5 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
aktiz
Kvalifikačné predpoklady učiteľa 1. stupen
aktiz
kvalifikačné predpoklady

Dobrý deň, študovala som v Čechách Špeciálnu pedagogiku - učiteľstvo, a magisterské štátnice som mala zo špecialnej pedagogiky, psychopédie, etopedie a z matematiky. V 6/2018 som si dávala uznať diplom na Ministerstve školstva a okrem iného mi bol uznaný, že spĺnam kvalifikačné podmienky pre učitela 1. stupna ZŠ a učiteľa pre nultý ročník. Dnes mi ale zástupkyna povedala, že musím mať štátnicu aj zo slovenského jazyka, ak chcem učiť na prvom stupni ZŠ. Tak teraz som v pomykove, mám v ruke papier z MŠ, že splnam podmienky a môžem učiť na prvom stupni ZŠ a zástupkyna povedala, že niesom kvalifikovaná. Ako to teda vlastne je ? Som kvalifikovaná a môžem učiť na prvom stupni bežnej ZŠ, či nie ? Dakujem za odpoveď

Maria Pavlikova
Kvalifikačné predpoklady

Vo svojej otázke uvádzate dva rozdielne problémy. Keďže máte rozhodnutie z MŠVVaŠ SR o rovnocennosti dokladov, v ktorom Vám uznali kvalifikáciu pre učiteľku prvého stupňa základnej školy, tak ste kvalifikovaná. Druhý problém je asi v tom, že ste vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa získali v inom ako štátnom jazyku. Podľa § 17 zákona č. 138/2019 Z. z. takýto zamestnanec musí preukázať ovládanie štátneho jazyka dokladom o vykonaní skúšky zo štátneho jazyka. Pedagogický zamestnanec nemusí preukazovať ovládanie štátneho jazyka podľa § 17 ods. 2 písm. a) zákona č. 138/2019 Z. z., ak vykonal maturitnú skúšku v štátnom jazyku. Túto záležitosť neviem posúdiť, lebo neuvádzate nič o stredoškolskom vzdelaní. Predpokladám, že pani riaditeľka má o tom vedomosť. S kvalifikovanosťou to nemá súvis, je to iný predpoklad na výkon pracovnej činnosti pedagogického zamestnanca.

aktiz
Kvalifikačné predpoklady

Maturitnu skusku mam robenu v slovenskom jazyku a aj zo Slovenského jazyka. Len pani zástupkyňa vravela, ze podla novej vyhlášky niesom kvalifikovaná. Chcem sa teda ešte spytat, ze to rozhodnutie z Ministerstva školstva o rovnocennosti diplomu, ze som kvalifikovaná pre 1. stupeň ZŠ je už navždy a nemôže sa to zmeniť žiadnou vyhláškou ?
Ešte raz ďakujem

Maria Pavlikova
Kvalifikačné predpoklady

Všetko sa u nás môže zmeniť. Určite nevydajú vyhlášku, aby zrušili rozhodnutie o Vašej kvalifikácii. Nech Vám pani zástupkyňa cituje presne, čím sa Vaša kvalifikácia zrušila. A už vonkoncom nie je dôvod na prehodnocovanie vzdelania. Moja predchádzajúca odpoveď platí.