Stredoškoláci z hornej Nitry prezentovali environmentálne projekty
Študenti stredných škôl na hornej Nitre dnes na seminári Mládež a životné prostredie, ktorý sa uskutočnil v priestoroch Výskumného ústavu pre petrochémiu v Prievidzi, prezentovali environmentálne projekty v rámci študentskej odbornej činnosti.
Podujatie už po dvanásty raz zorganizovala Stredná odborná škola (SOŠ) v Novákoch, ktorá vychováva najmä budúcich chemikov. Je to príležitosť, aby sa mladí environmentalisti stretli a diskutovali s odborníkmi a vymenili si skúsenosti, prípadne sa inšpirovali, uviedla garantka podujatia, stredoškolská pedagogička Elena Kulichová z SOŠ Nováky. Na seminári vyhodnotili projekt Praktikum mladého environmentalistu, ktorý vyvrcholil v septembri tohto roku. Zapojilo sa do neho 58 študentov druhých ročníkov. V rámci projektu absolvovali nielen prednášky, ale aj prakticky monitorovali kvalitu životného prostredia vo svojom okolí. Triedili odpad a upozorňovali na nedostatky. Každý účastník si dnes prevzal certifikát mladého environmentalistu.
Michal Cvíčela, štvrták z gymnázia v Novákoch predstavil projekt, na ktorom pracuje už viac než rok. Jeho témou je vplyv globálneho otepľovania na sťahovanie vtáctva. Zistil, že na hornej Nitre pribúdajú a zimujú niektoré druhy vodných vtákov, ktoré tam predtým nežili, alebo na zimu sa sťahovali do južnejších polôh. Takými sú napríklad labute hrubozobé alebo volavky popolavé. Pozorovaním zistil, že v tomto regióne sa vyskytuje 340 vtáčích druhov, zo staršej literatúry sa však dozvedel, že pred 40–50 rokmi ich bolo 318 druhov.
Patrícia Kolláriková, štvrtáčka na gymnáziu v Prievidzi, prezentovala podobný projekt, Vplyv globálneho otepľovania na klímu na Slovensku, na ktorom pracuje s tretiačkou Simonou Hlinkovou. Porovnávaním záznamov o počasí, teplote a zrážkach zistila, že priemerná teplota rastie vo všetkých oblastiach.
Cieľom, medzinárodného projektu, do ktorého sú zapojení študenti SOŠ v Novákoch, Hotelovej akadémie v Lučenci a Chemickej školy v nemeckom Hermannsburgu, je problém celiakie. Spôsobuje ju proteín glukén a prejavuje sa precitlivenosťou na lepok. Nemeckí a slovenskí študenti chemických odborov robia potrebné laboratórne rozbory, zisťujú prítomnosť lepku v jednotlivých potravinárskych surovinách a študenti z hotelovej akadémie pripravujú rôzne druhy jedál, vhodných pre celiakov. Podľa tretiakov Milana Rašlu a Pavlíny Šubíkovej, ktorí čiastkové výsledky predstavili, projekt sa skončí v budúcom roku. Jedným z výstupov by mohla byť aj kniha receptov.
Zdroj: TASR
Komentáre