18 príspevkov / 0 nový
Posledné pridané
adma
Anglicky jazyk

Dobry den, prosim potrebovala by som poradit, nakolko mam od roznych riaditelov skol rozne interpretacie. Mam vysokolske vzd. II.stupna-ekonomika a manažment predmetov a momentalne si robim DPŠ. Nakolko chcem ale vyucovat anglicky jazyk, chcem sa spytat ako na to. Bud si spravit statnu jazyk.skusku alebo ist na rozsirujuce studium. A ak jazyk.skusku tak pri urovni B2 mozem vyucovat angl.jazyk na oboch stupnoch ZŠ, alebo na druhom stupni ŽŠ uz musim mat uroven C1? Velmi potrebujem poradit a rozhodnut sa ako dalej po Dpš postupovat. Moc dakujem za odpoved.

evuliks
anglický jazyk - štátna skúška

Dobrý deň prajem,
prosím o radu, máme učiteľku ruského jazyka, skončené VŠ štúdium 2. stupeň - ruský jazyk v odbornej komunikácii + DPŠ k tomuto vzdelaniu. P. učiteľka by chcela učiť aj anglický jazyk. Bude jej podľa novej vyhlášky stačiť štátna skúška z anglického jazyka v štátnej jazykovej škole? Ak nie, bude si musieť dorobiť rozširujúce štúdium AJ na pedagogickej fakulte? A bude to možné, keďže má "len" DPŠ?
Ďakujeme veľmi pekne za odpoveď.

Maria Pavlikova
Anglický jazyk - štátna skúška

Vaša pani učiteľka nemá len DPŠ. Má vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa doplnené o DPŠ. Kvalifikačné predpoklady pre učiteľov sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 1,1 diel, prípadne tretí diel. Nepíšete o aký druh školy sa jedná. Za posúdenie kvalifikačných predpokladov pedagogických zamestnancov zodpovedá v súlade s § 14 zákona č. 138/2019 Z. z. riaditeľ školy.

evuliks
Anglický jazyk - štátna skúška

ďakujem pekne za odpoveď
a dopĺňam vzdelanie:
1. UCM Trnava, filozofická fakulta, ruský jazyk v odbornej komunikácii, odbor cudzie jazyka a kultúry, štátna skúška, Mgr.
2. UCM Trnava, filozofická fakulta, vysvedčenie o pdg spôsobilosti - predmet ruský jazyk a literatúra
3. tento rok by mala mať "základnú štátnu jazykovú skúšku" v Jazyková škola Trenčín

- ak štátnu skúšku spraví, bude kvalifikovaná aj na vyučovanie anglického jazyka v základnej škole?
ďakujeme veľmi pekne za odpoveď, kvalifikačné predpoklady sme pozerali, no nie je nám z nich jasné, či ano, alebo nie :-(

Maria Pavlikova
Anglický jazyk - štátna skúška

Ak ste pozerali vyhlášku MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., iste ste si všimli, že vzdelania, ktoré sú plnením kvalifikačného predpokladu sú zoradené do skupín podľa rokov ukončenia. Pravdepodobne to má nejaký zmysel. Keďže Vám to nie je jasné, pozrite si prílohu č. 1, 1. diel, III. časť body 2, body 40 - 51, prípadne 3. diel časť IV., body 1 - 3 a zistíte, že Vaša pani učiteľka po úspešnom ukončení jazykovej skúšky na štátnej jazykovej škole bude spĺňať kvalifikačné predpoklady na vyučovanie anglického jazyka. Toľko kombinácií vzdelaní nie je na žiadny predmet ako na cudzí jazyk. Nová vyhláška je totiž omnoho ústretovejšia k vyžadovanému vzdelaniu a štátna jazyková skúška bola vždy postačujúca na vyučovanie cudzieho jazyka za podmienky akéhokoľvek vysokoškolského vzdelania druhého stupňa.

evuliks
anglický jazyk - štátna skúška

p. Pavlíková, ďakujeme veľmi pekne za pomoc a za odpovede nielen na našu, ale aj ostatné otázky, veľmi nám tým pomáhate :-)
a prosím, nerobíte nejaké školenia?

Maria Pavlikova
Anglický jazyk

Ďakujem veľmi pekne za Vaše uznanie. Školenia nerobím a stále zvažujem skončiť na portáli, ale po vašom uznaní ešte chvíľu zostanem.

evuliks
anglický jazyk - štátna skúška

prosím, zostaňte :-)

Maria Pavlikova
Anglický jazyk

Kvalifikačné predpoklady per učiteľov jednotlivých druhov škôl a predmetov sú uvedené vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 1, 1. diel, II. časť a III. časť a na vyučovanie len niektorých predmetov 3. diel II. časť a IV. časť. Kombinácie vzdelaní sú rôzne a posúdenie plnenia kvalifikačných predpokladov závisí to od toho, ako si jednotliví riaditelia vysvetľujú vyhlášku. Za posúdenie plnenia kvalifikačných predpokladov učiteľov zodpovedá riaditeľ školy podľa § 14 zákona č. 138/2019 Z. z.

adma
Anglický jazyk

Len bohužiaľ tuto zrovna nie je napísané aká štátnica je potrebná a dostačujúca na vyučovanie na 1.stupni, resp.2 stupni zákl. školy a aká na strednej škole. Nikto nám v tomto nevie úplne poradiť, a preto by riaditeľ potreboval jasnú odpoveď. Ďakujeme.

