20 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
JanulaTak
1.Atestácia - zaradenie

Dobrý deň, chcem sa opýtať ako je to so zaradením odborneho zamestnanca po vykonaní prvej atestácie (mám ju vykonať teraz v novembri 2019 ) ak som pracovala na dvoch roznych pracoviskach a pri oboch som bola zaradena ako samostatny odborny zamestnanec - psycholog. - je mozne tieto roky scitat? Teda moze ma terajsi zamestnavatel zaradit ako OZ s prvou atestaciou, ak u neho robim len 3 roky? a predosle 2 som robila na inom pracovisku? ďakujem J

Maria Pavlikova
1. atestáia - zaradenie

Samozrejme, že doby sa sčítajú za podmienky, že ste boli zaradená v kariérovom stupni samostatný psychológ. Verím, že stačí čestné vyhlásenie o dobe praxe a dobe zaradenie do kariérového stupňa. Dá sa to vyčítať z oznámení o výške a zložení funkčného platu.

JanulaTak
zaradenie OZ s 1. atestaciou

Dobry den.dakujem velmi pekne za odpoved.Ano bola som zaradena ako samostatny OZ-psycholog od platnosti zakona z r.2009 v Detskom domove.Pri nastupe do terajsieho zamestnania som vsak na zaciatku musela absolvovat adaptacne vzdelavanie a teda bola som zaradena ako zacinajuci OZ-psycholog.-zamestnavatel argumentoval tym,ze detsky domov nie je skolske zariadenie a kedze v CPPPaP som prvykrat musim absolvovat adaptacne vzdelavanie(medzitym som mala matersku+kratko ako psycholog na "projekt"-nie OZ u ineho zamestnavatela)v detskom domove som neabsolvovala adaptacne vzdelavanie preto lebo som bola zamestnana ako psycholog uz od r. 2008 a pri zmene zakona v 2009 som automaticky bola zaradena ako samostatny OZ- psycholog.Bol tento postup terajsieho zamestnavatela spravny? Teraz mi bude chybat nejake obdobie do 5 rokov ako samostatny OZ-sice len asi mesiac ale aj tak..-mohla som byt zaradena v CPPPaP ako zacinajuci OZ-psycholog aj ked predtym som uz bola v detskom domove samostatny OZ-psycholog?Je argument ze "DeD nie je skolske zariadenie" spravny? ved ide stale o ten isty zakon.. Dakujem

JanulaTak
zaradenie OZ s 1. atestaciou

Dobry den poprosim Vas odpoved na moju predoslu otazku vyssie - samostatny psycholog v DeD a po nastupe do CPPPaP uz len zacinajuci OZ-psycholog??Dakujem.

Maria Pavlikova
zaradenie OZ s 1. atestaciou

Rada by som Vám odpovedala, ale absolútne nerozumiem, čo sa pýtate. Ak je Vaše zariadenie uvedené v § 2 zákona č. 138/2019 Z. z. a v DeD uplatňuje zákon č. 138/2019 Z. z. tak ste odborný zamestnanec v zmysle uvedeného zákona.

JanulaTak
spravne zaradenie OZ

Dobry den, mna zaujima, ci terajsi zamestnavatel postupoval spravne, kedze som v DeD v minulosti uz bola samostatny psycholog a po prestupe do CPPPaP (oktober 2016) som na zaciatku bola zaradena ako zacinajuci psycholog (muesela som absolvovat adaptacne vzdelavanie)... - teraz mi bude chybat niekolko mesiacov do 5 rokov ako samostatny OZ psycholog. + este podotazka: berie sa do uvahy aj materska dovolenka prip. rodičovska? Dakujem..

Maria Pavlikova
Správne zaradenie OZ

Ani po opätovnom zverejnení otázky Vám neviem odpovedať. A neviem tiež ako by ste zmenili stanovisko zamestnávateľa z roku 2016. Nemysleli ste, či materská dovolenka alebo rodičovská dovolenka je odborná prax ? Nie, nie je, nepredpokladám, že ste vykonávali činnosť psychológa u zamestnávateľa.

Zuzana B
Zaradenie do kategórie

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, kedy budem zaradená do kategórie učiteľ s 1. atestaciou. Prvý rok som pracovala na pozícii pedagogický asistent, počas tohto obdobia som absolvovala adaptacny proces. Teraz tretí rok pracujem na pozícii samostatný učiteľ. Žiadosť o vykonanie 1. atestácie, prípravné atestacnej vzdelávanie a odovzdanie atestacnej práce som absolvovala ešte pred 31.8.2019. Je nejaká možnosť,že by som hneď po úspešnom vykonaní atestacnej skúšky (termín 12/2019) bola zaradená do vyššej kategórie? Veď všetky predpoklady a vzdelávania som absolvovala ešte za účinnosti predchádzajúceho zákona. Ďakujem.

