Sedem dobrých dôvodov, prečo by sme mali jesť cviklu
Pamätáte si cviklu zo školskej jedálne, bývalo vám z nej "nevoľno" a odvtedy ste jej už pre istotu nedali šancu? Pozor, oplatí sa to. Stačí malá zmena v príprave a zo zeleniny je malý zázrak.
Cvikla obsahuje nielen dôležité živiny (vitamín B, železo, horčík a drasík), ale je dodávateľom takých živín, ktoré sa nachádzajú len v niektorých potravinách.
Znižuje krvný tlak
Cvikla je bohatá na dusičnany. Tieto sa v tele premieňajú na oxid dusnatý, ktorý uvoľňuje a rozširuje krvné cievy, aby mohli lepšie transportovať kyslík a živiny. Lepší krvný obeh znižuje krvný tlak, pomôže už pohár cviklovej šťavy denne.
Znižuje riziko srdcových ochorení
Cvikla obsahuje veľa betaínu, alkaloidu a vitamínu B, ktoré spolu v krvi znižujú cholesterol. Konzumáciou cvikle môžeme predísť artériovým a srdcovým ochoreniam.
Chcete si prečítať článok až do konca?
Len prihlásení užívatelia môžu využívať všetky benefity Školského portálu:
- denne aktualizované spravodajstvo z oblasti vzdelávania na Slovensku,
- informácie o pripravovaných odborných konferenciách a bezplatných školeniach pre pedagógov,
- kaleidoskop prírodných vied – tematicky zamerané aktivity na stiahnutie pre učiteľov ZŠ prírodovedných predmetov,
- námety na edukačné aktivity na stiahnutie pre materské školy v súlade so ŠVP pre MŠ,
- odborné články na špecifické témy od Ing. Jarmily Belešovej, odborníčky v oblasti personalistiky pre školy,
- prehľady aktualizovaných správ pre zriaďovateľov škôl a školských zariadení,
- ukážkové testy na stiahnutie zo slovenského jazyka a literatúry pre 2. stupeň ZŠ,
- aktivity na stiahnutie pre žiakov so špecifickými poruchami učenia,
- súťaže o zaujímavé ceny,
- prístup do fóra – možnosť diskusie s kolegami-pedagógmi.