hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe,
  • finančného príspevku od zákonného zástupcu dieťaťa alebo žiaka na nákup potravín,
  • hygienických požiadaviek na prácu s potravinami a pod.

Sťažnosti v zariadeniach školského stravovania preverujú kontrolóri mnohokrát priamo medzi zamestnancami na pracoviskách týchto zariadení alebo sú podávané zo strany rodičov, ktorí majú obavy o zdravie svojich detí, v prípade zistených nedostatkov.

Doc. Ing. Dagmar Hrašková, PhD.


 

 

 

 

Ostatné požiadavky, sťažnosti, príklady dobrej praxe a vzor internej smernice o vybavovaní sťažností nájdete v letnej aktualizácii diela Školská jedáleň.