Maria Pavlikova
Anglický jazyk

Jasnú odpoveď by malo dať ministerstvo školstva, nie forum. Na základnej škole stačí základná úroveň, na strednej škole všeobecná úroveň štátnej jazykovej skúšky.

Nikita
nemecký jazyk

Dobrý deň pani Pavlíková, ja vždy s veľkým záujmom čítam Vaše komentáre, sú veľmi prínosné, preto zvážte Vaše zotrvanie na portáli:-)
Ja som niečo podobné ako vyššie uvedené, len s nemčinou. Mám ukončené učiteľstvo všeobecnovzdelávacích predmetov pre ročníky 5.-9. aprobácia psychológia-biológia, mám základnú aj všeobecnú štátnicu z nem.jazyka na Štátnej jazyk.škole, chcela by som učiť nemčinu, neviem však nájsť presne v tej vyhláške môj prípad a prešla som si prílohu 1, 1.diel aj 3.diel podľa Vašich pokynov. Uvádza sa tam štúdium na MPC atď.nenašla som tam verziu so Štátnou jazyk.školou..
Ďakujem pekne za odpoveď.

Maria Pavlikova
Nemecký jazyk

Vo vyhláške MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z., príloha č. 1 nie je kombinácia vzdelaní učiteľstvo nejakého predmetu a štátna jazyková skúška. Je tam buď učiteľstvo a rozširujúce štúdium alebo dvojročné špecializačné kvalifikačné štúdium cudzích jazykov alebo neučiteľské vzdelanie a štátna jazyková skúška bez DPŠ. Aj pre mňa je to neuveriteľné, veď štátna jazyková skúška je prinajmenšom na úrovni dvojročného rozširujúceho štúdia. Prekonzultujem to a napíšem stanovisko.

Nikita
Nemecky jazyk

Dakujem pekne, budem cakat. Ano, ako pisete vyssie v bode 5, tolko kombinacii ako na cudzi jazyk tam asi nie je pri ziadnom predmete, ale kombinacia so statnicou ziskanou na Statnej jazyk.skole chyba, v starej vyhlaske to bolo.

evuliks
anglický jazyk + nemecký jazyk

dobrý deň, p. Pavlíková,
prosím Vás, podarilo sa Vám niečo zistiť o kvalifikovanosti učiteľa, ktorý má štátnu skúšku z jazyka v štátnej jazykovej škole?
konkrétne v našom prípade:
VŠ II. stupeň ruský jazyk v odbornej komunikácii + DPŠ - učí ruský jazyk
štátna skúška z anglického jazyka (Jazyková škola Trenčín) - učí anglický jazyk
a vlastne všeobecne pre každého učiteľa, ktorý si dorobí štátnu skúšku z jazyka, bude kvalifikovaný na vyučovanie cudzieho jazyka, z ktorého štátnu skúšku úspešne spravil?
ďakujeme pekne za odpoveď :-)

Maria Pavlikova
Anglický jazyk

Bohužiaľ nikto z kompetentných mi neodpovedal. Ale ak vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa nepedagogické bez DPŠ a štátna jazyková skúška je plnením kvalifikačného predpokladu aj podľa vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. u. aj podľa vyhlášky MŠ SR č. 437/2009 Z. z. tak vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa pedagogické a štátna jazyková skúška musí byť kvalifikačný predpoklad. A ja ešte nechápem, prečo sa o teraz zbytočne komplikuje. Ak to bol kvalifikačný predpoklad doteraz a možno stovky učiteľov takto učí, prečo nastupuje slovenská dobroprajnosť práve teraz.

evuliks
anglický jazyk

ďakujem pekne,
aj nám sa zdá terajšia kvalifikovanosť komplikovaná :-(
a ak by možnosť štátnej skúšky v jazykovej škole (+ VŠ druhého stupňa) nebola uznávaný kvalifikačný predpoklad, čo s učiteľmi, ktorí tak už učia? a nie je ich málo
hm, pamätám si ešte NV 249/2009... jeden list veľkého novinového formátu a jednoducho sme zaradili každého učiteľa
a pekne Vás prosím, ak by ste k našej otázke vedeli niečo viac, napíšte prosím, ďakujem a prajem všetko dobré a veľa zdravia :-)

Maria Pavlikova
Anglický jazyk

Vyhláška MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. nie je retroaktívna. Zakázali to už v starom Ríme. Učitelia nech učia, ale ani to sa už nedá. Neplakala by som nad kvalifikovanosťou, o ktorej sa bavíme, ale nad malým percentom kvalifikovanosti učiteliek materských škôl. Od gymnazistiek cez inžinierky ekonómie až po strojárky. To je výchova našich vnúčat.