Maria Pavlikova
Zaradenie do kategórie

Ak vykonáte prvú atestáciu po 1. septembri 2019, napr. aj v decembri 2019, tak sa u Vás uplatní zákon č. 138/2019 Z. z., v ktorom je v § 30 ods. 1 písm. a) uvedené, že pedagogický zamestnanec, ktorý bol najmenej päť rokov zaradený v kariérovom stupni samostatný pedagogický zamestnanec sa zaradí do kariérového stupňa pedagogický zamestnanec s prvou atestáciou, ak vykonal prvú atestáciu pre príslušný stupeň vyžadovaného vzdelania a príslušnú kategóriu, v ktorej je zaradený. Do vyššej platovej triedy budete zaradená po piatich rokoch od zaradenia do kariérového stupňa samostatný pedagogický zamestnanec. Aj naďalej, t. j. aj po vykonaní atestácie až do 31. 8. 2026 sa Vám bude vyplácať príplatok za profesijný rozvoj podľa § 32g zákona č. 553/2003 Z. z.

Erika06
Prvá atestácia

Dobrý deň. Pracujem ako učiteľka materskej školy. Prvú atestáciu mám už päť rokov. Získala som ju ako učiteľka s Bc. titulom. Teraz študujem prvý ročník Mgr. predškolskú pedagogiku. Moje otázky sú. Ako to je s druhou atestáciou po novom ? Je pravda, že si musím zasa urobiť prvú atestáciu, keď skončím Mgr.? a až potom si môžem urobiť druhú atestáciu? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

Maria Pavlikova
Prvá atestácia

V tejto oblasti sa veľa s účinnosťou zákona č. 138/2019 Z. z. nezmenilo. Aj podľa § 49 ods. 5 a ods. 7 zákona č. 317/2009 Z. z. aj podľa § 59 až § 62 zákona č. 138/20019 Z. z. vykonaná atestácia platí len pre príslušnú kategóriu a podkategóriu a príslušný stupeň vzdelania. Ak ste vykonali prvú atestáciu pre prvý stupeň vysokoškolského vzdelania, táto Vám ani v minulosti ani v súčasnosti neplatí pre druhý stupeň vysokoškolského vzdelania Vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa ani neumožňuje vykonať druhú atestáciu. Vo Vašom prípade najskôr ukončíte vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a až po overení, že to nie je vzdelanie pre učiteľku prvého stupňa základnej školy, sa prihláste na atestáciu.

Erika06
Prvá atestácia

Ďakujem Vám za odpoveď...neviem či som to dobre pochopila...mám prvý stupeň vysokoškolského vzdelania Predškolskú a elementárna pedagogika a teraz študujem Predškolskú pedagogiku...takže po skončení môžem požiadať o druhú atestáciu? Ešte raz veľmi pekne ďakujem

Maria Pavlikova
Prvá atestácia

Neviem, či ste čítali moju predchádzajúcu odpoveď, tak ju uvediem znova. Aj podľa § 49 ods. 5 a ods. 7 zákona č. 317/2009 Z. z. aj podľa § 59 až § 62 zákona č. 138/20019 Z. z. vykonaná atestácia platí len pre príslušnú kategóriu a podkategóriu a príslušný stupeň vzdelania. Ak ste vykonali prvú atestáciu pre prvý stupeň vysokoškolského vzdelania, táto Vám ani v minulosti ani v súčasnosti neplatí pre druhý stupeň vysokoškolského vzdelania. Vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa ani neumožňuje vykonať druhú atestáciu. Vo Vašom prípade najskôr ukončíte vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a až po overení, že to nie je vzdelanie pre učiteľku prvého stupňa základnej školy, sa prihláste na atestáciu. Po ukončení vysokoškolského vzdelania druhého stupňa môžete vykonať prvú atestáciu a aj druhú atestáciu.

Erika06
Prvá atestácia

Ďakujem ešte raz..už tomu rozumiem..to som vedela, že si nemôžem urobiť druhú atestáciu, keď mám iba prvý stupeň vysokoškolského vzdelania. Len som myslela, že po skončení druhého stupňa si môžem urobiť rovno druhú atestáciu. Ešte raz ďakujem a prajem pekný večer.

SZUŠFantázia
1. atestácia

Dobrý deň. Chcela by som sa infomovať ohľadom 1. atestácie. Dvaja naši pedagóogvia absolvovali 1. atestáciu úspešne 2.12.2019. žiadosť podali do 1.9.2019, aby neprišli o kredity a premenili ich. Moja otázka znie..môžem ich po obdržaní potvrdenia o 1. atestácii zaradiť do vyšsej platovej triedy? alebo sa mam riadiť zákonom 138/2019, kde sa atestácia uznáva aj po 5 rokoch pedagogickej praxe. Majú jedna učiteľka 3 roky praxe a druhý učiteľ 4 roky praxe. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Maria Pavlikova
Prvá atestácia

Vaši učitelia o kredity neprišli. Od 1. 9. 2019 kreditový príplatok sa pretransformoval na príplatok za profesijný rozvoj podľa § 32g zákona č. 553/2003 Z. z. a vypláca sa do 31. 8. 2026. Zákon č. 138/2019 Z. z. v § 30 ods. 1 neuvádza, že do vyššej platovej triedy môžete zaradiť pedagogického zamestnanca po piatich rokoch pedagogickej praxe, ale po piatich rokoch od zaradenia do kariérového stupňa samostatný pedagogický zamestnanec, čo je viac ako päť rokov, lebo je predpoklad, že najskôr bol zaradený v kariérovom stupni začínajúci pedagogický zamestnanec. Zákon č. 138/2019 Z. z. je od 1. 9. 2019 platný a účinný a je úplne samozrejme, že sa ním riadime.

Helena Kováčová
Prvá atestácia

Dobrý. Chcela by som sa informovať ohľadom 1 atestácie.Počas rodičovskej dovolenky som dokončila vysokoškolské vzdelanie(mgr.), či mam pravo absolvovať 1 atestáciu teraz alebo až keď nastúpim do zamestnania. V škole som zaradená do kariérového stupňa samostatný pedagogicky zamestnanec a mam aj 5 rokov pedagogickej praxe. Ďakujem.

Maria Pavlikova
Prvá atestácia

Prvú atestáciu môžete vykonať aj počas materskej dovolenky Vašu žiadosť bude posudzovať atestačná komisia.

Jela Sumbalova
Posúdenie atestácie

Dobrý deň ,
potrebovala by som odbornú pomoc pri posúdení správnosti zaradenia zamestnankyne ešte v roku 2011

zamestankyna má ukončenú II.stupeň vzd. / FF UPJŠ učiteľstvo SJ-FJ rok 1984
III.stpeň vzd. / FF UK / rigorózna skúška / učiteľstvo Franc.jazyk rok1988

od 1984-1993 pracovala ako prekladateľka franc.jazyka
od 1995-2009 ako pedagóg na ienj škole

ku nám nastupila : 2009 a je u nás doposiaľ

pri nástupe do našej školy bola v roku 2009 zaradená : 11.platová trieda / karierový st.- pedagogický zamestnanec s I.stestáciou
v roku 2011 p.riaditeľ rozhodol o preradení zamest. do 10.platovej triedy /karierový st. - samostatný učiteľ akademický (všeobecnovzdelávacích) predmetov strednej školy z dôvodu, že v našej škole sa Franc.jazyk nevyučoval

prosím bolo toto rozhodnutie pána riaditeľa správne ?
ak áno nema byť neskôr zmenou zákona opäť preradená do vyššej platovej triedy a iného kariérového stupňa ?

dakujem veľmi pekne

Maria Pavlikova
Posúdenie atestácie

Pani učiteľke ste pravdepodobne uznali náhradu prvej kvalifikačnej skúšky, keď ste ju zaradili do 11. platovej triedy. Ak sa na Vašej škole neučí francúzsky jazyk, ale slovenský jazyk sa pravdepodobne učí a ak Vaša pani učiteľka učí slovenský jazyk v rozsahu jedna polovica úväzku mínus jedna hodina, t. j. učí kvalifikovane, nie je dôvod neuznať jej atestáciu. Aj podľa § 49 ods. 5 a 7 zákona č. 317/2009 Z. z. aj podľa § 30 ods. 1 písm. a) aj podľa § 59 ods. 3 a 4 a aj podľa § 90 ods. 1, písm. a) 3. bod zákona č. 138/2019 Z. z. vykonaná atestácia platí pre kategóriu pedagogického zamestnanca nie pre vyučovaný predmet. Patrí jej zaradenie do 8. platovej triedy do kariérového stupňa učiteľ s prvou atestáciou. Ak by neučila slovenský jazyk 10 hodín, bola by nekvalifikovaná a vtedy by ste ju zaradili do 6. platovej triedy.